Οι «υπνοβάτες» και η «κανονιά»

Οι «υπνοβάτες» και η «κανονιά»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναρωτιόταν αν θα έπρεπε να συμφωνήσει ή να οδηγήσει την ελληνική πλευρά, που θεωρούσε ξεκάθαρα ότι τον «κορόιδευε», σ’ έναν έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων. Ως «κανονιά μπροστά στην πλώρη», όπως είπε σε Ευρωπαίο αξιωματούχο, δηλαδή ως μια προειδοποίηση. Ηδη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προειδοποιήσει τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα «του κόψει τον ΕLΑ».

Τελικά, η «κανονιά μπροστά στην πλώρη» δεν έπεσε. Κυριάρχησαν ψυχραιμότερες απόψεις.Την Πέμπτη, λίγο μετά την ομιλία της κ. Αγκελα Μέρκελ στο Μπούντεσταγκ, οι επικεφαλής των Κ.Ο. των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Οπερμαν, και των αντιπολιτευόμενων «Πρασίνων» (σ.σ.: που έχουν δείξει μεγάλη κατανόηση στον κ. Τσίπρα), Αντον Χοφράιτερ, φάνηκε να χάνουν την υπομονή τους με τη νέα κυβέρνηση της Αθήνας. «Δεν αποδεχόμαστε αυτό που γίνεται με τα τεχνικά κλιμάκια» είπε ο κ. Χοφράιτερ, «αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε μαζί τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κ. Μέρκελ. Στο Βερολίνο, οι νέοι Ελληνες κυβερνήτες αποκαλούνται «υπνοβάτες», κατά το ομώνυμο –είναι πολύ δημοφιλές στη Γερμανία– βιβλίο του Κρίστοφερ Κλαρκ για τους πολιτικούς που οδήγησαν, χωρίς να το θέλουν, την Ευρώπη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η άποψη είναι ότι «οι υπνοβάτες της Αθήνας θα προκαλέσουν ένα Grexident, που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ και θα πλήξει την Ευρωζώνη, ιδιαίτερα τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξωτερίκευσε ο κ. Μάρτιν Σουλτς, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται 3 δισ. ευρώ τις επόμενες εβδομάδες, αλλιώς θα προχωρήσει είτε σε χρεοκοπία προς τα έξω είτε σε εσωτερική στάση πληρωμών, χωρίς να μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. «Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο», λέει κυβερνητικός παράγοντας στο Βερολίνο, καθώς «η αδυναμία πληρωμής των μισθών θα οδηγήσει σε bank run και αυτό στην επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, διαφορετικά θα πάμε σε άγρια έξοδο από την Ευρωζώνη. Εχουμε κοινό συμφέρον να το αποτρέψουμε…».

Θα ξύπναγε τους «υπνοβάτες» μια κανονιά μπροστά στην πλώρη; Ουδείς γνωρίζει σήμερα την απάντηση στο Βερολίνο. Αλλά η κ. Μέρκελ είπε στην Κ.Ο. του CDU ότι εξαιτίας της θέσης της Γερμανίας στην Ευρώπη «δεν θα αφήσει τίποτα αδοκίμαστο», προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Τίποτα; Η κ. Μέρκελ δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τα «πρωτεία» του κ. Σόιμπλε στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Στο Βερολίνο δεν αποκλείουν τμηματική καταβολή κεφαλαίων από τα δανεικά στην Αθήνα έναντι μέρους των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα. Η διαφορά με την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του επιμένουν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να προκύπτουν από το τρέχον πρόγραμμα αλλά από τις επτά προτάσεις Βαρουφάκη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή