Συνεδρίαση του Euroworking Group την Τετάρτη

Συνεδρίαση του Euroworking Group την Τετάρτη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης. Ανάμεσα στα ζητήματα που επιθυμεί να θέσει η ελληνική πλευρά είναι και το αίτημα για την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF). Στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έπρεπε να επιστρέψει τα κεφάλαια που δεν χρειάστηκε να αξιοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Εξάλλου, εκπρόσωπος Τύπου του EFSF επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε από τον EFSF να εξετάσει το αίτημα του ΤΧΣ για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ και να τον ενημερώσει. Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τον επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τόμας Βίζερ, να επιληφθεί επί του θέματος αυτού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει ο ίδιος εκπρόσωπος του EFSF.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο αυτό το αίτημα θα είναι δύσκολο να γίνει δεκτό, καθώς θεωρείται πολιτική απόφαση που δεν θα μπορεί να πάρει το Euroworking group και σίγουρα χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο αντάλλαγμα σε μορφή μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι πιο εύκολα θα δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα SMP's παρά η επιστροφή των παραπάνω 1,2 δισ. Πάντως αυτό που είναι κατανοητό είναι πως οι ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν πρώτα να παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, να περάσει μία σειρά μέτρων από την Βουλή και μετά θα αποφασίσουν ποια κεφάλαια θα δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση σε μορφή υποδόσης.

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα που εργάζονται τις τελευταίες μέρες συγκεντρώνοντας στοιχεία για τον δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό τομέα. Η διαδικασία που έχει επιλεγεί όμως, να δουλεύουν χωρίς τους επικεφαλής, την στιγμή  που η ρευστότητα τελειώνει επικίνδυνα δεν βοηθά, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια δεν μπορούν να δώσουν λύσεις όπως θα γινόταν εάν συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι. Από την ελληνική πλευρά επίσης, οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων δεν έχουν και αυτοί το "πράσινο φως" να  φέρουν προτάσεις που θα δώσουν λύσεις όποτε οι συζητήσεις σε αυτή την πιεστική φάση περιορίζονται στην συλλογή στοιχείων και τίποτα παραπάνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή