Βολές από τους Αραβες για το «μπλόκο» του ΣτΕ στον Αστέρα

Βολές από τους Αραβες για το «μπλόκο» του ΣτΕ στον Αστέρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ένα πόδι εκτός Ελλάδος βρίσκεται άλλος ένας υποψήφιος επενδυτής. Πρόκειται για την αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners, η οποία, αν και πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όρθωσε εμπόδια που ουσιαστικά ακυρώνουν την υλοποίηση της επένδυσης. Για τον λόγο αυτό, στελέχη της AGC εξέφρασαν την πικρία τους για τη μεταχείριση αυτή, τόσο στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, όσο και δημοσίως μέσω ανακοίνωσης που διανεμήθηκε χθες στον Τύπο.

Υπενθυμίζεται πως η AGC είχε προσφέρει 400 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 90% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα. Επιδίωξη των επενδυτών είναι να ανακαινίσουν τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες του Αστέρα της Βουλιαγμένης και επιπλέον να χτίσουν παραθεριστικές κατοικίες στη θέση της τρίτης ξενοδοχειακής μονάδας που θα κατεδαφιστεί. Σύμφωνα όμως με την απόφαση του ΣτΕ, το Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) απορρίφθηκε, καθώς η δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή.

«Η AGC εξεπλάγη και απογοητεύτηκε όταν ενημερώθηκε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προτείνεται μη νομίμως», αναφέρεται στη σχετική χθεσινή ανακοίνωση της AGC. Σύμφωνα με αυτή, η απόφαση του ΣτΕ «φαίνεται να ματαιώνει την κρατική διαδικασία πώλησης». Η εταιρεία αναφέρει ακόμη ότι η κεφαλαιοποίηση αγοράς της Αστήρ Παλλάς, μετά την απόφαση του ΣτΕ, έχει υποχωρήσει κάτω από τα 150 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τη συμφωνηθείσα τιμή αγοράς.

Παράγοντες της αγοράς χθες έκαναν λόγο για απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης της επένδυσης από την πλευρά των Αράβων επενδυτών. Πιθανώς οι ίδιοι να θεωρούν ότι ένα αναθεωρημένο ΕΣΧΑΔΑ, περισσότερο προσαρμοσμένο από το αρχικό στην απόφαση του ΣτΕ, θα είχε καλύτερη τύχη. Ωστόσο, πολλοί αμφισβητούν εάν αυτό είναι εφικτό με μια κυβέρνηση η οποία μέχρι πρόσφατα επέκρινε τις αποκρατικοποιήσεις ως «ξεπούλημα». «Ισως με κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ να είχε κάποιο αποτέλεσμα το αίτημα των Αράβων», παραδέχεται έμπειρο στέλεχος της αγοράς. «Με μια κυβέρνηση –στην καλύτερη περίπτωση– διχασμένη στο θέμα αυτό», προσθέτει, «δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση που θα υποστήριζε αυτό το ενδιαφέρον. Το πιο πιθανό είναι να υποβληθεί νέο ΕΣΧΑΔΑ που θα συνοδευθεί με νέο διαγωνισμό».

Η πικρία της AGC πρέπει να εκφράστηκε και στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σταθάκη, με τον οποίο συναντήθηκαν χθες στελέχη της πρώτης. Επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε, αλλά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Την ίδια πικρία εξέφρασε και δημοσίως η AGC, η οποία στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για επένδυση που μελετά πάνω από δύο χρόνια, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του έργου από ίδια κεφάλαια, προερχόμενα αποκλειστικά από διεθνείς επενδυτές σε ποσοστό 100%. «Η επένδυση για την αναβάθμιση των ξενοδοχείων αποσκοπούσε στην επέκταση και στον εμπλουτισμό της υψηλόβαθμης τουριστικής δραστηριότητας του Αστέρα και κατ’ επέκταση στην εξυπηρέτηση των στόχων της γενικότερης στρατηγικής της Ελλάδας για τον τουρισμό μέσω ενός οικονομικά βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή