Επιλογές της εβδομάδας : Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας : Αθήνα

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΘΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ

Ο κόσμος του Ελ Γκρέκο σε ψηφιακή μορφή

Εγκαίνια την ερχόμενη εβδομάδα (31 Μαρτίου) στην Εθνική Γλυπτοθήκη για τη νέα ψηφιακή έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης με έργα του Ελ Γκρέκο. Ενα αφιέρωμα που «μεταφέρει» στην Αθήνα τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που δεν μπορούν να ταξιδέψουν, είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα. Με τη βοήθεια εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας ανασυντίθενται σύνολα (εικονοστάσια, παρεκκλήσια κ.ά.) που έργα τους βρίσκονται σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο. Οι λεπτομέρειες επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τον δημιουργικό οίστρο, τη σιγουριά και τον χρωματικό πλούτο του μεγάλου καλλιτέχνη. Η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο που παραχωρήθηκε από τον συνθέτη, καθώς και με λειτουργική ισπανική μουσική εποχής. Η ιδέα, ο συντονισμός, η επιμέλεια, τα κείμενα και η αφήγηση της έκθεσης είναι της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη–Πλάκα.

​​Αλσος Στρατού, Γουδί.

«ΟΛΥΜΠΙΑ»

«Η πονηρή αλεπουδίτσα» και τα στάδια της ζωής

H τρυφερή ιστορία μιας άτακτης αλεπούς -που μεγαλώνει ως κατοικίδιο αλλά ποτέ δεν ξεχνά την αίσθηση της ελευθερίας, ερωτεύεται, κάνει οικογένεια και τελικά πεθαίνει ακολουθώντας όλα τα στάδια του κύκλου της ζωής- ζωντανεύει από σήμερα στη σκηνή του Θεάτρου Ολύμπια. Το αλληγορικό παραμύθι του Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ «Η πονηρή αλεπουδίτσα» ανεβαίνει για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή στην παραγωγή του Βρετανού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Πάουντνι, που πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Οπερα της Ουαλλίας και την Οπερα της Σκωτίας. Την ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνουν εναλλάξ οι μαέστροι Γιάροσλαφ Κίσλινγκ και Οντρέι Ολος, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Μπγέρνσον και τη χορογραφία ο Στιούαρτ Χοπς. Με τους Ράνταλ Τζέικομπς, Μίνα Πολυχρόνου, Ελενα Κελεσίδη κ.ά.

​​Στις 28-29 Μαρτίου, 1 και 3-5 Απριλίου.

ΒΟΟΖΕ

Live πειραματική ηλεκτρονική μουσική

«Electric nights» είναι ο τίτλος του μίνι φεστιβάλ live πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής που διοργανώνει η Medea Electronique, την ερχόμενη εβδομάδα (3, 4/4) στο Booze.

Πρόκειται για ένα ασταμάτητο εικοσιεπτάωρο πρόγραμμα, όπου εικοσιεπτά Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες και ερευνητές, οι οποίοι ασχολούνται με την πειραματική ηλεκτρονική μουσική, τον θόρυβο, τις DIY μουσικές δραστηριότητες και την avant garde, συμπράττουν επί σκηνής σε περφόρμανς ηλεκτρονικής μουσικής. Ενα φεστιβάλ που προτάσσει τον διάλογο με τη σύγχρονη έρευνα για τη μουσική στα όρια τέχνης και επιστήμης. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι οι Robert B. Lisek, Αγγελική Καράμπελα, Ιωάννης Καλαντζής, Mats Lindstrom, Manoli Moriaty, Frances Kay, Θοδωρής Λαζόπουλος, Αναστάσης Γρίβας κ.ά.

​​3, 4/4, Κολοκοτρώνη 57, ώρα έναρξης 9 μ.μ.

Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ (για όλο το 27ωρο).

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Συναυλίες οργάνου

Ο Αυστριακός οργανίστας Michael Konig συμπράττει με τη μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καραγιάννη στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ανοιξιάτικου Κύκλου Συναυλιών Οργάνου στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου.

​​Την Κυριακή στις 8.30 μ.μ.,

Φιλελλήνων 27.

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Ιράν και Ελλάδα

Εργα σόλο και για δύο πιάνα, ελληνικής και περσικής μουσικής, ενώνουν τη Γιούλα Ζωγράφου και την Bahareh Komai, που διηγούνται μουσικά τον πολιτισμό τους αύριο, Κυριακή (8.30 μ.μ.) στον «Παρνασσό».

​​ Κυριακή 29/3, 8.30μ.μ. «Παρνασσός», Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8.

«ΜΠΑNΓΚΛΑΝΤΕΣ»

Χορός

Παράταση λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού έχει δοθεί για την παράσταση της ομάδας χορού «Αμάλγαμα» της Μαρίας Γοργία, με τίτλο «Στην άκρη του βατήρα», που παρουσιάζεται στο «Μπαγκλαντές».

​​Χαλκοκονδύλη 35, τηλ. 6944-68991

ΣΤΕΓΗ

Latinitas Nostra

Aπό τη γαλλική θρησκευτική μουσική του 17ου αιώνα και τα Αναγνώσματα του Σκότους έως τα ρεμπέτικα και τους αμανέδες ταξιδεύουν οι Latinitas Nostra το κοινό της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

​​Την Παρασκευή 3 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Μικρές Οπερες

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φιλοξενεί στις 30 και 31 Μαρτίου, στο Φουαγιέ, και στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Μικρές Οπερες, τα έργα «Αρκούδα» του William Walton (σκην. Νίκου Διαμαντή), «Μέντιουμ» του Gian Carlo Μenotti και «Η μάντισσα» του Ανρί Σογκέ (από την ομάδα Τhe Medium Project). Tιμή εισιτηρίου 15 ευρώ και 8 ευρώ τα μειωμένα.

​​Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Μαρτίου, 8 μ.μ., Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

«ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»

Athens Singers

Για τους σκοπούς της Φιλοδασικής Ενωσης Αθηνών ερμηνεύουν οι Athens Singers τη «Μικρή επίσημη λειτουργία» του Ροσίνι στην αίθουσα του «Παρνασσού».

​​Την Τρίτη στις 8.30 μ.μ., Πλ. Καρύτση 8.

ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Θέατρο Νέου Κόσμου

Τελευταίες παραστάσεις για το έργο «R.I.P Romeo Ioulietta Panta» στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου που είχε παρουσιαστεί με επιτυχία στο Bios και στο Ελληνικό Φεστιβάλ. Το κείμενο είναι του Δημήτρη Κουρούμπαλη με μακρινές αναφορές στη σαιξπηρική ιστορία αγάπης. Στη σκηνοθεσία συνεργάστηκαν ο Δημήτρης Κουρούμπαλης με τη Φρόσω Κορρού και την Κατερίνα Λούρα. Τα κοστούμια είναι του Αγγελου Μέντη.

​​Αντισθένους 7 & Θαρύπου,

τηλ. 210-92.12.900.

ΛΟΥΤΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ

Παραμύθια

Μια πρωτότυπη παράσταση για ενήλικες και παιδιά παρουσιάζεται στο Λουτρό των Αέρηδων, αυτή και την επόμενη Κυριακή. «Αμάν Χαμάμ» ο τίτλος της, με παραμύθια για χαμάμ και παραμύθια που λέγονται μέσα σε χαμάμ, γεμάτη τραγούδια και μουσικές της Ανατολής. Συμμετέχουν οι Σύλβια Βενιζελέα, Λάμια Μπεντιούι, Λουκία Κωνσταντάτου και Μαρία Παπαπετροπούλου.

​​Κυρρήστου 8, Πλάκα, ώρα έναρξης 12 το μεσημέρι. Κρατήσεις στο τηλ. 210-32.44.340.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή