Τονωτική ένεση άνω των 120 εκατ. στα δημόσια ταμεία από τις ρυθμίσεις χρεών

Τονωτική ένεση άνω των 120 εκατ. στα δημόσια ταμεία από τις ρυθμίσεις χρεών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσά άνω των 120 εκατ. ευρώ εισήλθαν στα ταμεία του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων από τις δύο ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Την ίδια στιγμή τα έσοδα του προϋπολογισμού για τον μήνα Μάρτιο (πρώτο 20ήμερο) βρίσκονται εντός στόχων, ωστόσο οι τελευταίες ημέρες κάθε μήνα είναι οι καθοριστικές, που διαμορφώνουν και το αποτέλεσμα των εσόδων.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τη ρύθμιση-εξπρές που έληξε χθες, εισπράχθηκαν περίπου 110 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό κατέβαλαν σε διάστημα μιας εβδομάδας οφειλέτες του Δημοσίου με πολύ παλαιά χρέη, οι οποίοι και γλίτωσαν σημαντικά ποσά προσαυξήσεων.

Μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει και η νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων. Από τη ρύθμιση αυτή το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει εντός του έτους να εισπράξει ποσό ύψους 500-800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ρύθμισης, την οποία αναμένεται να χρησιμοποιήσει η συντριπτική πλειοψηφία όσων ενταχθούν, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς χρειάζονται περίπου είκοσι μέρες από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για την κατασκευή της.

Ρύθμιση για τα Ταμεία

Σχεδόν 3.000 αιτήσεις κατατέθηκαν στο ΙΚΑ και τα αρμόδια υποκαταστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κατά τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων. Συνολικά, ρυθμίστηκαν χρέη ύψους 238 εκατ. ευρώ και εισέρρευσε στο Ταμείο ζεστό χρήμα της τάξης των 11,150 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου, ενώ για όλα τα υπόλοιπα ταμεία η διαδικασία θα αρχίσει την ερχόμενη Πέμπτη 2 Απριλίου. Παράλληλα, βάσει του σχεδιασμού, έως τις 8 Απριλίου θα «ανοίξει» και η ηλεκτρονική υπαγωγή στη ρύθμιση για όλα τα Ταμεία.

Η ρύθμιση θα «τρέχει» έως τις 30 Απριλίου και έχουν τη δυνατότητα ένταξης περίπου 850.000 οφειλέτες, που οφείλουν στους ασφαλιστικούς οργανισμούς περίπου 16 δισ. ευρώ, τα οποία βέβαια, μαζί με τις προσαυξήσεις και τα τέλη, αγγίζουν τα 22 δισ. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι εντός του 2015 να εισπραχθούν 1,46 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα και τρέχουσες εισφορές.

Κατά την πρώτη ημέρα της νέας ρύθμισης στο ΙΚΑ, κατατέθηκαν περίπου 1.300 αιτήσεις για οφειλές ύψους 150 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν σχεδόν 6 εκατ. ευρώ. Χθες, δεύτερη μέρα της ρύθμισης, κατατέθηκαν 1.666 αιτήσεις για οφειλές της τάξης των 88 εκατ. ευρώ και ήδη στο Ταμείο μπήκαν 5,150 εκατ. ευρώ.

Από τη νέα ρύθμιση το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να εισπράξει ποσά που κυμαίνονται από 500 έως 800 εκατ. ευρώ. Η νέα εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία μετά το Πάσχα και θα κλείσει στις 26 Μαΐου. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι και το πρώτο δίμηνο του έτους. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης είναι 20 ευρώ. Ωστόσο, εάν υπάρχουν οφειλές σε δύο διαφορετικές ΔΟΥ, η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στα 10 ευρώ για το χρέος προς κάθε ΔΟΥ.

• Στη ρύθμιση εντάσσονται και όσοι έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ.

• Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό διαμορφώνεται σε 3% ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή