Βαρουφάκης: Πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου της Siemens

Βαρουφάκης: Πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου της Siemens

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφει απο την προηγούμενη κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις της Siemens προς το ελληνικό Δημόσιο θέτει εμμέσως  με τη γραπτή δηλωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης. Η δήλωση έρχεται δυο ημέρες μετά τη συζήτηση στο 4ο τμήμα του ΣτΕ της προσφυγής για τη νομιμότητα ή μη της συμφωνίας.

Σύμφωνα  με τον κ. Βαρουφάκη, ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εκπροσωπούσε το Δημόσιο στη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για τους χειρισμούς επι του θέματος.

Βέβαια νομικες πηγές υποστηρίζουν ότι πάρεδρος του ΝΣΚ δεν θα μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτό που έχει συμφωνήσει ήδη το Δημόσιο και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακληθεί, δηλαδή στον συμβιβασμό με νόμο, από τον οποίο το δημόσιο έχει συμφωνήσει να εισπραξει  από την Siemens, αρχικά  80 εκ. ευρώ, άλλα 90 εκ ευρώ και 100 εκατ, σε επενδύσεις, πανεπιστημιακά προγράμματα, κλπ. Το δικαστήριο (ΣτΕ) πάντως θα αποφασίσει κατ'αρχήν εάν το σωματείο είχε έννομο συμφέρον να προσφύγει, και στη συνέχεια εάν ο εν λόγω συμβιβασμός είναι συμβατός με το Σύνταγμα. Σε περίπτωση που η συμφωνία κριθεί αντισυνταγματική, τότε πιθανόν να υπάρξει επανεξέταςη της δηλώνουν νομικές πηγές

Πάντως στην ανακοίνωση του ο κ.Βαρουφάκης επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης «να διαλευκάνει πολιτικά, ηθικά και νομικά πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens».

Οπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, «στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, o οποίος εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα».

«Εν πάση περιπτώσει, ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει η δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στη χώρα μας. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή