H Aγγλία σε ρόλο φτωχού συγγενή της Ευρώπης

H Aγγλία σε ρόλο φτωχού συγγενή της Ευρώπης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κι αν έχουν μόλις συμφωνήσει για νέο συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων με αστρονομικά οφέλη… οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ απέτυχαν παταγωδώς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις φέτος, αφήνοντας την Αγγλία να μοιάζει με τον φτωχό συγγενή της Ευρώπης.

Μετά την έξοδο της Λίβερπουλ από τη φάση των ομίλων, ήρθαν οι αποκλεισμοί των Τσέλσι, Αρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι να αφήσουν την Αγγλία χωρίς εκπρόσωπο στα προημιτελικά της διοργάνωσης της ευρωπαϊκής ελίτ για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.

Ομοίως και στο Γιουρόπα Λιγκ, τόσο η Χαλ Σίτι στα προκριματικά όσο και οι Λίβερπουλ, Εβερτον και Τότεναμ στα νοκ άουτ αποχώρησαν άδοξα από τον θεσμό για μία ακόμη σεζόν για τους αγγλικούς συλλόγους.

Ολα αυτά για μια χώρα η οποία επί τρία σερί χρόνια (2007-2009) είχε τους τρεις από τους τέσσερις ημιφιναλίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και οκτώ από τους συνολικά 16 φιναλίστ των τελικών από το 2005 έως και το 2012.

Η αλήθεια είναι ότι στο Τσάμπιονς Λιγκ οι αγγλικοί σύλλογοι έχουν αποκτήσει σοβαρή δυσκολία στην πρόκριση πέρα από τους 16 από το 2009-2010 και μετά. Στις τελευταίες έξι σεζόν οι 18 από τους 24 εκπροσώπους της Πρέμιερ Λιγκ πέρασαν από τη φάση των ομίλων στα νοκ άουτ, αλλά μόλις οι οκτώ μπήκαν στα προημιτελικά και μόνο τρεις έφτασαν ώς τα ημιτελικά.

Οι προσπάθειες εξήγησης της πτώσης αυτής έχουν πέσει στην παλιά και εύκολη επίκληση του εξαντλητικού προγράμματος του αγγλικού πρωταθλήματος, το οποίο κάποτε συγκίνησε τόσο τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί ώστε να σχολιάσει πως οι αγγλικές ομάδες είναι «λέοντες τον χειμώνα αλλά αρνάκια την άνοιξη».

«Η φάση των 16 είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για τις αγγλικές ομάδες» δήλωσε προ ημερών ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, Μανουέλ Πελεγρίνι. «Οταν δεν έχεις διάλειμμα τον χειμώνα, οι άλλες λίγκες έχουν πλεονέκτημα απέναντί σου. Η Μπόξινγκ Ντέι [σ.σ.: οι αγώνες τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων] μπορεί να είναι αδιαπραγμάτευτη, μια θαυμάσια παράδοση και η αλλαγή της να μην έχει νόημα, αλλά δεν μπορείς να δίνεις εννιά αγώνες τον Δεκέμβριο και εννιά τον Ιανουάριο. Είναι τεράστιος φόρτος», είπε.

Κι όμως, παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πιεστικό πρόγραμμα στις γιορτές έχει την επιβάρυνσή του, οι αγγλικές ομάδες δεν έχουν δώσει και πολύ περισσότερα παιχνίδια από τους αντιπάλους τους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η Τσέλσι έχει δώσει 45 αγώνες φέτος, μόλις έναν περισσότερο από την Παρί Σεν Ζερμέν που την άφησε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ· η Αρσεναλ έχει δώσει 46 έναντι 45 της Μονακό, ενώ η Σίτι 43 έναντι 45 της Μπαρτσελόνα που την απέκλεισε.

Επιπλέον, το ασφυκτικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων δεν φάνηκε να επηρέασε τις ομάδες κατά την κυριαρχία της Αγγλίας στην Ευρώπη από το 2004 ώς το 2009.

Για κάποιους, η εξήγηση βρίσκεται αλλού: Ο πρώην αμυντικός της Λίβερπουλ Τζέιμι Κάραγκερ θεωρεί ότι τα τεράστια έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα έχουν κάνει λιγότερο προσεκτικές τις ομάδες όταν παίρνουν παίκτες. «Μπορείς να φέρεις έναν ακριβό παίκτη, κι αν δεν πιάσει μπορείς πάντα να φέρεις κάποιον άλλον» λέει.

Φταίει κι η τακτική των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ πολλές φορές: Η Τσέλσι έδειξε να χαλαρώνει έχοντας προβάδισμα έναντι της Παρί και το πλήρωσε. Στην Αρσεναλ κόστισαν ακριβά οι επιθέσεις δίκην καμικάζι στον πρώτο αγώνα με τη Μονακό όταν και ηττήθηκε με 3-1 μέσα στο Λονδίνο, ενώ η Σίτι στήθηκε με ένα διάτρητο 4-4-2, αφήνοντας την Μπαρτσελόνα να πάρει τον έλεγχο.

Επίσης, η επιτυχία είναι κάτι που κάνει κύκλους: Με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να παραπαίει χωρίς τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, οι Αγγλοι έχασαν τον καλύτερο εκπρόσωπό τους τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Στίβεν Τζέραρντ πάντως δεν ανησυχεί: «Απλώς αυτή τη σεζόν οι αγγλικές ομάδες δεν ήταν αρκετά καλές, αλλά δεν είναι κανένα τεράστιο πρόβλημα», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή