Απόπειρες ψυχογραφήματος του Αντρέας Λούμπιτζ

Απόπειρες ψυχογραφήματος του Αντρέας Λούμπιτζ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διάγνωση που θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει αποπειρώνται να πραγματοποιήσουν ψυχίατροι απ’ όλο τον κόσμο, αναζητώντας να κατασκευάσουν το ψυχογράφημα του Αντρέας Λούμπιτζ, συγκυβερνήτη του Airbus A320 της Germanwings, που οδήγησε το αεροσκάφος να συντριβεί πάνω στις γαλλικές Αλπεις, προκαλώντας τον θάνατο τόσο τον δικό του όσο και των 149 επιβαινόντων. Επασχε από κατάθλιψη; Εκανε χρήση ουσιών; Είχε ψυχωσικό επεισόδιο; Καθώς τα κομμάτια του παζλ που λείπουν είναι πολλά, είναι ουσιαστικά αδύνατο να διαγνωστεί τι ακριβώς συνέβαινε στην ψυχή του 28χρονου πιλότου.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Μπερνάρ Γκρανζέρ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Ρενέ Ντεκάρτ του Παρισιού και επικεφαλής της ψυχιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ταρνιέ στην Πόλη του Φωτός, η ιδέα της αυτοκτονίας μπορεί να είναι τόσο ισχυρή και τόσο δεσπόζουσα, ώστε να παρασύρει τα πάντα, χωρίς, ωστόσο, να εμφανίζεται οποιαδήποτε από τις μύχιες σκέψεις του επίδοξου αυτόχειρα στη συμπεριφορά του.

Επί του παρόντος, υπογραμμίζει ο καθηγητής, είναι εντελώς αδύνατον να πιθανολογηθεί το κίνητρο του Λούμπιτζ, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι, αν ήταν απλώς καταθλιπτικός, θα έβρισκε έναν άλλο τρόπο για να βάλει τέλος στη ζωή του. Ομως, αν έπασχε από παραληρηματική μελαγχολία και υπολανθάνον παραλήρημα, θα μπορούσε να οδηγηθεί στην τέλεση μίας «αλτρουιστικής αυτοκτονίας», κατά την οποία ο επίδοξος αυτόχειρας θανατώνει και άλλους ανθρώπους προκειμένου να τους γλιτώσει από τη φρικτή και αδιέξοδη ζωή.

Αυτοί οι άνθρωποι –τονίζει ο καθηγητής– πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι τόσο φρικτός, που πρέπει να σώσουν τους συνανθρώπους τους και γι’ αυτό τους σκοτώνουν. Αλλά συνήθως αυτοί που πάσχουν από αυτήν τη διαταραχή «λυτρώνουν» αρχικά την οικογένειά τους από τα βάσανα δολοφονώντας τη και στη συνέχεια βάζουν τέλος στη ζωή τους.

Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι πάντα προβλέψιμες. Πολλοί είναι αυτοί που αυτοκτονούν και ο περίγυρός τους «πέφτει από τα σύννεφα», γιατί προηγουμένως είχαν επιδείξει μια εντελώς φυσιολογική συμπεριφορά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, πάρα πολλές αυτοκτονίες είναι απρόβλεπτες και τελείως αυθόρμητες. Μάλιστα, παλαιότερη μελέτη είχε υποδείξει ότι πολλοί αυτόχειρες λαμβάνουν την απόφαση να βάλουν τέλος στη ζωή τους μόλις δέκα λεπτά πριν από το απονενοημένο διάβημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή