Mατιές στον κόσμο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Γυμνή ομορφιά

www.britishmuseum.org

Η πολυαναμενόμενη έκθεση «Defining Beauty» εγκαινιάστηκε στις 26 Μαρτίου στο Βρετανικό Μουσείο και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 5 Ιουλίου. Είχε αρχίσει να διαφημίζεται από το φθινόπωρο παρουσιάζοντας στους εκπροσώπους του Τύπου μερικά από τα αριστουργήματα γλυπτικής που περιλαμβάνονται στην έκθεση, όπως την ελληνιστική Αφροδίτη του Lely ή την περίφημη Αμαζόνα από τα Μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη. Ο Δισκοβόλος του Μύρωνος και ο ποταμός Ιλισός από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θεωρούνται τα πιο διάσημα γλυπτά της έκθεσης, η οποία συμπληρώνεται από πλήθος έργων τέχνης διαφόρων περιόδων και τεχνοτροπιών με έμφαση στο κάλλος και το γυμνό στις διάφορες εκδοχές του. Κάθε μεγάλη έκθεση προκαλεί και σημαντική αρθρογραφία. Αξίζει να διαβάσετε το άρθρο του James Davidson στον «Γκάρντιαν» με τίτλο «Naked ambition: when the Greeks first stripped off» (20.03.15).

ΠΑΡΙΣΙ

Χριστόφορος Κατσαδιώτης

Στη Halle Saint Pierre ολοκληρώνεται σήμερα η όγδοη ατομική έκθεση χαρακτικής (οξυγραφίας) του Ελληνα δημιουργού Χριστόφορου Κατσαδιώτη, με παραπάνω από 40 μικρά και μεγάλα έργα. Η έκθεση, που φιλοξενείται στην παλιά σκεπαστή αγορά δίπλα στον κήπο της Μονμάρτρης, συνθέτει έναν πυκνό χάρτη υπαρξιακών διαδρομών πάνω στο σώμα των σύγχρονων πόλεων.

ΛΟΥΚΕΡΝΗ

Ο κόσμος του Hans Erni

Υπήρξε συνυφασμένος με ένα σύμπαν εικονογράφησης, ο Χανς Ερνι, ο οποίος πέθανε στα 106 χρόνια του. Ενα μουσείο στη Λουκέρνη μάς ταξιδεύει στα έργα του, που ήταν πολλά και που αποτέλεσαν επικοινωνιακή ασπίδα όχι μόνο οργανισμών αλλά και του ελβετικού κράτους. Ο Ερνι είχε φιλοτεχνήσει γραμματόσημα, λιθογραφίες για τον Ερυθρό Σταυρό, υλικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κ.ά.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Από το Πράδο στη National Gallery

Τον Αύγουστο αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα ως διευθυντή της National Gallery του Λονδίνου, ο 49χρονος ιστορικός τέχνης Γκαμπριέλε Φινάλντι. Προέρχεται από τη διοίκηση του Πράδο, όπου συνέδεσε το όνομά του με την επιτυχημένη ανακαίνιση και επέκτασή του. Αγγλοϊταλικής καταγωγής, ο Φινάλντι θήτευσε στη National Gallery και την περίοδο 1992-2002.

ΘΕΑΤΡΟ

Ο Πίτερ Μπρουκ στα 90

Εβδομήντα χρόνια καριέρας στο θέατρο μετράει ο Πίτερ Μπρουκ που χθες συμπλήρωσε τα 90 του χρόνια. Ισως να είναι και ένας λόγος της διαρκούς δημιουργίας του, το γεγονός ότι δεν κοιτάει πίσω και συνεχώς σχεδιάζει το επόμενο βήμα του. Ο Μπρουκ έφερε μεγάλες καινοτομίες στο θέατρο, κυρίως στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τη θεατρική εμπειρία ως κάτι απολύτως ολικό, που αγκαλιάζει, εμπεριέχει και διαστέλλει όλα τα είδη θεάματος σε ένα νέο μέσον. Ο Μπρουκ είναι ο απόλυτος δημοκράτης, γι’ αυτό και επιτυγχάνει την απόλυτη αφαίρεση με τη μέγιστη πύκνωση.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Πιερ Μπουλέζ στα 90

Η Συμφωνική Ορχήστρα του BBC διοργάνωσε ένα αφιέρωμα στον Πιερ Μπουλέζ με την ευκαιρία των 90ών γενεθλίων του. Αλλωστε, ο Μπουλέζ έγινε μαέστρος αυτής της ορχήστρας το 1971 και έκτοτε το όνομά του έχει γίνει ταυτόσημο με το μεγάλο ανανεωτικό ρεύμα του 20ού αιώνα με υψηλή πίστη στην ουσία. Ο Πιερ Μπουλέζ δεν είναι για όλους, αλλά είναι για πολλούς, εκείνους τουλάχιστον που είναι διατεθειμένοι να κολυμπήσουν στις ιδέες που μπορεί να φέρει η μουσική ως ένας δίαυλος δημιουργικής καινοτομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή