Μετεγγραφές ΑΕΙ βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

Μετεγγραφές ΑΕΙ βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν οι μετεγγραφές στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Αυτό επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, χθες στη Βουλή, χωρίς πάντως να δώσει επιπλέον διευκρινίσεις. Και δεν είναι η μόνη εκκρεμότητα που έχει το υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι του 2016 έπρεπε ήδη να έχουν ενημερωθεί για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ενώ για τους φετινούς υποψηφίους εκκρεμεί η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα –περί τις 69.000– με μικρή μείωση έως 10% στα κεντρικά ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Την ίδια στιγμή βέβαια, τα ΑΕΙ/ΤΕΙ αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα. Ενδεικτικά, χθες οι Πανεπιστημιακοί Υπότροφοι και Επιστημονικοί και Εργαστηριακοί Συνεργάτες του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα των διδασκόντων του Ιδρύματος, ανέφεραν ότι είναι απλήρωτοι έως και –κατά περίπτωση– πέντε μήνες και δεν έχει αναγνωριστεί η επαγγελματική προϋπηρεσία τους. Πολλοί έχουν διαπιστώσει λάθη σε παλαιότερες μισθοδοσίες τους (π.χ. μη καταβολή επιδόματος τέκνων), αρκετοί έχουν εκκρεμείς παλαιότερες οφειλές του ΤΕΙ μέχρι και 8 χρόνια πίσω, το ΤΕΙ καθυστερεί να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι.

Τέλος, το υπ. Παιδείας μελετά αλλαγές στο σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων, καθώς «το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έχει οδηγήσει στη συσσώρευση 3.000 αιτήσεων αναγνώρισης, οι οποίες καθημερινά αυξάνονται», όπως δήλωσε ο κ. Μπαλτάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή