Σύντομα (27/03/15)

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύει την παρουσία της στην περιφέρεια η Μαρινόπουλος

Με εννέα νέα καταστήματα που λειτουργούν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising) περνάει στην αντεπίθεση η «Μαρινόπουλος» και ενισχύει σημαντικά την παρουσία της στην περιφέρεια. Τα εννέα καταστήματα θα φέρουν τα σήματα Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express. Εξι από τα καταστήματα βρίσκονται στον νομό Λαρίσης και από ένα στα Ιωάννινα, στη Λευκάδα και στην Αγριά Μαγνησίας. Ο σχεδιασμός των νέων καταστημάτων βασίστηκε σε έρευνες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με τη διαμόρφωση του «ιδανικού σούπερ μάρκετ». Από την επικοινωνία που είχε η εταιρεία με τους πελάτες της αναδείχθηκαν τα ποιοτικά στοιχεία του χώρου, όπως η απλότητα, ο καλός φωτισμός, η λιτή διακόσμηση, η ξεκάθαρη τμηματοποίηση και η σηματοδότηση των κατηγοριοποιήσεων των προϊόντων. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των ερευνών εφαρμόστηκαν στην πράξη στα καταστήματα, με τη «Μαρινόπουλος» να επενδύει σημαντικά κεφάλαια. Ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων της «Μαρινόπουλος» ανέρχεται πλέον σε 900, εκ των οποίων τα 458 λειτουργούν μέσω franchising.

Βελτίωση της κερδοφορίας για Lamda Development

Συνεχίστηκε και το 2014 η ανάκαμψη της κερδοφορίας του ομίλου της Lamda Development, με σημείο αναφοράς τη βελτιωμένη πορεία των τριών εμπορικών κέντρων. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες ζημίες του ομίλου περιορίστηκαν σημαντικά σε 23,5 εκατ. ευρώ, έναντι 48,6 εκατ. ευρώ το 2013, όταν είχε προκύψει και η εφάπαξ λογιστική επιβάρυνση ύψους 11,8 εκατ. ευρώ, που αφορούσε στην αναπροσαρμογή της αναβαλλόμενης φορολογίας, λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας από το 20% στο 26%. Η μείωση των ζημιών οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη μείωση των λογιστικών ζημιών που κατέγραψε η εισηγμένη από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων στην εύλογη αξία τους. Ειδικότερα, η επιβάρυνση το 2014 περιορίστηκε κατά 13,1 εκατ. ευρώ σε 30,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών από αποτιμήσεις, ύψους 43,4 εκατ. ευρώ το 2014. Οσον αφορά τη λειτουργική κερδοφορία των εμπορικών κέντρων του ομίλου, σημειώθηκε βελτίωση της τάξεως του 5% σε 37,5 εκατ. ευρώ.

Οπως σημείωσε η διοίκηση της Lamda Development σε σχετική της ανακοίνωση, η ανοδική τάση των βασικών εμπορικών δεικτών από τα μέσα του 2013, συνεχίστηκε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το 2014, καθώς ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε άνοδο κατά 8%, τη στιγμή που η συνολική επισκεψιμότητα ενισχύθηκε και αυτή με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5%. Σημειωτέον ότι η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων της εισηγμένης διαμορφώνεται σε 98%.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών στο Golden Hall σημείωσε άνοδο της τάξεως του 11%, με τον αριθμό των επισκεπτών να ενισχύεται κατά 7%. Η δε λειτουργική κερδοφορία σημείωσε βελτίωση κατά 4% έναντι του 2013 και ανήλθε σε 12,9 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών στο The Mall Athens, στο Μαρούσι, αυξήθηκε κατά 6%, ενώ η επισκεψιμότητα ενισχύθηκε κατά 4%. Η λειτουργική κερδοφορία του κέντρου αυξήθηκε και αυτή κατά 3% σε 12 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη άνοδο των λειτουργικών κερδών με 10% σε 12,6 εκατ. ευρώ κατέγραψε, πάντως, το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων αυξήθηκε κατά 8% και οι επισκέπτες κατά 6%.

Πάντως, μικρότερη έναντι του 2013 ήταν η συνεισφορά των κτιρίων γραφείων στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, καθώς αυτή δεν ξεπέρασε το 1,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1,9 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, σημαντική κάμψη σημείωσαν και τα έσοδα από συμμετοχές και μερίσματα, κυρίως λόγω του ότι το 2013 είχαν συμπεριληφθεί κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ από την πώληση των συμμετοχών στη μαρίνα του Φλοίσβου και τη Lamda Hellix.

Εντύπωση προκαλεί, βέβαια, η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην επένδυση ανάπτυξης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, από την ανακοίνωση της Lamda Development. Αντιθέτως, στις σημαντικές εξελίξεις του 2014, η διοίκηση πρόκρινε την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ και την απόκτηση του 10% του μετοχικού κεφαλαίου από επενδυτικά κεφάλαια, συμφερόντων του ομίλου της Blackstone.

Σημαντική διάκριση για την Goldair Handling

To βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης για το 2014» κέρδισε η Goldair Handling στο πλαίσιο της απονομής των 3ων διεθνών βραβείων του κλάδου των αερομεταφορών που διοργάνωσε το Air Transport News στο μουσείο Αριάνα της Γενεύης. Τα βραβεία, που απονεμήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε αεροπορικές εταιρείες, αεροπορικές συμμαχίες, αεροδρόμια, βασίστηκαν στις ψήφους των αναγνωστών και μιας κριτικής επιτροπής η οποία αποτελείται από έμπειρους επαγγελματίες στον αεροπορικό χώρο. Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Goldair Handling που είχε τη διεθνή διάκριση δραστηριοποιείται σε συνολικά 31 αεροδρόμια, απασχολεί 2.000 μόνιμους και 500 εποχικούς εργαζομένους στην Ελλάδα καθώς και 700 εργαζομένους στο εξωτερικό. Το 2014 η Goldair εξυπηρέτησε περισσότερες από 100.000 πτήσεις, 20 εκατ. επιβάτες και 33 χιλ. τόνους εμπορευμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή