Αεροπορική τραγωδία στις Αλπεις – Βρέθηκε το ένα μαύρο κουτί

Αεροπορική τραγωδία στις Αλπεις – Βρέθηκε το ένα μαύρο κουτί

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η νέα αεροπορική τραγωδία που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στις γαλλικές νότιες Αλπεις, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Πρα Λουπ. Αεροσκάφος τύπου Airbus της γερμανικής εταιρίας Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa συνετρίβη στις 11:20 τοπική ώρα, αφού έχασε απότομα ύψος από τα 38.000 στα 6.000 πόδια μέσα σε διάστημα μόλις οκτώ λεπτών.

Απαντήσεις για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος με τους 150 νεκρούς αναμένονται μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Bernard Cazeneuve, πως βρέθηκε το ένα από τα μαύρα κουτιά τους αεροσκάφους στο σημείο της συντριβής.  "Εχει ήδη εντοπιστεί το ένα από τα μαύρα κουτιά και αυτό θα βοηθήσει τελικά στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής", σημειώνει ο υπουργός. 

Οπως ανακοίνωσε επίσημα η εταιρεία στην πτήση με αριθμό 9525 βρίσκονταν 144 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, αν και προηγούμενες πληροφορίες έκαναν λόγο για συνολικά 148 επιβαίνοντες. Μεταξύ των επιβατών ήταν και δύο βρέφη. O εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε σε δηλώσεις του ότι έχουν εντοπιστεί συντρίμμια, ωστόσο η πρόσβαση στην περιοχή ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές ώρες, ενώ μέρες αναμένεται να διαρκέσει η διαδικασία της ανάσυρης των σορών των θυμάτων. 

Νωρίτερα, η αντιπρόεδρος της θυγατρικής της Germanwings, της γερμανικής εταιρείας Lufthansa, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε πως είναι σημαντικό να εξελιχθούν οι έρευνες. "Προς το παρόν δεν μπορώ σας δώσω παραπάνω πληροφορίες για τις εθνικότητες των επιβατών. Μόλις οι συγκεκριμένες πληροφορίες δοθούν στους συγγενείς ίσως κατά τη διάρκεια της νύχτας θα δοθούν και σε εσάς (τους δημοσιογράφους). Ενώ, παράλληλα, σε απάντηση δημοσιογράφου η αντιπρόεδρος τόνισε πως προς το παρόν πρόκειται για δυστύχημα, ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις για τις συνθήκες της συντριβής. Ακόμη, η αντιπρόεδρος σημείωσε πως το Airbus A320 απογειώθηκε με καθυστέρηση είκοσι λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα απογείωσης και παράλληλα τόνισε πως η τελευταία επιτήρηση στο αεροσκάφος πραγματοποιήθηκε μόλις χθες, Δευτέρα, 23 Μαρτίου. 

Το αεροπλάνο εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη – Ντίσελντορφ και όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο μόλις χθες, ενώ ο πιλότος είχε δέκα χρόνια εμπειρίας. Μάλιστα οπως επισήμανε δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν το αεροσκάφος εξέπεμψε τελικά σήμα κινδύνου.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες και για την εθνικότητα των επιβατών. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα στοιχεία, στο αεροπλάνο επέβαιναν Ισπανοί, Γερμανοί καθώς και Τούρκοι πολίτες. Εκπρόσωπος της πόλης Χάλτερν αμ Ζε, στη βορειοδυτική Γερμανία, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι 16 μαθητές και δύο καθηγητές ενός σχολείου της πόλης επέβαιναν στο αεροσκάφος.

«Υπάρχουν βάσιμες υποψίες» ότι οι μαθητές και οι καθηγητές ήταν μεταξύ των επιβατών του αεροπλάνου, δήλωσε η εκπρόσωπος της πόλης αυτής που βρίσκεται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας. «Δεν έχουμε ακόμη επίσημη επιβεβαίωση», πρόσθεσε η ίδια. Νωρίτερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι 16 μαθητές και δύο καθηγητές του λυκείου Γιόζεφ Κένιγκ Γκιμνάζιουμ της Χάλτερν αμ Ζε επέβαιναν στο αεροπλάνο. Εκπρόσωποι της εταιρίας πάντως, αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα οποιοδήποτε στοιχείο προτού ενημερωθούν, όπως είπαν οι συγγενείς των επιβατών.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε σοκαρισμένη από την τραγωδία ενώ είχε τηλεφωνική συνομιλία τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ όσο και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της, η κ. Μέρκελ ακύρωσε όλα τα προγραμματισμένα για σήμερα ραντεβού της, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, ενώ αύριο αναμένεται να μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι από την πλευρά του έκανε λόγο για τραγωδία επισημαίνοντας ότι μεταξύ των επιβατών ήταν 45 Ισπανοί πολίτες. Παράλληλα ανακοίνωσε πως η Ισπανία συνεργάζεται με τις γαλλικές και γερμανικές αρχές για την έρευνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε φόβους ότι δεν αναμένεται να βρεθούν επιζώντες, επισημαίνοντας ότι η περιοχή στην οποία κατέπεσε το αεροσκάφος είναι εξαιρετικά δύσβατη. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε από την πλευρά του πως ενεργοποίησε τον υπουργικό πυρήνα για την αντιμετώπιση κρίσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μεταβαίνει στο σημείο και ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχουν ήδη βρεθεί συντρίμμια.

Ιδιοκτήτης κάμπινγκ κοντά στον τόπο της τραγωδίας δήλωσε ότι άκουσε το αεροπλάνο να κάνει περίεργους θορύβους πριν από τη συντριβή του.

«Ακουσα έντονους θορύβους. Συνήθως πετούν μαχητικά αεροσκάφη και νόμιζα πως επρόκειτο για κάτι τέτοιο. Κοίταξα έξω αλλά δεν μπορούσα ν δω κανένα αεροπλάνο. Ο θόρυβος είχε διάρκεια περίπου 8 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια έπειτα από 30 δευτερόλεπτα υπήρξε ένας δεύτερος μεγαλύτερος σε διάρκεια», δήλωσε στο Associated Press.

Η γερμανική εταιρεία Lufthansa σε ανακοίνωσή της στο Twitter έγραψε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι συνέβη με την πτήση 4U 9525. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας τότε θα είναι μια "μαύρη μέρα" για μας. Ελπίζουμε να βρεθούν επιζώντες». Σύμφωνα με την βάση δεδομένων airfleets.net το συγκεκριμένο Airbus πετούσε 24 χρόνια και ανήκε στον όμιλο της Lufthansa από το 1991.

Πρόκειται για την πρώτη συντριβή επιβατικού αεροπλάνου σε γαλλικό έδαφος μετά την καταστροφή του Κονκόρντ τον Ιούλιο του 2000 λίγο έξω από το Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή σε 109 επιβαίνοντες.

Το αεροσκάφος αυτού του τύπου είναι χωρητικότητας 150-180 επιβατών. Η Germanwings είναι εταιρεία χαμηλού κόστους και θυγατρική της Lufthansa.

(function() {

var lb24 = document.createElement(‘script’); lb24.type = ‘text/javascript’; lb24.id = ’24lbScript’; lb24.async = true; lb24.charset=”utf-8″;

lb24.src = ‘//v.24liveblog.com/embed/24.js?id=1288180’;

(document.getElementsByTagName(‘head’)[0] || document.getElementsByTagName(‘body’)[0]).appendChild(lb24);})();

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή