Νέα μείωση στις χορηγήσεις δανείων στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

Νέα μείωση στις χορηγήσεις δανείων στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή μείωση παρουσίασαν τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τους φόβους για βραδεία ενίσχυση της ροής πίστωσης στην πραγματική οικονομία ακόμη και μια πενταετία μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους. Τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση, ύστερα από μια αναθεωρημένη υποχώρηση κατά 0,2% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Τελευταία φορά που καταγράφηκε άνοδος ήταν τον Μάρτιο του 2012. Ομως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αλλά και αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι τα αναλυτικά στοιχεία από την έκθεση της ευρωτράπεζας κρύβουν ορισμένες ευχάριστες εκπλήξεις. Ειδικότερα, η προσφορά χρήματος (Μ3) αυξήθηκε κατά 4% τον Φεβρουάριο, ενώ η μηνιαία ροή δανείων σε επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα ενισχύθηκε κατά 11 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα. «Οι εξελίξεις στην κυκλοφορία του χρήματος και τον δανεισμό αποτελούν πρόσθετες ενδείξεις μιας βελτίωσης στην οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης» δήλωσε ο οικονομολόγος Τέουνις Μπρόσενς της ING.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως παρατηρείται αύξηση της ζήτησης δανείων από τις επιχειρήσεις μέσα στο τελευταίο διάστημα. Από τον Μάρτιο τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης του 1,1 τρισ. ευρώ που είχε εξαγγείλει η ΕΚΤ από τον Ιανουάριο. Με αγορές τιτλοποιημένων δανείων, καλυμμένων ομολόγων και ως επί το πλείστον κρατικών ομολόγων, συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ ανά μήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, η ΕΚΤ επιδιώκει να αυξήσει δυναμικά τη ρευστότητα στο διατραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση την πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης. Απώτερος στόχος της ΕΚΤ, όπως ορίζει και το καταστατικό της, είναι η ενίσχυση του πληθωρισμού κοντά στο 2% από το -0,3% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο. Εάν ληφθεί, επίσης, υπόψη το γεγονός ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ κυμαίνεται σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2014, τότε καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως το «οπλοστάσιο» της ΕΚΤ δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρό.

Εξάλλου, ο κ. Ντράγκι τόνισε τη Δευτέρα ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης μεταφέρεται το χαμηλό κόστος δανεισμού στην πραγματική οικονομία. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης είχε εκφράσει ανησυχίες για τον χαμηλό δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλα αυτά τα χρόνια, καθώς προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Εάν δεν ενισχυθεί η πίστωση στην πραγματική οικονομία, τότε δεν θα αυξηθεί η απασχόληση για να ενισχυθεί, εν συνεχεία, η κατανάλωση και να αποτραπεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή