Προτεραιότητα στις βιώσιμες εταιρείες δίνει το νέο πτωχευτικό

Προτεραιότητα στις βιώσιμες εταιρείες δίνει το νέο πτωχευτικό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πιο ευέλικτο πτωχευτικό δίκαιο, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, χωρίς αυτό να αναιρεί την προστασία των τελευταίων, ειδικά όσων έχουν προοπτική βιωσιμότητας, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας. Οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο αποτελούσαν υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του Μνημονίου. Ανεξαρτήτως διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η ανάγκη εκσυγχρονισμού του πτωχευτικού κώδικα τόσο ως προς την ουσία του όσο και ως προς τη διαδικασία έτσι ώστε αυτή να είναι ταχύτερη, αποτελεί κοινή παραδοχή.

«Το υφιστάμενο πτωχευτικό δίκαιο προστάτευε τον επιχειρηματία έναντι των τραπεζών όταν οι τράπεζες ήταν κυρίως κρατικές. Σήμερα υπάρχει μεγάλη πίεση έτσι ώστε να αλλάξει και να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να παρεμβαίνουν οι τράπεζες. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς να διατηρηθούν ισχυροί προστατευτικοί θεσμοί για τις επιχειρήσεις και να δοθεί ίσως μια μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες για να έχουν πιθανώς μεγαλύτερο λόγο στις αναδιαρθρώσεις των δανείων των επιχειρήσεων», υποστήριξε ο κ. Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου «Banking and Insurance Forum: The day after», το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις ώστε οι τράπεζες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που έχουν προοπτική και δυναμικότητα και να εξυπηρετήσουν τον κύριο σκοπό του τραπεζικού συστήματος που είναι η χρηματοδότηση για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αναφερόμενος συνολικά στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους -νοικοκυριών και επιχειρήσεων- ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε την ανάγκη να τραβήξουμε διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δάνεια τα οποία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο αναδιάρθρωσης και σε όσους εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και ενώ έχουν διαθέσιμα χρήματα δεν πληρώνουν. «Κάθε λύση πρέπει να είναι απολύτως ισορροπημένη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πτωχευτικός κώδικας που θεσπίστηκε το 2007, παρά τις όποιες αλλαγές έγιναν το 2011 και το 2012, θεωρείται ότι δεν επιτυγχάνει κανέναν από τους βασικούς στόχους, ήτοι την παροχή δεύτερης ευκαιρίας στον επιχειρηματία και τη μη παγίδευση των παραγωγικών μέσων σε κατάσταση αδράνειας. Επιπλέον, υπήρξε κατάχρηση του πιο γνωστού άρθρου του πτωχευτικού κώδικα, του άρθρου 99, το οποίο συχνά χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να μην καταβάλλουν οι επιχειρήσεις τις οφειλές σε προμηθευτές, πιστωτές και εργαζόμενους, ακόμη και αν υπήρχε διαθέσιμη προς ρευστοποίηση περιουσία.

Μελανό σημείο του υφιστάμενου πτωχευτικού κώδικα θεωρείται και η χρονοβόρα διαδικασία. Σύμφωνα με την έκθεση Doing Business 2015 στην Ελλάδα απαιτούνται 3,5 χρόνια για την ολοκλήρωση της πτώχευσης μιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις πτωχεύσεις που δημοσιοποίησε χθες η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Atradius, στην Ελλάδα το 2015 αναμένεται μείωση των πτωχεύσεων κατά 1% σε σύγκριση με το 2014. Εάν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί τότε θα είναι η πρώτη χρονιά από το 2007 που ο συγκεκριμένος δείκτης θα έχει αρνητικό πρόσημο. Από το 2008 έως και το 2013 ο ρυθμός αύξησης των πτωχεύσεων στην Ελλάδα ήταν διψήφιος, φτάνοντας μάλιστα το 40% το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή