Η κυβέρνηση παίρνει πίσω τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Η κυβέρνηση παίρνει πίσω τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακύρωση των αυξήσεων στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ που επιβλήθηκαν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με απόφαση της ΡΑΕ προχωράει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) μέσω τροπολογίας που θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή. Πρόκειται για την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή της γνωστοποίησης των αυξήσεων. Ο υπουργός είχε ζητήσει από τη ΡΑΕ να ανακαλέσει την απόφασή της δηλώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει στην ακύρωση των αυξήσεων το υπουργείο, εξετάζοντας τις νομικές δυνατότητες που υπάρχουν. Η σχετική τροπολογία προβλέπει ότι «για το έτος 2015 οι μοναδιαίες χρεώσεις του ειδικού τέλους για τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων παραμένουν αμετάβλητες στο ύψος που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014».

Η τροπολογία δεν αναφέρει τι θα γίνει με τις αυξήσεις που έχουν ήδη πληρώσει οι καταναλωτές στους λογαριασμούς του Μαρτίου για το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ σε κάθε περίπτωση μένει προς επίλυση η κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, ύψους 150 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2014. Το γεγονός έχει ενισχύσει τις ανησυχίες των παραγωγών από ΑΠΕ, οι οποίοι πληρώνονται ήδη με καθυστερήσεις που φτάνουν το τετράμηνο. Από το κείμενο της τροπολογίας που έχει καταρτίσει το υπουργείο, προκύπτει ότι θα γίνει επανεκτίμηση και επαναπροσδιορισμός των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για την εξυπηρέτηση των σκοπών που επιδιώκει. Με την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ που επέβαλε η ΡΑΕ, θα καλυπτόταν ένα μέρος του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ που αντιστοιχεί σε 50 εκατ. ευρώ.

Προς ενίσχυση της επιχειρηματολογία του ως προς την επίθεση που εξαπέλυσε με αφορμή την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ στη ΡΑΕ, το υπουργείο ΠΑΠΕΝ διέρρευσε στοιχεία από προηγούμενες αποφάσεις της αρμόδιας Αρχής, χαρακτηρίζοντας «παντελώς προσχηματική» την άρνησή της να μην αναθεωρήσει την απόφασή της.

Το υπουργείο παραπέμπει στην απόφαση 355/2014, που ελήφθη στις 26 Ιουνίου 2014, με την οποία η ΡΑΕ δεν προχώρησε σε καμία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, επικαλούμενη το γεγονός ότι «είναι αρμόδια για την προστασία των καταναλωτών και για την καταπολέμηση της ενεργειακής πενίας, η οποία αποτελεί διογκούμενο πρόβλημα, εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και σημαντικό κοινοτικό στόχο». Γι’ αυτό, όπως καταλήγει: «Η Αρχή θεωρεί σκόπιμο να μην “πλειοδοτήσει”, διά της λήψης μέτρων και της αύξησης των τιμών ενεργειακών αγαθών που πλήττουν υπέρμετρα τον καταναλωτή».

Ενα εξάμηνο αργότερα, με άλλη απόφασή της (722/30.12/2014) και χωρίς να λάβει υπόψη το σκεπτικό της προηγούμενης, που ίσχυσε πλέον στο πολλαπλάσιο αφού τα χρέη προς τη ΔΕΗ άγγιζαν τα 2 δισ. ευρώ -σημειώνει το υπουργείο- επέβαλε τις προκλητικές αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις. Το υπουργείο παραπέμπει επίσης και στην απόφαση που έλαβε η ΡΑΕ στις 19/7/2013 ανακοινώνοντας τότε τις νέες τιμές του ΕΤΜΕΑΡ, όπου σημείωνε τα εξής: «Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ κατανοεί ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων». Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «αποτελεί γι’ αυτό αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού στον φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή