Σομαλία: Οι ειδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ξενοδοχείο που είχε υπό την κατοχή της η Αλ Σεμπάμπ

Σομαλία: Οι ειδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ξενοδοχείο που είχε υπό την κατοχή της η Αλ Σεμπάμπ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μακελειό εξελίχθηκε η απόπειρα μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ να καταλάβουν κτήριο στο οποίο βρίσκονταν αξιωματούχοι της Σομαλίας, αφού άνδρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν εκεί και σκότωσαν τα περισσότερα μέλη της ομάδας.

Όπως μετέδωσε το AFP οι άνδρες ασφαλείας διέσωσαν τους παγιδευμένους αξιωματούχους και τους ομήρους.

«Πιστεύουμε ότι οι δράστες ήταν εννέα. Οι έξι από αυτούς σκοτώθηκαν. Τρεις μάλλον κρύβονται ακόμη στο εσωτερικό γιατί ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις από χειροβομβίδες», δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Ισμαήλ Ολόου.

Οι ισλαμιστές αντάρτες εισέβαλαν πυροβολώντας στο δημοφιλές ξενοδοχείο Μάκα αλ Μουκάραμ του Μογκαντίσου, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και παγιδεύοντας εκεί πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Λίγο αργότερα, άνδρες των ειδικών δυνάμεων, της αποκαλούμενης μονάδας "Γκαασάν" ("Ασπίδα"), που έχουν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς, κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του κτιρίου.

«Το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου είναι πλέον στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά ακούγονται ακόμη σποραδικά πυρά και εκτοξεύονται χειροβομβίδες από τα παράθυρα του δευτέρου ορόφου», είπε ο Ολόου μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διασώθηκαν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρεσβευτής της Σομαλίας στην Ελβετία.

Η Αλ Σεμπάμπ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, εκδιώχθηκε από το Μογκαντίσου το 2011, με την επέμβαση των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης. Ωστόσο, συνέχισε τον ανταρτοπόλεμο, εξαπολύοντας επιθέσεις με σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνηση και να επιβάλει στη Σομαλία τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο. Έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις σε γειτονικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή