Εμβατήρια, F16 και… τσάμικα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θόρυβος ξεκίνησε ήδη από τη Δευτέρα, μια μέρα πριν τα Σινούκ και τα Απάτσι σχίσουν τον αττικό ουρανό. Την Τρίτη που μας πέρασε, βλέπετε, μπορεί να έγινε η πρόβα της παρέλασης για την 25η Μαρτίου, αλλά αυτό που είχαν ήδη εξαγγείλει τα κανάλια έμοιαζε με κάτι τελείως ξεχωριστό σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. «Τα νταούλια που θα παίζαμε και θα χόρευαν οι Γερμανοί, τελικά, πάνε στο Σύνταγμα!» σχολίασε με νόημα ο Χάρης Θεοχάρης, που κατά τύχη ήταν στον τηλεοπτικό αέρα την ώρα που περιέγραφε τον «νέο τύπο παρελάσεων» η αντιπεριφερειάρχης Ε. Κυπριανίδου.

Ωστόσο, παρά τα σκωπτικά σχόλια για τους χορούς και τα τραγούδια που ετοιμάζει το υπουργείο Αμυνας στο Σύνταγμα, και παρά την έντονη αντίδραση των κομμάτων, το εορταστικό σχέδιο δεν άλλαξε. Κι ας έλεγε έως πέρυσι η Θεανώ Φωτίου τις παρελάσεις «παλαιολιθικές», κι ας δεσμευόταν απ’ το 2011 ο Τάσος Κουράκης πως «εμείς θα τις καταργήσουμε». Τώρα που η πρώτη είναι αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο δεύτερος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, η παρέλαση όχι μόνο θα γίνει, αλλά θα μοιάζει «ολίγον» και με την Κυριακή του Πάσχα. Η σχετική απόφαση, βλέπετε, ελήφθη σε σύσκεψη που είχαν ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Ησυχο και τον υφυπουργό Νίκο Τόσκα. Εκεί, το πρώτο που συμφώνησαν είναι πως η εξέδρα των επισήμων πρέπει να μεταφερθεί προς το Ζάππειο, ώστε οι VIP να μην έχουν την πλάτη τους στον Αγνωστο Στρατιώτη. Αυτό έχει αξία να επισημάνουμε πως πρόκειται για πάγιο αίτημα του Μανώλη Γλέζου, «να μην έχουμε τα νώτα μας γυρισμένα στο μνημείο το οποίο και τιμούμε», το οποίο η κ. Κυπριανίδου, η αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα της Αττικής, ενστερνίζεται και χαρακτηρίζει «σημαντικό σημειολογικό θέμα».

Πάντως, οι επίσημοι που θα ανέβουν στην εξέδρα ειδικά για φέτος θα στέκουν όρθιοι στη μέση του πλήθους, χωρίς τα προστατευτικά κάγκελα που εξασφάλιζαν πως θα περάσει ήρεμα η μέρα της επετείου τα τελευταία χρόνια… Κι έτσι, στρατηγοί και βουλευτές θα παρακολουθούν τα αγήματα μαζί με το κοινό, χωρίς υπερυψωμένη εξέδρα, αφού κι αυτό «είναι σημαντικό σημειολογικό θέμα», όπως λέει η αντιπεριφερειάρχης Αττικής.

Αλλά μιας και αναφερθήκαμε στη σημειολογία, ενδιαφέρον έχει να παρατηρήσουμε πως ο κ. Καμμένος, όταν εκδηλώθηκαν επιφυλάξεις για τυχόν πινελιές μιας αμφιλεγόμενης αισθητικής τού όλου εγχειρήματος, απάντησε πως «ο λαός είναι ο στρατός! Τα παιδιά μας υπηρετούν και τα παιδιά μας θα χειροκροτήσουμε, που θα περάσουν μπροστά μας». Κατόπιν αυτού, μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει το δρώμενο που θα ακολουθήσει όταν η παρέλαση ολοκληρωθεί. Γιατί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου, μετά τα Λέοπαρντ και τα Σινούκ, θα ξεκινήσει ο χορός και το τραγούδι. Η σχετική ιδέα είναι του ίδιου του Π. Καμμένου, και του ήρθε «όταν ήμουν στη Ρόδο μαζί με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου». Εκεί, στη γιορτή για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, διηγείται ο υπουργός, «μόλις τελείωσε η παρέλαση, συνέχισαν να παίζουν οι μπάντες του δήμου και των Ενόπλων Δυνάμεων και χόρευαν τα παιδάκια. Και ο κόσμος μπήκε στη μέση, και άρχισε να χορεύει κι αυτός. Οπότε είπαμε, γιατί να μη γίνει αυτό και στην παρέλαση της Αθήνας;».

Στο σχετικό ερώτημα τις πιο πειστικές απαντήσεις θα μπορούσαν να τις δώσουν οι μουσικοί από τις στρατιωτικές μπάντες, οι οποίοι, τώρα θα κληθούν να παίξουν δημοτικά για να χορέψει ο κόσμος στο Σύνταγμα. Αν κρίνει κανείς απ’ τις διαπραγματεύσεις που κρατούν μέρες, οι πελαγωμένοι μουσικοί δυσκολεύονται να δεχτούν τη νέα πραγματικότητα, αλλά από την περιφέρεια Αττικής υπάρχει ισχυρό αίτημα για τη συμμετοχή τους στο γλέντι. «Αυτό ακόμα προσπαθούμε να το μοντάρουμε» απαντά η αντιπεριφερειάρχης … Ο υπουργός, πάντως, νιώθει σίγουρος πως όλα θα πάνε καλά από μουσικής απόψεως, γι’ αυτό άλλωστε εξήγγειλε πως, αφού οι μπάντες του στρατού δείξουν τη λαϊκή τους φλέβα στη γιορτή της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα, θα κάνουν και δεύτερη «γκεστ» εμφάνιση την Κυριακή του Πάσχα. Αυτή τη φορά, θα εμφανιστούν στο Πάρκο Στρατού στο Γουδί, όπου θα εκτελέσουν το νέο τους ρεπερτόριο για να ξεσηκώσουν όσους σπεύσουν να απολαύσουν το δωρεάν γεύμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή