Τι αναμένεται να πετύχει το Q.E.

Τι αναμένεται να πετύχει το Q.E.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που προήλθαν αυτή την εβδομάδα από την Ευρώπη επιβεβαιώνουν ότι η ήπειρος έχει μπει πλέον στο γνωστό μονοπάτι της ποσοτικής χαλάρωσης που πήραν προηγουμένως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Εχοντας αυτά στο μυαλό, σας παραθέτω εννέα πράγματα που πρέπει κανείς να γνωρίζει για την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ορισμένα έχουν ήδη συμβεί, άλλα πρόκειται να συμβούν. Πρώτον, οι προσδοκίες για την ποσοτική χαλάρωση οδήγησαν σε σημαντική άνοδο των μετοχών και σε αποδυνάμωση του ευρώ. Δεύτερον, η αντίδραση των αγορών τόνωσε σημαντικά το οικονομικό κλίμα όπως φαίνεται από στοιχεία όπως η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά αντιδρούν με ενθουσιασμό σε παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών που θεωρείται ότι ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα. Τρίτον, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος μεταφράζεται σε κάποιο βαθμό σε άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως σε τομείς της οικονομίας που έχουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Τέταρτον, οι κυβερνήσεις ενθαρρυμένες από τη γενική βελτίωση της κατάστασης μετά χαράς μεταθέτουν ακόμη μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας στις κεντρικές τράπεζες.

Αντί να εκμεταλλευτούν τη βελτίωση της κατάστασης ώστε να εφαρμόζουν μέτρα που θα υποστηρίζουν τα μέτρα που έχουν πάρει οι κεντρικές τράπεζες, οι κυβερνήσεις επιστρέφουν σε έναν ακόμη πιο παθητικό οικονομικό ρόλο. Πέμπτον, η υποχώρηση των αποδόσεων των χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων χάρη στην ποσοτική χαλάρωση αυξάνει τη φορολόγηση των αποταμιευτών και επιδοτεί τους δανειολήπτες.

Στην πορεία υπονομεύονται οργανισμοί που παρέχουν μακροπρόθεσμες υπηρεσίες στους καταναλωτές, όπως ασφάλειες ζωής, εξαιτίας της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής που έχει ως στόχο την ενίσχυση των τραπεζών και της οικονομίας. Εν τω μεταξύ, ενισχύεται η εισοδηματική ανισότητα διότι κάτοχοι των μετοχών είναι συνήθως τα πλέον ευκατάστατα στρώματα της κοινωνίας. Εκτον, αντικαθίσταται σταδιακά ο ενθουσιασμός που προκαλεί η άνοδος των χρηματοπιστωτικών αγορών από ανησυχίες σχετικά με τον σχηματισμό «φουσκών» και την αναποτελεσματική κατανομή πόρων. Εβδομον, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και της δραστηριότητας που, εν τω μεταξύ, έφερε η ποσοτική χαλάρωση δεν αρκεί ώστε να έχουμε διαρκή ανοδική πορεία βασισμένη σε πραγματικούς μοχλούς ανάπτυξης. Ο λόγος γι’ αυτή την εξέλιξη είναι απλός: Δίχως την υποστήριξη συνεκτικότερων μέτρων από την πλευρά των κυβερνήσεων, η τόνωση που παρέχει η κεντρική τράπεζα δεν αρκεί ώστε να υπερνικηθούν τα εμπόδια της ανεπαρκούς διαρθρωτικής ζήτησης και του χρέους ώστε να έχουμε διαρκή οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Ογδοον, παρά την ενίσχυση της ανησυχίας και της οικονομικής απογοήτευσης, δεν καθίσταται επείγουσα ανάγκη, ούτε για τον δημόσιο τομέα ούτε για τον ιδιωτικό, η έξοδος από τη βοήθεια που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Η διστακτικότητα δεν οφείλεται στην έλλειψη κατανόησης των κινδύνων, αλλά στην πεποίθηση ότι ο πειραματικός ακτιβισμός των κεντρικών τραπεζών, αν και δεν είναι σε καμία περίπτωση η ιδανική λύση, εντούτοις αποτελεί την καλύτερη από τις εναλλακτικές επιλογές. Ενατον, οι κεντρικές τράπεζες, έχοντας ήδη εξαρτήσει την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία τους από μια συνολικότερη ανταπόκριση των κυβερνήσεων, διαπιστώνουν ότι οι πολιτικοί αμφισβητούν όλο και εντονότερα την επιχειρησιακή αυτονομία τους, ζητώντας ισχυρότερη λογοδοσία και έλεγχο.

Η ιστορία δείχνει ότι οι παραπάνω εννέα παράγοντες θα εξακολουθήσουν να ασκούν επίδραση στην Ευρώπη όπως έγινε και στις οικονομίες που ακολούθησαν νωρίτερα τον δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Πράγματι, αυτή είναι μια εύκολη πρόβλεψη. Το δύσκολο είναι να προβλέψει κανείς αν, πότε και με ποιο τρόπο θα ανταποκριθούν τελικά οι κυβερνήσεις στην ευθύνη τους να χαράσσουν οικονομική πολιτική. Αυτό το κρίσιμο κεφάλαιο δεν έχει ακόμη γραφτεί ούτε στην Ιαπωνία, ούτε στις ΗΠΑ και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή