Η ΕΚΤ διχασμένη ανάμεσα σε δύο ρόλους

Η ΕΚΤ διχασμένη ανάμεσα σε δύο ρόλους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλάβει την ευθύνη για τη σταθερότητα τόσο του ευρώ όσο και των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Οι δύο αυτοί στόχοι της δεν συνάδουν τέλεια όπως καθιστά σαφές το πρόβλημα με την Ελλάδα.

Από τη μία πλευρά υπάρχει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, η ομάδα που τυπικά ανέλαβε την τραπεζική εποπτεία τον περασμένο Νοέμβριο. Τον Ιανουάριο συνέστησε στις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους σε μη ρευστά στοιχεία ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένων των έντοκων γραμματίων του ίδιου του κράτους τους. Τώρα επιδιώκει να μετατρέψει τη σύστασή του αυτή σε νομικά δεσμευτικό περιορισμό. Από την άλλη, υπάρχει το διοικητικό συμβούλιο που έχει αναλάβει την ευθύνη της νομισματικής πολιτικής και, όπως προκύπτει, πρέπει να συνεννοηθεί με προβληματικά και αντιπαραγωγικά κράτη-μέλη. Το Δ.Σ. κάλεσε προσφάτως τις ελληνικές τράπεζες να μην κάνουν χρήση της ρευστότητας που αντλούν από τον έκτακτο μηχανισμό άντλησης ρευστότητας για να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντονα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα στα οποία βρίσκονταν στις 18 Φεβρουαρίου. Εχει, όμως, καθυστερήσει να εγκρίνει την εμφανώς ίδια σύσταση από πλευράς του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Η καθυστέρηση του Δ.Σ. μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους. Ο ένας είναι κατά βάση τεχνικής φύσης. Ισως θέλει απλώς να διασαφηνίσει την πρόταση ώστε να χαράξει με σαφήνεια τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους δύο ρόλους της Τράπεζας, τον εποπτικό κι εκείνον της χάραξης νομισματικής πολιτικής. Η δεύτερη ερμηνεία είναι πιο πολιτική. Τα μέλη του Συμβουλίου έχουν μια οδυνηρή επίγνωση του πόσο ευαίσθητο είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους πιστωτές της με αντικείμενο τη χορήγηση νέας βοήθειας. Οτιδήποτε μπορεί να αφήσει ακόμη και μια υποψία πως η ΕΚΤ σκληραίνει τον τόνο της θα μπορούσε να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε εκτροχιασμό.

Αν υπάρξουν ενδείξεις πως κινείται με πολιτικά κριτήρια, ενδέχεται να παρουσιαστεί πρόβλημα. Οι ρυθμιστικές αρχές υποτίθεται ότι δεν παίρνουν πολιτική θέση. Οφείλουν να είναι σε θέση να δώσουν εντολή για να θυσιαστεί κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να διασφαλιστεί χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του σωστά εάν οι γκουρού της νομισματικής πολιτικής έχουν την ελευθερία να δίνουν εντολές στους «τσάρους» των τραπεζών.

Στην πραγματικότητα, όμως, ένα διοικητικό συμβούλιο που ενδιαφέρεται να διατηρήσει την Ελλάδα με ασφάλεια μέσα στην Ευρωζώνη εξυπηρετεί παράλληλα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα ή μια έξοδός της από το ενιαίο νόμισμα θα οδηγούσε σχεδόν σίγουρα σε αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και πιθανώς μέχρις σημείου ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Στον πόλεμο εναντίον μιας τέτοιας συμφοράς, η απώλεια της ανεξαρτησίας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού φαίνεται σαν μια ανεκτή παράπλευρη απώλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή