Λήγουν οι προθεσμίες για τη ζάχαρη

Λήγουν οι προθεσμίες για τη ζάχαρη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα πάρουμε τα χρήματα, μας είπαν, τη Δευτέρα. Το ίδιο, όμως, είχαν πει και την περασμένη Δευτέρα». Ο Παύλος Μπογιαννίδης, πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, ακούγεται κουρασμένος, αλλά εξακολουθεί να ελπίζει. Τα χρήματα στα οποία αναφέρεται είναι τα 6,8 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ακόμα χρωστά η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για την καμπάνια του 2014. Χωρίς την αποπληρωμή αυτών των οφειλών, ο κ. Μπογιαννίδης είχε δηλώσει στην «Κ» (21/2) ότι οι παραγωγοί δεν θα έσπερναν.

Τότε, πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν ότι η εξεύρεση των πόρων –και ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής για το 2015, το έτερο βασικό αίτημα των παραγωγών– ήταν θέμα λίγων ημερών.

Σήμερα, πέντε εβδομάδες αργότερα, ούτε τα χρήματα έχουν καταβληθεί (παρότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει εγκρίνει δάνειο 8,5 εκατ. ευρώ) ούτε η τιμολογιακή πολιτική έχει καθοριστεί.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Δημήτρης Γιαννακίδης, μιλώντας χθες στην «Κ», διαβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. «Οι περσινές οφειλές θα πληρωθούν το αργότερο τη Δευτέρα» τόνισε ο κ. Γιαννακίδης. «Η τιμολογιακή πολιτική θα είναι ίδια με την περσινή» –28 ευρώ ανά τόνο– «και θα επισημοποιηθεί κι αυτή τη Δευτέρα». Ο νέος επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι το ζήτημα των οφειλών προς τη ΔΕΠΑ είναι ακόμα υπό διευθέτηση, με τη συνδρομή του κ. Λαφαζάνη.

Ο κ. Μπογιαννίδης είχε πει τον Φεβρουάριο ότι η διορία για τη σπορά έληγε στα τέλη Μαρτίου. Σε νέα επικοινωνία μας, είπε ότι θα μπορούσε να παραταθεί οριακά ώς τα μέσα Απριλίου. Εως τώρα, ελάχιστοι αγρότες έχουν σπείρει τεύτλα –«περίπου 10.000 στρέμματα συνολικά», όπως μας ενημερώνει, έναντι 78.000 στρεμμάτων πέρυσι, που θεωρήθηκε μια πολύ φτωχή χρονιά.

Τις τελευταίες ημέρες, με τις μαζικές βροχοπτώσεις, ακόμη κι αυτοί που ήθελαν να σπείρουν δεν μπόρεσαν λόγω καιρού. Αν σταματήσουν οι βροχές και πληρωθούν οι παραγωγοί –από τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, την Κοζάνη, τη Λάρισα, όλοι όσοι τροφοδοτούν το εργοστάσιο του Πλατέος Ημαθίας– αυτά που τους οφείλει η εταιρεία, ο κ. Μπογιαννίδης πιστεύει ότι προλαβαίνουν ακόμα να φτάσουν την έκταση της παραγωγής στα περσινά επίπεδα.

Με τη συνδεδεμένη ενίσχυση, που μπορεί να φτάσει τα 53 ευρώ το στρέμμα (40% πάνω από την τιμή αναφοράς), υπάρχουν σημαντικά κίνητρα για την καλλιέργεια τεύτλων φέτος. Ωστόσο, για να φτάσει 53 ευρώ ανά στρέμμα, πρέπει η υπό καλλιέργεια έκταση να φτάσει τα 95.000 στρέμματα.

«Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης υπάρχει, θέλουν να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα», λέει ο Σ. Στράντζαλης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Πλατύ. Στις επόμενες ημέρες θα φανεί αν η βούληση αυτή, στην πρώτη κρίσιμη δοκιμασία της, θα μεταφραστεί σε πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή