Η ρευστότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων

Η ρευστότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονο πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζει πλέον και ο ανθεκτικός σε σύγκριση με άλλους τομείς της μεταποίησης κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων. Στο αυξημένο κόστος πρώτων υλών, ενέργειας και μεταφορών προστίθενται πλέον η απαίτηση των ξένων προμηθευτών για προπληρωμή των παραγγελιών και οι επισφάλειες από τις καθυστερήσεις πληρωμών των λιανεμπόρων. Προκειμένου δε να αποφύγουν την έκθεσή τους σε αυτές τις καθυστερήσεις πληρωμών ή ακόμη τελικά και στην πλήρη αδυναμία πληρωμής, οι βιομηχανίες δαπανούν αρκετά χρήματα για την ασφάλιση των πιστώσεων.

Στα προβλήματα αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ευάγγελος Καλούσης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου. «Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασταθές με πολλές αβεβαιότητες. Παρατηρείται συνεχής πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και είναι έντονο το αίσθημα αβεβαιότητας στην αγορά», τόνισε ο κ. Καλούσης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία. «Η ανάπτυξη είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση. Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων προσφέρει και μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στην πορεία προς την ανάκαμψη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ.

Την ώρα, βεβαίως, που η βιομηχανία τροφίμων αναγκάζεται να λειτουργεί με αυξημένο κόστος, καλείται να είναι και ανταγωνιστική. Σύμφωνα με τον κ. Καλούση, οι περισσότερες βιομηχανίες έχουν αναδιοργανώσει την παραγωγή, περιορίζουν τα έξοδα και προσπαθούν να απορροφήσουν το κόστος για να συγκρατήσουν τις τιμές. Στον δρόμο αυτό, βεβαίως, το ίδιο το κράτος βάζει εμπόδια. «Μέσα σε ένα εξάμηνο εκδόθηκαν 30 φορολογικές εγκύκλιοι, αρκετές εκ των οποίων είχαν αναδρομική ισχύ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλούσης.

Ο ίδιος ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση -σημειωτέον, στην εκδήλωση δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας- ξεκάθαρες κατευθύνσεις, σοβαρές αποφάσεις, αποτελεσματικές πολιτικές και σταθερό διοικητικό και φορολογικό πλαίσιο.

Σε μία άλλη συνέπεια της κρίσης, η οποία όμως έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα, αναφέρθηκε εκτενώς στη χθεσινή ανοιχτή εκδήλωση ο κ. Παντελής Παντελιάδης, πρόεδρος του ομίλου εταιρειών Metro ΑΕΒΕ, Optima A.E. και Ηπειρος ΑΕΒΕ. Ειδικότερα, ο κ. Παντελιάδης αναφέρθηκε στις συγκεντρώσεις που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, εκτιμώντας ότι στην ελληνική αγορά θα παραμείνουν το πολύ 10 αλυσίδες. «Θα μείνουν αυτές που θα έχουν απήχηση στον κόσμο. Αυτές που θα κερδίζουν και θα επενδύουν και θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας», τόνισε. Επίσης εκτίμησε ότι θα λιγοστέψει ο αριθμός των καταστημάτων, καθώς, όπως επεσήμανε «κάθε εξαγορά σημαίνει και εκκαθάριση». «Κλείνουν μαγαζιά που δεν ξανανοίγουν, διότι είναι ασύμφορα. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε με περισσότερο θάρρος και να κλείνουμε ασύμφορα καταστήματα, αντί να καθόμαστε παθητικά και να περιμένουμε», πρόσθεσε. Τέλος, ο κ. Παντελιάδης προέβλεψε βελτίωση των σχέσεων προμηθευτών – λιανεμπόρων, κλείνοντας την ομιλία του με την ακόλουθη φράση: «Εχουμε μια επανάσταση προς το καλύτερο, παρά την κρίση, στον κλάδο των σούπερ μάρκετ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή