Επιστροφή 1,2 δισ. ζητεί το ΤΧΣ από EFSF

Επιστροφή 1,2 δισ. ζητεί το ΤΧΣ από EFSF

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα για την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) προετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έπρεπε να επιστρέψει τα κεφάλαια που δεν χρειάστηκε να αξιοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το ποσό που συνολικά είχε δανειστεί το ΤΧΣ για τον σκοπό αυτό ήταν 49,7 δισ. ευρώ. Και το ποσό που χρησιμοποίησε τελικά ανήλθε στα 40 δισ. ευρώ. Οπότε θα έπρεπε να επιστραφούν 9,7 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού, το ΤΧΣ επέστρεψε 10,9 δισ. ευρώ (όσα ομόλογα του EFSF είχε στην κατοχή του) ή 1,2 δισ. ευρώ περισσότερα και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχει ρεαλιστική βάση το να αιτηθούν την επιστροφή αυτών των κεφαλαίων από το EFSF.

Η διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι 1,5 δισ. ευρώ από τα 49,7 δισ. ευρώ που συνολικά δανείστηκε το ΤΧΣ ήταν σε μετρητά και τα υπόλοιπα 48,2 δισ. ευρώ σε ομόλογα EFSF.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε ενημέρωση από τον EFSF σχετικά με το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Επίσης, ο κ Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τον επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, να επιληφθεί του θέματος, ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχή της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, το ΤΧΣ είχε χρησιμοποιήσει τα μετρητά (1,2 δισ. ευρώ από τα 1,5 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια τα ομόλογα του EFSF. Οπότε τα ομόλογα που έπρεπε να επιστραφούν θα μπορούσαν να είναι λιγότερα κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη τηρούν στάση συγκρατημένης αισιοδοξίας, καθώς εκτιμούν ότι η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας. Ομως, θεωρούν ότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες το ενδεχόμενο να επιστραφούν τελικά στην Ελλάδα τα κεφάλαια αυτά και να τονωθούν τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους κατά τον Απρίλιο. Κάτι το οποίο θα βοηθήσει, δεδομένου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν έως τα τέλη Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, οι τεχνικές ομάδες της κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας άρχισαν από χθες και πάλι τις συζητήσεις στην Αθήνα. Οι διαβουλεύσεις είχαν «παγώσει» από την περασμένη Τρίτη, ενώ ορισμένοι από τους τεχνοκράτες των θεσμών είχαν μάλιστα αποχωρήσει από την πρωτεύουσα και επέστρεψαν χθες.

Οι συζητήσεις κινούνται γύρω από την πορεία του προϋπολογισμού. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έχουν ήδη αποστείλει τις ερωτήσεις τους και τα σημεία στα οποία θέλουν διευκρινίσεις, ώστε από χθες να ξεκινήσει μια συζήτηση επί της βάσης των απαντήσεων που δίνουν οι ελληνικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί φέτος πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1-1,5% του ΑΕΠ, χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα λιτότητας. Και αναμένεται να προτάξουν ως επιχειρήματα για την επίτευξη του στόχου αυτού την τόνωση των εσόδων από τη νέα ρύθμιση για τα χρέη προς τις εφορίες, τα έσοδα από τις άδειες για τον ηλεκτρονικό τζόγο, τη φορολόγηση των τριγωνικών συναλλαγών κ.λπ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και ένα Brussels Group ή και ένα EuroWorking Group με απώτερο στόχο μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, που θα εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις και ενδεχομένως να εγκρίνει την εκταμίευση κάποιων κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή