Γ. Γκάουκ: «Δεν μπορούμε να δώσουμε τέλος στον πόνο»

Γ. Γκάουκ: «Δεν μπορούμε να δώσουμε τέλος στον πόνο»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οικουμενική χριστιανική λειτουργία στον ναό του Αγίου Σίξτου, στο Χάλτερν, πραγματοποιήθηκε χθες, στη μνήμη των μαθητών και καθηγητών, θυμάτων του δυστυχήματος της Germanwings στις Γαλλικές Αλπεις.

Στην τελετή παρέστη και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, ο οποίος είπε, αναφερόμενος στον θάνατο των 16 μαθητών και 2 καθηγητριών: «Δεν μπορούμε να δώσουμε τέλος στον πόνο.

Εχουμε, όμως, χέρια και καρδιές και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να σταθούμε στο πλευρό όσων θρηνούν για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας».

Ο Γερμανός πρόεδρος διέκοψε επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιούσε στο Περού για να επιστρέψει στη χώρα του, στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας.

Ψυχιατρικός έλεγχος

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργεί, στο μεταξύ, το περιστατικό για τους ισχύοντες κανόνες ψυχιατρικού ελέγχου και ψυχολογικής υποστήριξης των χειριστών επιβατικών αεροσκαφών.

Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν ψυχολογικά τεστ, τα οποία ελέγχονται από ψυχολόγους και όχι ψυχιάτρους. Σύμφωνα με στελέχη αεροπορικών εταιρειών, σημάδια ψυχικών διαταραχών μπορεί να καταστούν εμφανή στις εξαμηνιαίες εξετάσεις ικανότητας σε προσομοιωτές πτήσης.

«Αν νιώθεις δυσφορία, πάσχεις από διαταραχή της προσοχής ή έχεις τάσεις αυτοκτονίας, η εταιρεία θα το διαπιστώσει μόνο αν τα εξομολογηθείς σε ανώτερό σου ή το αποκαλύψει κάποιο μέλος της οικογένειάς σου» λέει ο ειδικός της ιατρικής πτήσεων, Ράντι Νίπινγκ.

«Ο άγραφος κανόνας, που λέει ότι δεν γίνεσαι πληροφοριοδότης κατά των συναδέλφων σου, σημαίνει ότι τέτοια προβλήματα δεν κοινοποιούνται στους επικεφαλής. Στα ετήσια ιατρικά τεστ, κανείς δεν θα ομολογούσε ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση της άδειας χειριστού» λέει κυβερνήτης Airbus A320, ο οποίος εργάζεται σε ασιατική εταιρεία.

«Παρά τους αυστηρούς και συχνούς ελέγχους, στους οποίους υποβάλλονται οι πιλότοι, ποιος μπορεί να προβλέψει την ανθρώπινη συμπεριφορά;» αναρωτιέται ο δρ Νίπινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή