Η θεατρική συγγραφή και τα μυστικά μιας παράστασης από το Εθνικό

Η θεατρική συγγραφή και τα μυστικά μιας παράστασης από το Εθνικό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Στάθης είναι 16 ετών, μαθητής Λυκείου, και έχει γράψει ένα θεατρικό έργο και κινηματογραφικά σενάρια. Δίπλα του κάθεται η 30χρονη Κατερίνα, ηθοποιός. Συζητά με την 36χρονη Ελευθερία, επίσης ηθοποιό και χορεύτρια. Στον χώρο των θεατών της Νέας Σκηνής του Εθνικού θεάτρου, όπου οργανώνεται το studio συγγραφής θεατρικού έργου, δεν βρίσκονται μόνο άνθρωποι της θεατρικής τέχνης―άλλοι τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα, άλλοι καταξιωμένοι. Στα συνολικά περίπου 30 άτομα, περιλαμβάνονται ένας καθηγητής Φυσικής, δύο δημοσιογράφοι, ένας υπεύθυνος μάρκετινγκ, ακόμη μία μαθήτρια Λυκείου, η 17χρονη Ματίνα. Στη σκηνή, ο θεατρικός συγγραφέας Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης. «Η υψηλή τέχνη δεν δίνει απαντήσεις. Ο καλλιτέχνης θέτει ερωτήματα και το κοινό του αναζητά τις απαντήσεις», λέει στους «μαθητές» του.

Η ιδέα της οργάνωσης ενός εργαστηρίου γραφής δεν είναι καινούργια. Δεκάδες έχουν οργανωθεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πόλεις της περιφέρειας, τα περισσότερα από συγγραφείς σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, πολιτιστικά κέντρα και δραματικές σχολές. Ομως, ένα εργαστήρι θεατρικής γραφής, εκτός από τις τεχνικές οδηγίες προς τους επίδοξους θεατρικούς συγγραφείς, ανοίγει σε εκείνον που θα το παρακολουθήσει τις πύλες για τα ενδότερα μιας θεατρικής παράστασης –και άρα δεν αφορά μόνο τους θεατρανθρώπους–, σε μια χώρα που, ενώ γέννησε το θέατρο, τώρα «μοιάζει να είναι πολλά βήματα πίσω από άλλες χώρες», όπως λέει στην «Κ» ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης. «Το ελληνικό θεατρικό έργο έχει ανάγκη από ένα άνοιγμα σε ιδέες και φόρμες», προσθέτει ο ίδιος.

Το studio οργανώνεται για τρεις μήνες, κάθε Σαββατοκύριακο, από τέσσερις ώρες την ημέρα, και διδάσκουν, εκτός από τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, οι συγγραφείς Ηρακλής Λογοθέτης, Μηνάς Βιντιάδης και Βασίλης Κατσικονούρης.

Η ζήτηση για τις 30 θέσεις που προσφέρθηκαν ήταν εντυπωσιακή. Κατατέθηκαν συνολικά 180 αιτήσεις όχι μόνο από όλη τη χώρα, αλλά και από Ελληνες του Λονδίνου. Για τον λόγο αυτόν, όπως εξήγησε στην «Κ» η υπεύθυνη της δράσης Κατερίνα Αγγελιδάκη, εξετάζεται η οργάνωση ανάλογων studio στην περιφέρεια (σε συνεργασία με τα ΔΗΠΕΘΕ) αλλά και διαδικτυακά.

«Ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει ένα τέτοιο studio. Ας πούμε, πολλές φορές μένουμε άφωνοι με την εφευρετικότητα των μικρών παιδιών αλλά και με την ωριμότητα των εφήβων, με τη θεατρική αντίληψη ανθρώπων που στη ζωή τους κάνουν επαγγέλματα άσχετα με τις τέχνες», λέει στην «Κ» ο Ηρακλής Λογοθέτης. Και τονίζει: «Τα ταλέντα και οι κλίσεις μας περιμένουν να τα καλλιεργήσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή