Κατρούγκαλος: «Νέα παραποίηση της αλήθειας από όργανα της κίτρινης δημοσιογραφίας»

Κατρούγκαλος: «Νέα παραποίηση της αλήθειας από όργανα της κίτρινης δημοσιογραφίας»

7' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– Αποψη: Αντιμνημονιακός με το αζημίωτο

Για νέα παραποίηση της αλήθειας από τη Νέα Δημοκρατία και όργανα της κίτρινης δημοσιογραφίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, με αφορμή νέο δημοσίευμα που τον εμφανίζει να χειρίζεται υπόθεση του Δήμου Λάρισας, ενώ είχε ήδη αναλάβει υπουργικά καθήκοντα. Όπως αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος σε σχετική ανακοίνωσή του:

«Όπως προκύπτει, όμως, από απλή ανάγνωση της από 12-02-2015 υπ’ αριθμ. 47 απόφασης της δημαρχιακής επιτροπής δικηγορική εμπλοκή είχα μόνο το έτος 2014 και όχι μετά την ανάδειξη μου σε υπουργό. Ειδικότερα, τον Οκτώβρη του 2014 είχε ανατεθεί από κοινού στην δικηγορική μου εταιρία  και σε μία άλλη δικηγόρο την Α.Λ. (με την υπ.αρ. 682/2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής), η άσκηση προσφυγής κατά της διαδικασίας ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου που είχε αποφασίσει ο κύριος Μητσοτάκης. Τότε, προφανώς, δεν ήμουν υπουργός και δεν υπήρχε σχετικό κώλυμα. Αντιθέτως, τον Φεβρουάριο του 2015, που είμαι υπουργός, τελώ σε αναστολή και η δικηγορική μου εταιρία δεν υπάρχει, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου είναι σαφής καθώς ανέφερε ότι «ήδη την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Κ.Λ.. Τα χαλκεία πάλι είχαν δουλειά μπλέκοντας τον Οκτώβριο του 2014 με τον Φεβρουάριο του 2015».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του «Βήματος», σύμφωνα με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός είχε υπογράψει «ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, διασφαλίζοντας προμήθεια 12% επί των ακαθαρίστων ποσών».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της παρείχε πλήρη στήριξη στον κ. Κατρούγκαλο. Κύκλοι του Μαξίμου μάλιστα κάνουν ξεκάθαρη σύνδεση του δημοσιεύματος με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο. Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως γίνεται μια συστηματική προσπάθεια αποδυνάμωσης της κυβέρνησης μια μέρα πριν τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ. Υπογραμμίζουν ωστόσο πως όσοι πιστεύουν ότι με επινοημένα και συκοφαντικά δημοσιεύματα θα πετύχουν την ηθική απομείωση της κυβέρνησης γελιούνται οικτρά και προειδοποιούν ότι όσοι φοβούνται την πάταξη της διαπλοκής έχουν κάθε λόγο να φοβούνται. Οι ίδιο κύκλοι σχολίασαν δε δηκτικά πως οι υπεύθυνοι για το δημοσίευμα προσπαθούν να πλήξουν την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης της διαπλοκής και της διαφθοράς, το οποίο όμως, επισημαίνουν, είναι κοινός τόπος μεταξύ της γερμανικής και της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία ζητούσε την αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού: «Κάθε ώρα που περνάει βγαίνουν νέες αποκαλύψεις όπου φαίνεται ότι το γραφείο του κ. Κατρούγκαλου, αναλάμβανε υποθέσεις εναντίον του δημοσίου, ακόμα και ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να τον κρατά. Και μάλιστα καλεί τα κόμματα να αποσύρουν τις δηλώσεις τους! Αντί να κάνει μαθήματα ηθικής, οφείλει η ίδια να αποσύρει αμέσως τον κ. Κατρούγκαλο».

Πάντως ο ίδιος αποσαφήνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι βρισκόταν σε επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και μέρες, καθώς το θέμα «κυκλοφορούσε» σε δημοσιογραφικά γραφεία, και αποσαφήνισε πως δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, καθώς ακριβώς με την παραμονή του στην κυβέρνηση διευκολύνει το έργο του πρωθυπουργού στον αγώνα κατά της «σκευωρίας». Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι πολλοί φοβούνται αυτή την κυβέρνηση και επιχειρούν να δημιουργήσουν αμφιβολίες, έστω και για λίγες ώρες, για την ηθική υπόσταση της ίδιας και των μελών της.

Εκανε επίσης λόγο για εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στο «συμβόλαιο διαπλοκής» εναντίον του επισημαίνοντας ότι υπάρχει «σαφή διασύνδεση» μεταξύ της εφημερίδας και των «κομμάτων της διαπλοκής». Εξάλλου, σημείωσε πως στόχος του δημοσιεύματος είναι να πληγεί πολιτικά η κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Το δημοσίευμα είναι από την αρχή μέχρι το τέλος κατασκευασμένο. Αν βρεθεί έστω και μισό συμφωνητικό με δική μου υπογραφή στον δικηγορικό σύλλογο τότε θα παραιτηθώ ή θα φύγω». 

Μιλώντας επίσης στο MEGA, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «ψεύτη και συκοφάντη» τον διευθυντη της εφημερίδας και συντάκτη του επίμαχου δημοσιεύματος, Βασίλη Χιώτη.

ΝΔ: Επί μακρόν «κάλυψη» της υπόθεσης Κατρούγκαλου

Επί μακρόν «κάλυψη» της υπόθεσης Κατρούγκαλου από την κυβέρνηση καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία με νέα ανακοίνωσή της.

Με αφορμή τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης πως βρίσκεται επί μέρες σε επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα, η ΝΔ σημειώνει πως αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση γνώριζε «εδώ και καιρό», όμως «κρατούσε» τον αναπληρωτή υπουργό στη θέση του.

Σχολιάζοντας δε τη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου πως δεν βλέπει τίποτα ηθικά επιλήψιμο στο διορισμό του σε ένα υπουργείο που συνδέεται με «αντιμνημονιακές» υποθέσεις που είχε αναλάβει ως δικηγόρος, η Συγγρού αναφέρει πως ο «αντιμνημονιακός αγώνας για κάποιους ήταν με το αζημίωτο, 12% το κεφάλι». «Και ακόμη δεν τον έχουν αποπέμψει», καταλήγει δηκτικά η ΝΔ.

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ πως «επιμένει να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα», συμπληρώνοντας μάλιστα πως «η δικαιοσύνη θα αποδοθεί σύντομα».

Παράλληλα, τα επίμαχα συμβόλαια που συνέταξε το δικηγορικό γραφείο του Γιώργου Κατρούγκαλου θα ζητήσουν αύριο Δευτέρα από τον δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης. Όπως εξήγησε, είναι σημαντικό να εξεταστεί πότε κατατέθηκαν στον δικηγορικό σύλλογο, γιατί αν η ημερομηνία τους είναι μεταγενέστερη της υπουργοποίησής του κ. Κατρούγκαλου, προκύπτει ζήτημα ποινικών.

ΠΑΣΟΚ: Εμείς δεν έχουμε με κανέναν συμβόλαια και συμφωνητικά

Σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ, απαντά στις κατηγορίες του κ. Κατρούγκαλου περί εμπλοκής και υπογραμμίζει ότι ο αναπληρωτής υπουργός «μέσα στον εκνευρισμό του και προσπαθώντας να μετατοπίσει το θέμα της συζήτησης, συνηθισμένος στην εύκολη αντιμνημονιακή δημαγωγία, αλλά ασυνήθιστος στην υποχρέωση να δίνει πλήρεις και συγκεκριμένες εξηγήσεις ως υπουργός, κατηγορεί το Βήμα ότι «εκτελεί συμβόλαιο» με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εναντίον του. Τον πληροφορούμε ότι συμβόλαια και συμφωνητικά εμείς δεν έχουμε με κανένα. Ας μη κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως αν το έγγραφο που δημοσιεύει το «Βήμα» όντως αφορά μισθολογική διαφορά με το Δημόσιο, όπως υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος, τότε το αντικείμενο αυτής της δίκης «είναι εν δυνάμει πολύ σημαντικότερο οικονομικά από τις διαθεσιμότητες γιατί μπορεί να αφορά μια ολόκληρη κατηγορία υπαγομένων στο ενιαίο μισθολόγιο». Τονίζει επίσης πως ο κ. Κατρούγκαλος θα πρέπει να πει πόσος υποθέσεις διαθέσιμων ή απολυμένων ΔΥ έχει αναλάβει, όχι ο ίδιος προσωπικά, αλλά τα δυο νομικά γραφεία όπου εργαζόταν έως και μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το ΠΑΣΟΚ διερωτάται μάλιστα για ποιο λόγο αποφάσισε να ιδρύσει νέα δικηγορική εταιρεία αμέσως μετά την εκλογή του στην Ευρωβουλή.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το «Ποτάμι»

Mείζον ζήτημα προκύπτει για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο μετά το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» ότι ήταν δικηγόρος απολυμένων υπαλλήλων του δημοσίου και υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα (με συμφωνητικά για αμοιβές της τάξης του 12%), των οποίων τις υποθέσεις ρυθμίζει σήμερα ως υπουργός. Ότι ο αγώνας δηλαδή ήταν με το αζημίωτο. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίζεται να έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά αμοιβής ακόμη και μετά τις εκλογές, παρά το ότι ο ίδιος σήμερα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει παραιτηθεί από αυτές τις υποθέσεις και ότι έχει αποχωρήσει από την δικηγορική εταιρεία με την οποία έχουν συναφθεί τα ιδιωτικά συμφωνητικά, από τον Ιούνιο του 2014 όταν εξελέγη ευρωβουλευτής. 

Επειδή τα παραπάνω δημιουργούν βαριές σκιές, ότι λειτουργεί όχι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά υπέρ των πελατών του, και ακόμη χειρότερα επειδή πιθανόν προκύπτει ίδιον όφελος από τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ο κ.Κατρούγκαλος οφείλει να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις κι ο πρωθυπουργός οφείλει από τη μεριά του να λάβει τις αποφάσεις του.

Το χρονικό της υπόθεσης

Kατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός, τόνισε πως «το δημοσίευμα είναι υπόδειγμα κιτρινισμού και μαύρου ψέματος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός, σε ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι ανέστειλε τη δικηγορική του δραστηριότητα από τον Ιούνιο του 2014 όταν και εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως έκτοτε δεν έχει καμία σχέση ή επικοινωνία με τους υπαλλήλους αυτούς.

Ο ίδιος τόνισε πως αυτό δεν είναι απλή συκοφαντία, αλλά «προβοκάτσια και πλαστογραφία», τονίζοντας πως το θέμα θα στραφεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αφού θα ζητήσει από την εφημερίδα 10.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση, τα οποία θα διαθέσει στο ΚΕΘΕΑ. Στην περίπτωση που η εφημερίδα δεν το πράξει, θα καταθέσει αγωγή εναντίον της, ζητώντας πολλαπλάσιο ποσό, το οποίο θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό. «Η ανοησία δεν είναι ποινικό αδίκημα, η συκοφαντία όμως είναι» ανέφερε.

Το επίμαχο έγγραφο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κατρούγκαλο έχει υπογραφεί από συνεργάτη του και «πρόκειται για χαρτί μισθολογικής διαφοράς με το Δημόσιο», όπως είπε ο ίδιος, ενώ συμπλήρωσε πως η εφημερίδα δεν το παρουσίασε ολόκληρο, αλλά κομμένο.

Σημείωσε, μάλιστα, με έμφαση ότι όλες οι υποθέσεις απολυμένων ή διαθέσιμων υπαλλήλων με τις οποίες είχε ασχοληθεί, κυρίως από πολιτική ευαισθησία, είχαν ασκηθεί το 2013 και το 2014, όταν ελήφθησαν τα αντίστοιχα μέτρα. «Πιστεύω ότι κανένα τέτοιο έγγραφο δεν έχει κατατεθεί το 2015 ούτε από άλλο δικηγορικό γραφείο. Ωστόσο αν μου φέρουν έστω και ένα που να αφορά τις ημερομηνίες 26 και 27 Ιανουαρίου, που αναφέρει το δημοσίευμα, υπογεγραμμένο από μένα ή άλλο συνεργάτη μου τότε θα παραιτηθώ», επεσήμανε.

Ωστόσο, βάσει των στοιχείων του δημοσιεύματος, προκύπτει ότι ο κ. Κατρούγκαλος φέρεται να συνέχισε να υπογράφει ιδιωτικά συμφωνητικά μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου του 2015, οπότε και ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός.

Ταυτόχρονα ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίζεται ότι όλα τα δικαιώματα για ζητήματα αμοιβών τα έχει εκχωρήσει στη δικηγορική εταιρεία της οποίας ήταν μέλος μέχρι τα μέσα του 2014, ενώ, από την πλευρά του, το «Βήμα» υποστηρίζει ότι φρόντισε ο ίδιος να διατηρήσει τα πλήρη δικαιώματα για τον εαυτό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή