«Τυφλό σκάκι», η ξεχωριστή εμπειρία

«Τυφλό σκάκι», η ξεχωριστή εμπειρία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Α4», «Γ5» ακούει να λέει μια φωνή με νόημα. «Είναι στιγμές που η αδρεναλίνη πιάνει κόκκινο», περιγράφει στην «Κ» τη διαδικασία του blind chess (τυφλό σκάκι) ο κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ, κ. Τάκης Πανταβός. Ο βετεράνος σκακιστής μπορεί να παίζει με «δεμένα» μάτια έναντι δώδεκα παικτών. Το βίωμα για τους συμμετέχοντες είναι πρωτόγνωρο, εξίσου όμως εντυπωσιακό είναι και ως θέαμα για όσους παρευρέθησαν στο «Chessnale Athens 2015», που ξεκίνησε στις 13/3 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 29/3. «Είναι μια εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, μία φορά διήρκεσε δώδεκα ώρες».

Βέβαια, όσοι επιθυμούν να δώσουν «παρών» στο σκακιστικό φεστιβάλ, που διοργανώνεται στο The Mall Athens από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) και την Οργανωτική Επιτροπή Σκακιστικού του φεστιβάλ, έχουν πληθώρα επιλογών. «Για τους φίλους του σκακιού, διεξάγονται ατομικά πρωταθλήματα γρήγορου σκακιού (Blitz και Rapid), ενώ θα δοθούν και αγώνες επίδειξης (simultane)» εξηγεί στην «Κ» ο υπεύθυνος επικοινωνίας του φεστιβάλ, κ. Κώστας Παρράς. Παράλληλα, υπάρχουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και διαδραστικών δράσεων, που έχουν ως θεματικό άξονα το σκάκι, όπως αφηγήσεις παραμυθιών, παιδικό θέατρο, φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, χειροτεχνίες, live performances κ.ά.

«Το πρώτο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο των Σχολικών Πρωταθλημάτων, συμμετείχαν περίπου 2.000 παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων από συνολικά 120 σχολεία της Αττικής, ενώ το επόμενο ακολούθησαν άλλα 1.200 παιδιά» σημειώνει ο ίδιος. Σε πανελλήνια κλίμακα οι συμμετοχές στους μαθητικούς αγώνες φθάνουν τις 30.000, ένδειξη μιας αλματώδους αύξησης του ενδιαφέροντος. Η εξάσκηση στο σκάκι συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντίληψης και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, όπως η συγκέντρωση, η υπομονή, η χάραξη στρατηγικής. Εφόδια σημαντικά για την περαιτέρω εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού και του εφήβου. Εξ ου και η προσθήκη του αθλήματος στο βιογραφικό προσμετράται θετικά στο εξωτερικό.

Η κορυφαία διάκριση της νεαρής σκακίστριας από την Καβάλα, Σταυρούλας Τσολακίδου, που κατέκτησε πέρυσι την 1η θέση στα Παγκόσμια Ατομικά Πρωταθλήματα στο Αλ Άιν, στην κατηγορία των κορασίδων έως 14 ετών, στάθηκε αφορμή να «ενεργοποιηθούν» τα αντανακλαστικά της Πολιτείας. Ετσι, με ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, έχει ξεκινήσει η εκμάθηση σκακιού στο δημοτικό, στο πλαίσιο της «ευέλικτης ζώνης», ενώ τον περασμένο μήνα το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα την καθιέρωσή του ως υποχρεωτικού μαθήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή