Ευρύ το πεδίο ανάπτυξης εταιρειών στον αγροτικό τομέα

Ευρύ το πεδίο ανάπτυξης εταιρειών στον αγροτικό τομέα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τον ρωτάς πώς ξεκίνησαν όλα, απαντά αφοπλιστικά «από τύχη». Ο Νίκος Μανουσέλης 39 ετών, ιδρυτής της Agroknow (www.agroknow.gr), μιας εταιρείας που συγκεντρώνει, φιλτράρει, διαχειρίζεται και προσφέρει σε όποιον την έχει ανάγκη συγκεκριμένη και οργανωμένη αγροτική πληροφορία, για αλλού ξεκίνησε, σπουδάζοντας μηχανικός Πληροφορικής. «Ετυχε, όμως, το διδακτορικό μου να είναι στο γεωπονικό πανεπιστήμιο, για τη διαχείριση της πληροφορίας στον αγροτικό κόσμο. Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα πόσο ενδιαφέροντα ήταν όλα αυτά τα πράγματα και πόσο λίγο χωρούσαν στον ακαδημαϊκό κόσμο ως έρευνα». Κάπως έτσι, μ’ ένα κομπιούτερ, πολλή όρεξη και χρηματοδότηση από την Ε.Ε., ξεκίνησε η εταιρεία, που πλέον στα συνέδρια στο εξωτερικό παρουσιάζεται ως πρότυπο επένδυσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. «Τα πρώτα μας γραφεία τα νοικιάσαμε πέντε άτομα, το 2011» λέει ο κ. Μανουσέλης.

Η αρχή; Ξεφυσά, κομπιάζει λίγο: «Πριν από έξι χρόνια. Πω, πω, πώς πέρασαν τόσα χρόνια». Σήμερα η Agroknow έχει προσωπικό 20 άτομων και αναλαμβάνει την εκτέλεση projects για διεθνείς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά: Υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού – Γεωργίας & Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών AGRIS (http://agris.fao.org, Global Food Safety Partnership και http://gfsp.org της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Είμαστε μια από τις ελάχιστες εταιρείες στον κόσμο που συλλέγουν πληροφορία για τον αγροτικό τομέα και αυτό μας δίνει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Επειδή ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σχετικά πίσω όσον αφορά την Πληροφορική, υπάρχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης νέων εταιρειών, πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούνται τελευταία αμερικανικές, αγγλικές και ολλανδικές εταιρείες, εξηγεί.

«Το περιβάλλον της Ε.Ε. μάς έχει προσφέρει κι ένα ακόμα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες. Εχουμε μάθει να λειτουργούμε σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον, να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουν πολύ διαφορετική κουλτούρα και μιλάνε διαφορετικές γλώσσες» καταλήγει ο Νίκος Μανουσέλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή