Οι νικητές των Οσκαρ …πλούτου στο Χόλιγουντ

Οι νικητές των Οσκαρ …πλούτου στο Χόλιγουντ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kάθε χρόνο η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου βραβεύει με Οσκαρ τις καλύτερες ταινίες και τους ανθρώπους οι οποίοι εργάστηκαν για να τις φθάσουν μέχρι τη μεγάλη οθόνη. Ισως θα έπρεπε να έχει θεσμοθετήσει και… ένα Οσκαρ για τους πάμπλουτους του Χόλιγουντ. Ο όμιλος συμβούλων επιχειρήσεων με πελάτες τους πλουσιότερους του κόσμου, Wealth-X, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν τους δέκα πάμπλουτους του θεάματος. O πιο εύπορος δεν είναι άλλος από τον «μπαμπά» του προφητικού «Πολέμου των άστρων». Ο Τζορτζ Λούκας έχει περιουσία 5,4 δισ. δολαρίων, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με 3,3 δισ. δολάρια. Βέβαια, είναι ενδιαφέρον ότι ο 70χρονος σήμερα Λούκας έκανε περιουσία από μία ιδέα και μόνο και έξι ταινίες σε όλη την καριέρα του. Ο δε Σπίλμπεργκ έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από τριάντα, εκ των οποίων ορισμένες κλασικές πια, όπως ο «Εξωγήινος», το «Τζουράσικ Παρκ» και η «Λίστα του Σίντλερ».

Στην περίπτωση του Λούκας, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του προέρχεται από τα έσοδα της εν λόγω ταινίας, καθώς και από την πώληση της εταιρείας του LucasFilm στην Disney, το 2012, αντί 4 δισ. δολαρίων. Ο παραγωγός και σκηνοθέτης μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σύγχρονου κινηματογράφου έγραψε ένα σενάριο 14 σελίδων, αντλώντας έμπνευση από τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα και το έργο «Αρχοντας των δαχτυλιδιών» του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν. Εως ότου γίνει πραγματικότητα, ο «Πόλεμος των άστρων» πέρασε πολλά εμπόδια λόγω έλλειψης κεφαλαίων και αμφιβολιών της κινηματογραφικής εταιρείας Fox για την απήχησή του. Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα το 1977 και πήρε 7 Οσκαρ, αποδείχθηκε χρυσοτόκος όρνιθα. Ο Τζορτζ Λούκας είχε πολύ έξυπνα θέσει όρο στο συμβόλαιό του να λαμβάνει το 40% των εσόδων, που θα απορρέουν από τον «Πόλεμο» και την εκμετάλλευσή του. Ακολούθησαν πέντε ακόμη ταινίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία, παιχνίδια, κάρτες κ.λπ.

Η πρώτη 10άδα

Στους δέκα πιο πλούσιους του Χόλιγουντ εμφανίζονται παραγωγοί και σκηνοθέτες, οι οποίοι ενίοτε διαδραματίζουν και ρόλο επιχειρηματία, εφόσον έχουν δικές τους εταιρείες παραγωγής. Ο συνολικός τους πλούτος υπερβαίνει τα 20 δισ. δολάρια και αφορά τα προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία, χωρίς να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν όσα κατέχουν οι οικογένειές τους. Πέραν του κορυφαίου Τζορτζ Λούκας και του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην τρίτη θέση, δεύτερος παρουσιάζεται ο Αρνον Μίλτσαν, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός ως παραγωγός με τις ταινίες «Pretty Woman» και «12 χρόνια σκλάβος». Η περιουσία του ανέρχεται σε 5,2 δισ. δολάρια.

Στην τέταρτη θέση με 1,9 δισ. δολάρια ακολουθεί ο μεγιστάνας των μίντια Οστιν Χιρστ, στην πέμπτη ο 40χρονος Ράιαν Κάβαναφ με 1 δισ. δολάρια και παραγωγές όπως «Μάμα μία» και «Το κοινωνικό δίκτυο», ενώ στην έκτη βρίσκεται ο Tζέφρι Κάτζενμπεργκ με 910 εκατ. δολάρια. Είναι παραγωγός του «Βασιλιά των λιονταριών», μεταξύ άλλων, ενώ ο επόμενος είναι ο Τόμας Ταλ με 870 εκατ. δολάρια και παραγωγές, όπως οι «300». Ογδοος κατατάσσεται ο παραγωγός του «Τοp Gun» Tζέρι Μπρακχάιμερ με 850 εκατ. δολάρια και ένατος ο Στιβ Τις του «Φόρεστ Γκαμπ» και της «Αμερικανικής ιστορίας X» με περιουσία 720 εκατ. δολάρια. Τέλος, η λίστα κλείνει, όπως ξεκινά, δηλαδή με ένα σκηνοθέτη, τον Τζέιμς Κάμερον: είναι ο δημιουργός του «Τιτανικού» και  του  «Αβαταρ»  με προσωπική περιουσία 670 εκατ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή