Wang Yi: «Παράδειγμα συνεργασίας το λιμάνι»

Wang Yi: «Παράδειγμα συνεργασίας το λιμάνι»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατέρωθεν δεσμεύσεις για ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας ανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Wang Yi, κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δεσμεύθηκαν να προωθήσουν μια ρεαλιστική συνεργασία, ενώ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η Ελλάδα παίζει θετικό ρόλο στους δεσμούς της Κίνας με την Ευρώπη και σημείωσε ότι οι δύο χώρες εμπιστεύονται και υποστηρίζουν η μια την άλλη, κάτι που αποτελεί τη βάση για τη συνολική στρατηγική συνεργασία τους. 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Κινέζο υπουργό, οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταστήσουν την επένδυση της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά «παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας», ενώ ο Ελληνας υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο λιμάνι του Πειραιά ως μέρος της ταχείας διασύνδεσης Ευρώπης – Κίνας μέσω θαλάσσης και ξηράς.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στη δική του ανακοίνωση για τη συνάντηση των δύο υπουργών, σημείωσε ότι δόθηκε έμφαση στη διαμόρφωση ενός τριετούς κοινού σχεδίου δράσης για την περίοδο 2015-2017, ενώ εξετάστηκε και μια σειρά προτάσεων για συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θερμό, σύμφωνα με την Αθήνα, που επισήμανε ότι έγινε επίσης διεξοδική αναφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Οι δύο υπουργοί εξέτασαν το πλήρες φάσμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνσή τους. Οι συνομιλίες του κ. Κοτζιά στο Πεκίνο ήταν σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη που επίσης βρίσκεται στην Κίνα και έχει δικές του χωριστές επαφές. Την ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών είχε ετοιμάσει ο νεοδιορισμένος συντονιστής για θέματα Κίνας, Βασίλης Μπουρνόβας.

Προετοιμασίες ενόψει επίσκεψης Μαΐου

Τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο κ. Δραγασάκης κατά τις επαφές τους προετοιμάζουν και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο, με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει την αισιοδοξία ότι με την επίσκεψη αυτή θα δοθεί μεγάλη ώθηση στις ελληνοκινεζικές σχέσεις, όχι μόνο στον οικονομικό, αλλά και στον πολιτικό και τον διπλωματικό τομέα. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η ρευστή γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα καθιστούν επιβεβλημένη την ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο που, πέραν της οικονομικής ισχύος που έχει, είναι και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή