Κλιμάκωση στην Υεμένη με βομβαρδισμούς

Κλιμάκωση στην Υεμένη με βομβαρδισμούς

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΑΑ. Την ελεγχόμενη από τους Χούτι πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, καθώς και προπύργια της σιιτικής εθνότητας στον Βορρά της χώρας, βομβάρδισαν χθες πολεμικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας. Την ίδια στιγμή, τη συμμετοχή του στη σουνιτική συμμαχία κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν, Χούτι, ανακοίνωσε χθες το Μαρόκο, που θα παράσχει πολιτική και στρατιωτική βοήθεια, καθώς και μέσα επιχειρησιακής υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών.

Τη δυσαρέσκεια του Ριάντ προκάλεσε, όμως, η χθεσινή ανακοίνωση του Πακιστάν, ότι, παρά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας την Πέμπτη, ότι η Ισλαμαμπάντ μετέχει και αυτή στη συμμαχία, η χώρα της Νότιας Ασίας δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια θα είναι η συμμετοχή της.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, που ξεκίνησαν την Πέμπτη, σηματοδοτούν ραγδαία κλιμάκωση της κρίσης και της προσπάθειας στήριξης του προέδρου της Υεμένης, Χάντι, από τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου ενάντια στην προέλαση των σιιτών Χούτι από τα βόρεια της χώρας.

Πύρινους λόγους έβγαλαν χθες ιεροκήρυκες στα μουσουλμανικά τεμένη του Ριάντ, καταδικάζοντας τους Χούτι ως αποστάτες και ιερόσυλους, για να χαρακτηρίσουν τις επιχειρήσεις ως «ιερό καθήκον». Σε φετφά που εξέδωσε χθες το ανώτατο συμβούλιο των σουνιτών κληρικών της Σαουδικής Αραβίας, το θρησκευτικό όργανο ευλόγησε την επιχείρηση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον βασιλέα Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενημερώθηκε για την πορεία των επιχειρήσεων, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή του μονάρχη στην ανάγκη να περιορισθεί ο φόρος αίματος, ιδιαίτερα μεταξύ των αμάχων.

Στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της προσευχής της Παρασκευής, αγιατολάχ Καζέμ Σαντεκί, περιέγραψε τις επιχειρήσεις εναντίον των Χούτι ως «ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Υεμένης».

Κάτοικοι της πρωτεύουσας Σαναά ανέφεραν χθες ότι αεροσκάφη βομβάρδισαν βάσεις της προεδρικής φρουράς, συμμάχου των Χούτι, καθώς και βάση πυραύλων αεράμυνας στα νότια προάστια της πόλης. Η προεδρική φρουρά παραμένει πιστή στον έκπτωτο πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, ο οποίος διατηρεί τη δημοτικότητά του μεταξύ των σιιτών, μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, στον απόηχο των εξεγέρσεων της Αραβικής Ανοιξης.

Ο εν ενεργεία πρόεδρος της Υεμένης, Χάντι, βρισκόταν μέχρι την Πέμπτη στην πόλη του Αντεν, στον νότο της χώρας. Από εκεί, ο Χάντι ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία την Πέμπτη, μέσω Ομάν, για να υποβληθεί σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

Ο πρόεδρος Χάντι εγκατέλειψε χθες το Ριάντ με προορισμό το Κάιρο της Αιγύπτου, όπου πρόκειται σήμερα να παραστεί σε σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο συνασπισμός δυνάμεων εναντίον των Χούτι περιλαμβάνει πλέον δέκα σουνιτικά μουσουλμανικά κράτη, μεταξύ τους και τέσσερις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή