Νέα επίθεση Σόιμπλε στον Ντράγκι

Νέα επίθεση Σόιμπλε στον Ντράγκι

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζωπυρώνεται η διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης θα ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραπονιόταν ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη Γερμανία. Μιλώντας στο ιταλικό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι είπε χθες ότι η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα «ενισχύει την κυκλική ανάκαμψη» της οικονομίας. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, όπως η άνοδος του οικονομικού κλίματος, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα, ενισχύουν την εκτίμηση του κ. Ντράγκι.

Προειδοποίηση Ντράγκι

Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης προειδοποίησε πως η ανάκαμψη δεν είναι διαρθρωτική, δηλαδή ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν αρκεί ώστε να διορθώσει μόνιμα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως η υψηλή ανεργία. Υιοθετώντας την ποσοτική χαλάρωση, η ΕΚΤ ουσιαστικά τυπώνει φρέσκο χρήμα με το οποίο αγοράζει κρατικά ομόλογα ρίχνοντας τις αποδόσεις τους. Επιπλέον έχει μειώσει εδώ και μήνες το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0,05% και έχει επιβάλει αρνητικό επιτόκιο (0,20%) στις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ. Παρόλο που η γερμανική οικονομία έχει ευνοηθεί από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και την εξασθένηση του ευρώ που αυτή προκαλεί, ο κ. Σόιμπλε έχει τελείως διαφορετική άποψη. «Το περιβάλλον των επιτοκίων δανεισμού προκαλεί τεράστια προβλήματα στη Γερμανία… Οδηγεί σε λανθασμένη κατανομή πόρων με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται όταν σχηματίζονται φούσκες», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι δεν επικρίνει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η οποία πρέπει να υπερασπιστεί την εντολή της για διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί πεποίθηση του Βερολίνου πως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αποδυναμώνει το κίνητρο που έχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με τη Γερμανία αποτελούν πανάκεια ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Βεβαίως ο κ. Ντράγκι επαναλαμβάνει συνεχώς, το έκανε και χθες, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Ισως όμως να ήταν μια ασυνήθιστη βολή του κ. Ντράγκι προς τη Γερμανία (και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η οποία να προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σόιμπλε. Ο κ. Ντράγκι δεν δίστασε να δηλώσει χθες ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων περί οικονομικών ανισορροπιών. Η Γερμανία αρνείται το γεγονός, ενώ η Κομισιόν έχει συνταχθεί με το Βερολίνο κάνοντας τα στραβά μάτια στην παραβίαση των κανόνων.

Δεν πάει πιο χαμηλά

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της UniCredit θεωρούν ότι έχει φτάσει στο τέλος της η εξασθένηση του ευρώ, που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Κατά τον κ. Βασίλη Γκιωνάκη, επικεφαλής αναλυτή παγκοσμίων αγορών συναλλάγματος στη UniCredit, η πρόσφατη άνοδος του δολαρίου οφείλεται στις τοποθετήσεις κερδοσκόπων υπέρ του αμερικανικού νομίσματος και όχι στις υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις που μπορούν να βρουν οι επενδυτές στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή