ΟΟΣΑ: Αξιολόγηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και αποκέντρωση

ΟΟΣΑ: Αξιολόγηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και αποκέντρωση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταρρυθμίσεις σε τομείς τους οποίους το υπουργείο Παιδείας βάζει σε δεύτερη μοίρα προτείνει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, ο γενικός γραμματέας του οποίου, Ανχελ Γκουρία, συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με κεντρικό θέμα τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσει η Ελλάδα. Ποιοι είναι οι τομείς; Η αξιολόγηση, η ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων των μαθητών και η αποκέντρωση.

Συγκεκριμένα, σε έκθεσή του για τις εκπαιδευτικές πολιτικές στις χώρες – μέλη του το 2015, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει τα εξής για την Ελλάδα:

• Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς. Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει προχωρήσει η αξιολόγηση, ενώ και η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την «πάγωσε», με στόχο την ψήφιση νέου συστήματος αξιολόγησης. Επίσης, ακύρωσε την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης, παρότι για τον σκοπό αυτό έχουν δοθεί ήδη περί τα 4 εκατ. ευρώ.

• Απαιτείται βελτίωση των βασικών δεξιοτήτων των μαθητών. Ομως, η νέα ηγεσία του υπ. Παιδείας δείχνει να έχει αρνητική στάση έναντι του διαγωνισμού PISA του ΟΟΣΑ, ο οποίος μετρά τις δεξιότητες των 15χρονων κάθε μέλους του ΟΟΣΑ σε μαθηματικά, κατανόηση κειμένου και φυσικές επιστήμες. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 2000 ανά τριετία και το 2012 μετείχαν 65 χώρες (34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και 31 συνεργαζόμενες), που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της παγκόσμιας οικονομίας. Από την πρώτη υλοποίηση του PISA, το 2000, η Ελλάδα δεν έχει ξεκολλήσει από το τέλμα της μετριότητας.

• Είναι απαραίτητη η αποκέντρωση, αφού το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι υπερβολικά συγκεντρωτικό.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τους μισθούς των εκπαιδευτικών, ο ΟΟΣΑ παραδέχεται ότι είναι χαμηλοί κι έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.

Την ίδια στιγμή, στον αέρα είναι οι μετατάξεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, συναντήθηκε με εκπαιδευτικούς και με εκπροσώπους της ΔΟΕ αναφορικά με τις μετατάξεις που έγιναν το 2013. Οπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση, «πρέπει να ελεγχθούν όλες οι αρχικές αιτήσεις των μετατάξεων, οι οποίες ξεπέρασαν τις 5.700 και δεν έγιναν με διαφανείς διαδικασίες». «Εχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, όμως υπάρχει η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα. Αλλωστε, όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος» δήλωσε ο κ. Κουράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή