Προσδοκίες από πειραματικό φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ

Προσδοκίες από πειραματικό φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πειραματικό φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ επιβράδυνε σημαντικά την έκπτωση της διανοητικής λειτουργίας πασχόντων από την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου. Αυτό ανακοίνωσαν χθες Αμερικανοί ερευνητές, ανανεώνοντας τις ελπίδες για την εξεύρεση θεραπείας. Το φάρμακο, το οποίο αναπτύσσεται από την Biogen Inc, ίσως να καταφέρει πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων αν τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα επαληθευθούν από μεγαλύτερες κλινικές μελέτες οι οποίες θα ξεκινήσουν φέτος. Το φάρμακο, το οποίο ονομάζεται aducanumab, υπερέβη τις προσδοκίες. Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, στις υψηλότερες δόσεις προκαλεί παρενέργειες. Οι ειδικοί που ασχολούνται με το Αλτσχάιμερ εντυπωσιάστηκαν από τα συμπεράσματα της μελέτης αλλά επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς σε ασφαλές συμπέρασμα από μία μικρή κλινική μελέτη αρχικού σταδίου, η οποία σχεδιάστηκε για να διαπιστωθεί πόσο ασφαλές είναι το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η μελέτη, πραγματοποιήθηκε σε 166 ασθενείς οι οποίοι έλαβαν διαφορετική δοσολογία του σκευάσματος ή ένα ψευδοφάρμακο (placebo). Οπως αποδείχθηκε, το φάρμακο περιόρισε τις πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο που θεωρούνται ότι προκαλούν τη νόσο αλλά και επιβράδυνε την έκπτωση των διανοητικών ικανοτήτων των ασθενών, ενώ όπως φάνηκε όσο υψηλότερη ήταν η δόση τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Η παρενέργεια που φοβίζει τους ερευνητές είναι η εμφάνιση οιδήματος στον εγκέφαλο, κάτι που έχει παρατηρηθεί και με άλλα φάρμακα της κατηγορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή