Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση συνυπέγραψε το Μνημόνιο

Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση συνυπέγραψε το Μνημόνιο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση του πλέον ισχυρού κυβερνητικού επιχειρήματος, ότι δηλαδή επήλθε τέλος στα Μνημόνια, επιδιώκει να αναδείξει πλέον ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, κλιμακώνοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Ενώ σήμερα συγκαλείται, σε πρώτη συνεδρίαση, το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. με ζητούμενο τη γραμμή που πρέπει να τηρήσει το κόμμα έναντι των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου, χθες ο κ. Σαμαράς ηγήθηκε της επικοινωνιακής επίθεσης της Ν.Δ. που κατέτεινε στην απόδειξη ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν το “έσκισε” το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε!». Η Ν.Δ. δημοσιοποίησε, ως σύνολο, την επέκταση της δανειακής σύμβασης, υπογεγραμμένη μάλιστα από τον κ. Γ. Βαρουφάκη, αλλά και τα συμπληρωματικά κείμενα του ΔΝΤ και του EFSF που κάνουν ρητή αναφορά στο ότι το Μνημόνιο συνιστά αδιάσπαστο σύνολο με τη δανειακή σύμβαση και βάσει αυτού θα κριθεί η Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε μακροσκελή δήλωσή του, κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ασχοληθεί επιτέλους με την ουσία, να περάσει από τη “δημιουργική ασάφεια” στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας… Να σταματήσει δηλαδή η κυβέρνηση τις παλινωδίες, τις καθυστερήσεις, τα παιχνίδια με τα συνθήματα και τα σύμβολα. Να επιδείξει αίσθημα ευθύνης. Και να εφαρμόσει άμεσα αυτά που η ίδια η κυβέρνηση υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου».

Διότι, όπως υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, «κάθε μέρα που περνάει, η πραγματική οικονομία καταρρέει και –όπως το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλαμβάνω συνεχώς– ο λογαριασμός για την κοινωνία μεγαλώνει».

Στα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τη Ν.Δ. και τον συντονιστή Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, περιλαμβάνονται:

• Η επέκταση της δανειακής σύμβασης (η οποία συνιστά την «3η τροποποίηση», με την πρώτη να αφορά τον Δεκέμβριο του 2012).

• Επιστολή της κ. Κριστίν Λαγκάρντ προς τον κ. Γ. Ντάισελμπλουμ (23/2/2015), στην οποία γίνεται αναφορά στον στόχο της «ολοκλήρωσης της 6ης αξιολόγησης του προγράμματος το ταχύτερο δυνατό».

• Επιστολή του κ. Μάριο Ντράγκι προς το Eurogroup, όπου σημειώνεται ότι η βάση αξιολόγησης θα είναι το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η Αθήνα με την ευρωπαϊκή πλευρά και το ΔΝΤ.

•Εγγραφο του EFSF στο οποίο δηλώνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση δόσεων προς την Ελλάδα εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι του Μνημονίου, ύστερα από έλεγχο των «θεσμών», αλλά και ότι το Μνημόνιο (MoU), εν αντιθέσει με τη δανειακή σύμβαση που έληγε στα τέλη Φεβρουαρίου, δεν χρειαζόταν να παραταθεί καθώς δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο (ώρα 10.00) αναμένεται να υπάρξει αντιπαράθεση σχετικά με την αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ., καθώς σειρά στελεχών προκρίνει τη μετωπική σύγκρουση και να αφεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει, κοινοβουλευτικά, μόνος του το βάρος, ενώ άλλα στελέχη προκρίνουν τη γραμμή της συναίνεσης με πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Στο εσωκομματικό πεδίο, παρά την εικόνα νηνεμίας, οι ζυμώσεις είναι συνεχείς, ενώ χθες η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που χαρακτήρισε θετική την παρουσία Τσίπρα στο Βερολίνο, επανέλαβε ότι τα κόμματα έχουν ένστικτο επιβίωσης και ότι είναι ζήτημα χρόνου η Ν.Δ. να εκκινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή σελίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή