Τι συμβαίνει στην Πάτρα;

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχθές, στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε μια διαφορετική συνέντευξη Τύπου. Στο βήμα ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Θοδωρής Αμπαζής. Νέος άνθρωπος, που πήγε πριν από λίγα χρόνια στην Πάτρα, πήρε στα χέρια του ένα από τα απομεινάρια ενός θεσμού που είχε ξεκινήσει δυναμικά επί Μελίνας Μερκούρη (του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ) και σιγά σιγά φυλλορρόησε –για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ο Θοδωρής Αμπαζής έκανε τη διαφορά. Εφερε κόσμο στο θέατρο της Πάτρας, εκπαίδευσε νεότερους ανθρώπους ν’ αγαπούν το θέατρο, έφτιαξε Δραματική Σχολή, Λυρικό Εργαστήριο, Σχολείο για ενήλικες, Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά, έκανε παραγωγές που παρουσιάστηκαν και θαυμάστηκαν σε σκηνές της Αθήνας. Ομως, ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης (από τους ελάχιστους που ανήκουν στο ΚΚΕ), φαίνεται ότι θέλει στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή κάποιον με τις δικές του ιδεολογικές αποχρώσεις, από τον ερχόμενο Ιούνιο που λήγει η σύμβαση του Θοδωρή Αμπαζή.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο Θοδωρής Αμπαζής –έχοντας δίπλα του τη διευθύντρια της Δραματικής Σχολής Ελένη Μποζά και τον συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό– μίλησε όχι μόνο για τα πεπραγμένα στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας επί των ημερών του, αλλά άνοιξε, με υποδειγματικό τρόπο, και το θέμα λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ. «Η αδυναμία συμμετοχής του ΥΠΠΟ στις προγραμματικές του υποχρεώσεις τα προηγούμενα χρόνια, παράλληλα με την έλλειψη ελέγχου από την πλευρά του, δημιούργησε τη σημερινή κατάσταση, όπου οι δήμοι φαίνεται να έχουν τον πλήρη έλεγχο του θεσμού, με καταστρεπτικά –στις περισσότερες περιπτώσεις– αποτελέσματα. Οι προσπάθειες κάποιων καλλιτεχνικών διευθυντών να υλοποιήσουν τους σκοπούς των ΔΗΠΕΘΕ βρέθηκαν να σκοντάφτουν σε αποφάσεις δημάρχων ή άλλων αξιωματούχων της Τ.Α., ανθρώπων με ανεπαρκείς γνώσεις σε θέματα πολιτισμού» είπε ανάμεσα σε άλλα. Και ζητάει από το ΥΠΠΟ να ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των βιογραφικών που θα κατατεθούν στην Πάτρα. Ο κόσμος της Πάτρας που αγαπάει το θέατρο, την τέχνη και την παιδεία είναι στο πλευρό του. Αξίζει να μη μείνει μόνος του και από την πολιτεία. Το δείχνει, απλώς, το έργο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή