Πρόσωπα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι διδάσκοντες του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών (…) είπαν ότι συμπλήρωσες σαράντα χρόνια γόνιμης πνευματικής εργασίας, τα οποία αφιέρωσες στα γράμματα…». Ετσι ξεκινάει το ψήφισμα με το οποίο οι καθηγητές του ΑΠΘ αποφάσισαν ομόφωνα την αναγόρευση του ποιητή, μεταφραστή, δοκιμιογράφου και εκδότη Διονύση Καψάλη  σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Η τελετή θα γίνει σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής.

Οι «Μουσικές Τρίτες» στο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101) που διοργανώνει ο Θέμης Ροδαμίτης  συνεχίζονται με μια ξεχωριστή και επίκαιρη εκδήλωση απόψε στις 8 με θέμα «Μουσική και Επανάσταση. Το όραμα του Ρήγα Φεραίου». Μεταξύ άλλων, θα ακούσουμε τον φλαουτίστα Πέτρο Στεργιόπουλο να ερμηνεύει μουσικές που έπαιζε ο Ρήγας με σκοπό να εμπνεύσει τους υπόδουλους λαούς, αλλά και μουσικές που τον επηρέασαν. Η Ευδοκία Στατήρη θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του Ρήγα «Το Σχολείο των Ντελικάτων Εραστών» και η Gaga Rosic θα μιλήσει για το μουσείο του Ρήγα στη Σερβία, καθώς και για την οδό «Ρήγα Βελεστινλή» στο παλιό Βελιγράδι. Στις 9.30 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία των αδελφών Ταβιάνι «Allonsanfan».

…Σε ηλικία εξήντα πέντε ετών άφησε την τελευταία του πνοή ένας σημαντικός καλλιτέχνης του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, ο Χρήστος Κωνσταντίνου. Ο μουσικός, δεξιοτέχνης σολίστ του μπουζουκιού έκανε τα πρώτα του βήματα με τον Λουκά Νταράλα, ενώ πολύ νέος βρέθηκε στην ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη σε περιοδείες κατά τη δικτατορία στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της μακράς πορείας του έπαιξε στο πλάι του Βασίλη Τσιτσάνη, της Σωτηρίας Μπέλλου, του Σταύρου Ξαρχάκου κ.ά.

…Στο Ωδείο Αθηνών θα δοθεί την Πέμπτη (26/3, 8.30 μ.μ.) η τρίτη συναυλία αφιέρωμα στον Pierre Boulez  , που διοργανώνουν με αφορμή τον διεθνή εορτασμό για τα 90 χρόνια του Γάλλου συνθέτη, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ωδείο Αθηνών και το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» σε συνεργασία με το «Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή