Μερίσματα και επιστροφή κεφαλαίων 600 εκατ. από τις εισηγμένες το 2014

Μερίσματα και επιστροφή κεφαλαίων 600 εκατ. από τις εισηγμένες το 2014

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ θα διαθέσουν προς τους μετόχους τους οι εισηγμένες το 2014 με τη μορφή μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίων. Στην επιστροφή αυτή δεν συμμετέχουν οι τράπεζες.

Η αγορά δείχνει να αφήνει πίσω της την πιο φτωχή μερισματικά χρονιά το 2013 από τότε που ενέσκηψε η ύφεση στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 επέστρεψαν σε κέρδη μετά από 4 χρόνια ζημιών παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς, όπως είναι ο Τιτάνας, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί το τελικό άθροισμα των μερισμάτων που θα διανεμηθούν είτε διανεμήθηκαν μέσω προμερισμάτων από τον περσινό Νοέμβριο μέχρι και τον φετινό Φεβρουάριο.

Βέβαια υπάρχουν και αρκετές επιχειρήσεις της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δεν έχασαν ποτέ την επαφή με την κερδοφορία στα δύσκολα έτη 2010-2013 οπότε συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της χώρας και καθηλώθηκε η επιχειρηματική παραγωγή. Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», προκύπτει ότι 1 στις 5 εισηγμένες κατάφεραν το 2014 είτε να διανείμουν μέρισμα είτε να επιστρέψουν κεφάλαια προς τους μετόχους λόγω της διανομής αφορολογήτων αποθεματικών.

Στατιστικά να υπογραμμίσουμε ότι το 2013 το συνολικό ύψος των μερισμάτων στο χρηματιστήριο ανήλθε στα 563 εκατ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα μερίσματα που έχουν δοθεί σε αξία στο χρηματιστήριο αφορούσαν το 2007 και ξεπερνούσαν σε αξία τα 5 δισ. ευρώ. Το 2012 είχαν διανεμηθεί μερίσματα συνολικής αξίας 515 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 τα μερίσματα έφθασαν σε αξία το επίπεδο των 734 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι το 2007 τα ασφαλιστικά ταμεία έλαβαν περίπου 600 εκατ. ευρώ από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου σε σύνολο 5,7 δισ. ευρώ που είχαν διανεμηθεί, ενώ για το 2013 τα έσοδα από μερίσματα δεν ξεπέρασαν (για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) τα 30 εκατ. ευρώ, είναι χαρακτηριστικό της οικονομικής καθήλωσης που υπέστησαν οι εισηγμένες επιχειρήσεις, καθώς μόνο από το μέρισμα μπορούσαν να προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες μικροεπενδυτές που τοποθετούσαν τα κεφάλαιά τους σε συγκεκριμένες μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση αντί να αποταμιεύουν τα κεφάλαιά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο, μέσω των εκπροσώπων του, ήρθε αρκετές φορές σε κόντρα με τους εκπροσώπους των ξένων funds για τον καθορισμό και την πληρωμή των μερισμάτων, ειδικά τις καλές εποχές αλλά και την τριετία 2008-2010 όπου ακόμη δεν είχαν κυριαρχήσει οι ζημίες στην πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Οσοι μέτοχοι επέδειξαν υπομονή και αντοχή στα χρόνια της ύφεσης 2009-2013 αρχίζουν να επιβραβεύονται φέτος από τις εισηγμένες, που δείχνουν αρκετά γενναιόδωρες.

Οι εταιρείες που επιστρέφουν κεφάλαια προς τους μετόχους έχουν το πλεονέκτημα να έχουν γεμάτο ταμείο και αρνητικό καθαρό δανεισμό. Τα διαθέσιμα που έχουν συσσωρεύσει, δηλαδή, λόγω ισχυρών ταμειακών ροών, εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και περιορισμού των εξόδων, είναι πολύ υψηλότερα από τις τραπεζικές υποχρεώσεις. Το γεγονός αυτό επιτρέπει όχι μόνο να εισπράττουν τόκους, αλλά και να χρηματοδοτούν με «φθηνά» κεφάλαια τις δραστηριότητες και πιθανόν να εκμεταλλεύονται τυχόν ευκαιρίες. Ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους μετόχους τους που παραμένουν πιστοί στην επιλογή της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή