Συντάξεις σε θύματα-μαϊμού εργατικών ατυχημάτων

Συντάξεις σε θύματα-μαϊμού εργατικών ατυχημάτων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάτη ύψους 360.000 ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ αποκάλυψε έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας. Για την υπόθεση, συνελήφθησαν οκτώ ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Eνωσης, ενώ ρόλο συνεργού αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. και σε 17 γιατρούς. Αμείβονταν με 500 ή και 700 ευρώ -κατά περίπτωση- για να εκδίδουν πλαστές γνωματεύσεις εργατικών ατυχημάτων. Ο νέος διοικητής της Οικονομικής Αστυνομίας, Μανώλης Πλουμής, ανακοίνωσε χθες ότι το κύκλωμα δραστηριοποιείτο από το 2011, καθώς και ότι σε αυτό συμμετείχε ένας 45χρονος υπάλληλος του ΟΑΕΕ με πρόσβαση στο σύστημα μηχανογράφησης του Οργανισμού.

Ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος περιγράφεται 53χρονος πρώην ασφαλιστής, ο οποίος μέχρι τη σύλληψή του διατηρούσε γραφείο στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας Αττικής. Μαζί με τους έξι άμεσους συνεργούς του «ψάρευαν» πελάτες, κυρίως μεταξύ ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, οι οποίοι κατοικούν στα δυτικά προάστια της Αθήνας. Στη συνέχεια, με τη συνδρομή των «συμβεβλημένων» με το κύκλωμα γιατρών, κατήρτιζαν πλαστούς φακέλους που εμφάνιζαν τους πελάτες – συνεργούς τους είτε ως θύματα εργατικών ατυχημάτων είτε ως άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας. Από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2014 και μέχρι πρότινος η σπείρα είχε καταρτίσει και καταθέσει σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ πλαστούς ιατρικούς φακέλους για 133 άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Πλουμή, οι κατηγορούμενοι εισέπρατταν προμήθεια από 2.000 έως 3.800 ευρώ για προνοιακά επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις, ενώ παρακρατούσαν το 50% της αποζημίωσης που χορηγούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία στους δήθεν τραυματίες. Οι φερόμενοι ως δράστες διέθεταν αρχείο με ακτινογραφίες, στις οποίες άλλαζαν (χρησιμοποιώντας οξυζενέ) το αναγραφόμενο ονοματεπώνυμο πριν τις ξαναχρησιμοποιήσουν, ενώ τέσσερα άτομα – μέλη του κυκλώματος παρίσταναν  τους  αυτόπτες  μάρτυρες εργατικών ατυχημάτων. Η πρακτική  αυτή,  μάλιστα, φέρεται να κινητοποίησε τη διοίκηση του ΟΑΕΕ που κατήγγειλε τη δράση της σπείρας στην αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή