Αβάσταχτος πόνος σε μια γερμανική κωμόπολη

Αβάσταχτος πόνος σε μια γερμανική κωμόπολη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ούρλιχ Βέσελ, διευθυντής του Γυμνασίου Γιόζεφ Κένιγκ στην κωμόπολη Χάλτερν αμ Ζε, ήλπιζε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η ομάδα των 14 μαθητριών και δύο αγοριών, που είχε ταξιδέψει στη Βαρκελώνη, είχε επιζήσει από τη συντριβή του Airbus την Τρίτη.

Στις δύο το μεσημέρι, όμως, ο κ. Βέσελ δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι οι μαθητές του βρίσκονταν στη μοιραία πτήση.

Εκτοτε, η μικρή κωμόπολη της ΒΔ Γερμανίας έχει βυθιστεί σε βαρύ πένθος. Στον ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Σίξτου, που δεσπόζει στο κέντρο του Χάλτερν, τα κεριά έχουν γεμίσει τον προαύλιο χώρο, ενώ ο Εσταυρωμένος τοποθετήθηκε μπροστά στην Αγία Τράπεζα, δέκα ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, τη Μεγάλη Παρασκευή της 5ης Απριλίου. Στον παρακείμενο πεζόδρομο με το καλντερίμι και τα μικρά καταστήματα, τα πρόσωπα ήταν σκυθρωπά, ενώ δημοσιογράφοι τηλεοπτικών δικτύων, που έχουν κατακλύσει την πόλη, αντιμετώπιζαν απανωτές αρνήσεις στα αιτήματά τους για συνεντεύξεις.

Το πρωί της Τετάρτης, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του σχολείου, υπό αυστηρά αστυνομικά μέτρα, για να τιμήσουν τη μνήμη των συμμαθητών τους. Ορισμένοι έκλαιγαν, άλλοι ήταν σιωπηλοί. «Δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο ικανή να απαλύνει τον πόνο σας. Μπορούμε μόνο να τον μοιραστούμε», είπε μιλώντας στους μαθητές η υπουργός Παιδείας του κρατιδίου, Σίλβια Λέρμαν. Στην είσοδο του σχολικού συγκροτήματος χειρόγραφο πανό έγραφε: «Χθες ήμασταν πολλοί. Σήμερα μείναμε μόνοι».

Ψυχολογική στήριξη

Αξιωματούχοι του κρατιδίου αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον δώδεκα ειδικευμένοι ψυχολόγοι μετέβησαν στην κωμόπολη, σε μια προσπάθεια παροχής ψυχολογικής στήριξης σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Και οι δύο συνοδοί που σκοτώθηκαν στην πτήση ήταν νέες γυναίκες. Η μία είχε παντρευτεί τον Οκτώβριο, ενώ η άλλη ετοιμαζόταν και αυτή για τον γάμο της. Ο κ. Βέσελ αποκάλυψε ότι οι αιτήσεις για το ταξίδι μιας εβδομάδας στη Βαρκελώνη ήταν πάρα πολλές και έτσι οι μαθητές που συμμετείχαν στην ανταλλαγή επελέγησαν με κλήρωση. «Εγώ τους έστειλα σε αυτό το ταξίδι. Εγώ υπέγραψα τα έγγραφα. Είμαι μουδιασμένος, δεν νιώθω ακόμη ενοχές, αλλά δεν ξέρω πώς θα νιώθω αύριο και τις ερχόμενες ημέρες», καταλήγει ο κ. Βέσελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή