Πώς ο γαμπρός του Κλίντον απογοήτευσε υποστηρικτές της οικογένειας

Πώς ο γαμπρός του Κλίντον απογοήτευσε υποστηρικτές της οικογένειας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διαχειριστής κεφαλαίων Μαρκ Μεζβίνσκι, ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, Τσέλσι, προ πενταετίας, είχε την τύχη να προσεταιριστεί όχι μόνον ανθρώπους της αμερικανικής πολιτικής σκηνής αλλά και τους ισχυρούς του χρήματος. Συν τοις άλλοις, έχει άμεση σχέση με την Ελλάδα, αφού με το επενδυτικό του κεφάλαιο Eaglevale Partners (hedge fund) είχε στοιχηματίσει στην ανάκαμψη της οικονομίας της, αλλά δεν δικαιώθηκε και είχε ζημίες. Μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε γράμμα στους επενδυτές των κεφαλαίων του ότι έκανε λάθος στις προβλέψεις του. Το 2014, το Eaglevale είχε απώλειες κατά 3,6%. Αντιθέτως, hedge funds με ανάλογη μακροοικονομική στρατηγική είχαν αύξηση αποδόσεων κατά 5,62% το 2014, σύμφωνα με το «Hedge Fund Research». Εκτοτε, το Eaglevale Partners περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την έκθεσή του σε ελληνικούς τίτλους. Ταυτόχρονα, υπήρξαν και επενδυτές που απέσυραν συνολικά όλες τις επενδύσεις τους από το Εaglevale. Το συγκεκριμένο hedge fund πλέον έχει δώσει έμφαση σε τοποθετήσεις σε δολάρια. Το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί συγκριτικά με άλλα ξένα νομίσματα.

Η ιστορία έχει ως εξής: όσοι πάμπλουτοι επενδυτές στις ΗΠΑ στήριζαν αρχικά τον Μπιλ ως πρόεδρο και στη συνέχεια τη Χίλαρι στην πολιτική της σταδιοδρομία, έπραξαν το ίδιο και για το νέο μέλος της οικογένειας Κλίντον, τον Μαρκ Μεζβίνσκι. Οταν το 2011 ο κ. Μεζβίνσκι και οι συνεργάτες του, Μπένετ Γκράου και Μαρκ Μέιλον, αναζητούσαν κεφάλαια για τη συγκρότηση των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, Eaglevale Partners, προσέτρεξαν σε αυτούς, όπως φαίνεται από στοιχεία, που έχουν στη διάθεσή τους οι New York Times. Μεταξύ αυτών των επενδυτών συγκαταλέγονται άνθρωποι που έχουν διασυνδέσεις με την οικογένεια των Ρότσιλντ, την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και τον επικεφαλής της Λόιντ Μπλανκφάιν, κ.λπ.

Υποστηρικτές Κλίντον

Το να μπορέσει κανείς να διευκρινίσει την ταυτότητα όσων επένδυσαν στο Eaglevale δεν είναι εύκολο, επειδή τα κεφάλαια αυτά δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τέτοια στοιχεία. Ωστόσο, ενόψει της αναμενόμενης νέας προεκλογικής εκστρατείας της κ. Κλίντον, θα τεθούν στο μικροσκόπιο του Τύπου και των αντιπάλων της οι οικονομικές της διασυνδέσεις, καθώς και οι χρηματοδότες της πολιτικής αλλά και της φιλανθρωπικής της δράσης. Οπότε, ίσως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τις αλληλοεπικαλύψεις στις δραστηριότητες της ιδίας και της οικογένειάς της.

Πάντως, όσα επένδυσαν οι υποστηρικτές και χρηματοδότες των Κλίντον στο hedge fund του γαμπρού τους δεν υπερβαίνουν το 10% των συνολικών κεφαλαίων των 400 εκατ. δολαρίων.

Ενας από αυτούς, ο Μαρκ Λάσρι, ο οποίος διατηρεί και ο ίδιος τα επενδυτικά κεφάλαια Avenue Capital και είχε υπάρξει ο πρώτος εργοδότης της Τσέλσι Κλίντον, τοποθέτησε χρήματα στο Eaglevale, επειδή πίστευε πως θα κερδίσει. Επίσης, η Καμίλ Μπαζμπάζ, εκπρόσωπος του φιλανθρωπικού ιδρύματος Κλίντον, Clinton Foundation, δήλωσε ότι οι επενδυτικές επιλογές των δωρητών του δεν σχετίζονται καθόλου με το ίδρυμα αυτό καθαυτό. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γαμπρός των Κλίντον, Μαρκ Μεζβίσνκι, πριν ιδρύσει το δικό του hedge fund, είχε εργαστεί επί οκτώ χρόνια στην Goldman Sachs και στη συνέχεια σε όμιλο ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Τέλος, σημειώνεται ότι η Goldman Sachs και τα στελέχη της υπήρξαν επί χρόνια υποστηρικτές των Κλίντον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή