Παραπομπή 32 σε δίκη για τα υποβρύχια

Παραπομπή 32 σε δίκη για τα υποβρύχια

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστικές εξελίξεις στις έρευνες της Δικαιοσύνης για τα εξοπλιστικά και τις μίζες εκατ. ευρώ σημειώθηκαν χθες, με νέες παραπομπές εμπλεκόμενων κρατικών αξιωματούχων σε δίκη αλλά και νέες διώξεις.

Το Συμβούλιο Εφετών παρέπεμψε σε δίκη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, ανάμεσά τους για δωροδοκία, δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου, συνολικά 32 εμπλεκόμενους στην υπόθεση των υποβρυχίων. Η παραπομπή σε δίκη των εμπλεκομένων υπήρξε απότοκος της αξιολόγησης από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί από τις εμπεριστατωμένες έρευνες των ειδικών ανακριτών διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλου. Οι δικαστές που συγκρότησαν το Συμβούλιο Εφετών δέχονται ότι για την αγορά των υποβρυχίων υπήρξαν παράνομες πληρωμές, μίζες πολλών εκατομμυρίων ευρώ (υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ) και διακίνηση μαύρου χρήματος με την ανάμειξη πολλών εκ των κατηγορουμένων.

Ανάμεσά τους ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Ματαντός, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνιος Κάντας, στενοί συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου, όπως οι Γιάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης, αλλά και ο άλλοτε επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ. Για τέσσερις απ’ όσους αρχικά ενεπλάκησαν στην υπόθεση, οι δικαστές κατέληξαν σε απαλλακτική κρίση. Πρόκειται για τη σύζυγο του εμπόρου όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου –ο ίδιος παραπέμπεται– και τους Γ. Αγουρίδη, Πέτρο και Γιώργο Χριστοδουλίδη και Γεώργιο Καμάρη, για τους οποίους δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Διαφθοράς (οι εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνιος Ελευθεριάνος) άσκησαν νέες διώξεις, αυτή τη φορά για το εξοπλιστικό πρόγραμμα KORNET, για δωροδοκία και δωροληψία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου. Η δίωξη στρέφεται κατά του πρώην αναπληρωτή στη διεύθυνση εξοπλισμών Αντώνιου Κάντα και του επιχειρηματία στην εμπορία όπλων Κωνσταντίνου Δαφέρμου. Το ποσό της μίζας που διακινήθηκε στο εν λόγω πρόγραμμα φθάνει τα τρία εκατ. δολάρια, ενώ η συνολική αξία της σύμβασης ανέρχεται στα 100 εκατ. δολάρια.

Τα ευρήματα των δικαστικών ερευνών, και στο συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, επιβεβαιώνει και η ομολογία Κάντα, ότι έλαβε από τον επιχειρηματία Κων. Δαφέρμο παράνομη προμήθεια περί το 3% του συνολικού τιμήματος της σύμβασης και ότι με την υπογραφή της του δόθηκαν 700.000 σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε λογαριασμό του σε ελβετική τράπεζα στη Ζυρίχη.

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς KORNET, τις ανακρίσεις ανέλαβαν οι ειδικοί ανακριτές Νίκος Τσιρώνης και Χριστόφορος Μάρκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή