Η απλότητα της προσιτής ευζωίας

Η απλότητα της προσιτής ευζωίας

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πέρασμα από το Μπέργκαμο μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, οπότε με μία αίσθηση ανικανοποίητου αποφασίζω να επιστρέψω και να συνεχίσω τις εξερευνήσεις μου στη Λομβαρδία, παίρνοντας το τρένο προς ανατολάς, για το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της συγκεκριμένης περιφέρειας, την άγνωστη εν πολλοίς Μπρέσια. Περιτριγυρισμένη από τρεις λίμνες, στην κοιλάδα ανάμεσα στις Αλπεις και τους Δολομίτες, στο κέντρο της βόρειας Ιταλίας, με εγγύτητα σε έναν πλούτο επιλογής δραστηριοτήτων, που συνδυάζουν το βουνίσιο και το υδάτινο στοιχείο, είναι μερικά μόνο από τα ατού της. Γνωστή, κυρίως, για τον αγώνα αυτοκινήτων ανοιχτού δρόμου Mille Miglia, που κάλυπταν από το 1927 έως το 1957 την απόσταση των 1.000 χλμ. προς και από τη Ρώμη, ενώ, έπειτα από μία διακοπή είκοσι ετών, ο αγώνας αναβίωσε και συνεχίζει δυναμικά έως τις μέρες μας, αυτήν τη φορά για vintage παλαιού τύπου οχήματα, με το επόμενο ράλι να διεξάγεται σε λίγες μέρες (27-28/3/15).

Είναι γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή επισκιάζεται από τη λάμψη και το μεγαλείο του Μιλάνου για την πλειονότητα των ξένων επισκεπτών, όσοι, όμως, θέλουν να διευρύνουν τα όρια των ταξιδιωτικών τους οριζόντων δεν έχουν παρά να αφεθούν στα θέλγητρα που προσφέρει η σημερινή μορφή της αρχαίας Βρεσκίας. Αντιλαμβάνομαι από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για μία πόλη με στοιχεία ήρεμης δύναμης, που, παρ’ όλη την ποιότητα και τη σημασία των μνημείων της, δεν έχει ανάγκη να έχει τα φώτα συνεχώς στραμμένα πάνω της, αποτελώντας έναν ακόμη must σταθμό στο πλαίσιο ενός αδηφάγου ταξιδιού στη γείτονα χώρα. Αφήνεται με χάρη να κατακτηθεί αποπνέοντας μία χαλαρή, ευζωιστική γοητεία, που συνεπαίρνει και παρασέρνει στον γαλήνιο ρυθμό της.

Με αυτές τις σκέψεις κατά νου, ανηφορίζω αρχικά προς το κάστρο στον λόφο Cidneo με τον χαρακτηριστικό πύργο-τοπόσημο να ξεπροβάλει, καθ’ όσον διεισδύω στο πολυεπίπεδο εσωτερικό του. Υστερα από μία πανοραμική άποψη της πόλης, επιλέγω μία άλλη διαδρομή, που με οδηγεί μέσα από στενά σοκάκια και μεσαιωνικές στοές στην Piazza della Loggia, όπου στο εμβληματικό αναγεννησιακό κτίριο με τη διακριτή, παραφουσκωμένη, βολβώδη σκεπή, στεγάζεται το τοπικό δημαρχείο, το οποίο είναι επισκέψιμο σε όσους επιθυμούν να ξεναγηθούν στα ενδότερά του. Απέναντι, στο ανατολικό άκρο της πλατείας, υψώνεται ο Torre dell’Orologio του 16ου αιώνα, που θυμίζει τον αντίστοιχο Πύργο του Ρολογιού στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.

Συνεχίζω προς την Piazza Paolo VI, με το Duomο να δεσπόζει ανάμεσα στο Palazzo del Broletto και τη Rotonda, τον ξεχωριστό αυτό παλαιό καθεδρικό ναό, που χτίστηκε πάνω στα ερείπια της βασιλικής του San Filastrio. Ακολουθεί μία περιπλάνηση στα γύρω στενά, ώσπου το βλέμμα μου τραβούν οι κίονες του Καπιτωλίου από την εποχή του αυτοκράτορα Βεσπασιανού. Αφιερώνω λίγο χρόνο στις εναπομείνασες ρωμαϊκές αρχαιότητες και κατευθύνομαι προς το μουσειακό σύμπλεγμα της Santa Giulia (Via dei Musei, 81b), ένα εκτενές συγκρότημα με πυρήνα το ομώνυμο μοναστήρι και πιο διάσημο έκθεμα τις νωπογραφίες της Santa Maria in Solario, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτίθενται συγκεντρωμένα ορισμένα από τα αριστουργήματα της Πινακοθήκης Tosio Martinengo, που έχει ενταχθεί, από το 2009, σε εκτεταμένο πρόγραμμα ριζικής ανακαίνισης. Επιπλέον, αυτό το διάστημα και έως τις 14 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο των προ-αφιερωματικών εκδηλώσεων για την επερχόμενη Expo 2015 στο Μιλάνο και σε απόλυτη συμφωνία με τη θεματική της, παρουσιάζεται στο Palazzo Martinengo (Via dei Musei, 30) η έκθεση «Cibo nell’arte» (Το φαγητό στην τέχνη), με έργα από τον Μπρέγκελ μέχρι τον Γουόρχολ, που σχετίζονται με την απεικόνιση της γαστρονομίας στις εικαστικές τέχνες, αναδεικνύοντας τις επιμέρους εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ τους. Αξίζει μία στάση για φαγητό και delicatessen προμήθειες στον παράδεισο των foodies, Buonissimo (Corso Mameli, 23), καθώς και espresso, αλλά και κρασάκι, στην ιστορική caffeteria-enoteca στο Corso Zanardelli, 26. Λίγο παρακάτω, το βελούδινο Teatro Grande (Corso Zanardelli, 9a), που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη Σκάλα του Μιλάνου, αποτελεί ιδανική πρόταση βραδινής πολιτιστικής εξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή