Αποψη: Οι προοπτικές των διεθνών επενδύσεων

Αποψη: Οι προοπτικές των διεθνών επενδύσεων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής με εμφανή τάση να οδηγηθεί προς την περιοχή του 1 προς 1. Η εμφανώς μειωμένη νομισματική κυκλοφορία του ευρώ στις αγορές αναμένεται σταδιακά να αποκατασταθεί με την υλοποίηση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, η οποία ουσιαστικά θα αυξήσει την παγκόσμια προσφορά ευρώ. Βραχυπρόθεσμα όμως βλέπουμε, με πιθανότητα 30%, μια τεχνική ανοδική αντίδραση του ευρώ προς την περιοχή των 1,10-1,12 δολαρίων από όπου και μπορεί να ξεκινήσει η πορεία για το 1 προς 1. Πέραν άλλωστε από τις τεχνικές παραμέτρους που υποδεικνύει το υπόδειγμα προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορούν και τα θεμελιώδη δεδομένα, με την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (FED) να δίνει τα πρώτα προειδοποιητικά σινιάλα αύξησης των επιτοκίων που εντοπίζονται μέσα στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Οσον αφορά το γιεν αναμένεται να κινηθεί στο εύρος των 116-122 γιεν ανά δολάριο, ενώ αντίστοιχα εκτιμάται μια περαιτέρω ισχυροποίηση του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του ευρώ με την ισοτιμία τους να μπορεί να κινηθεί στο επίπεδο των 125 γιεν ανά ευρώ.

Οσον αφορά την επενδυτική στρατηγική μας σε κατηγορίες μετοχών, θα επενδύαμε σε μετοχές εταιρειών που εφαρμόζουν ρομποτικές μεθόδους και υψηλή τεχνολογία, με έμφαση στα ιατρικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς είτε στο νοσοκομείο είτε για οικιακή χρήση. Και αυτό βασίζεται στην εκτίμηση ότι το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού που κατοικεί στην Κίνα θα είναι μετά το 2025 ένας γηράσκων πληθυσμός, με αποτέλεσμα οι ανάγκες για ιατρικά προϊόντα και υπηρεσίες να αυξηθούν. Επίσης σημαντικές υπεραξίες μπορούν να αποκτηθούν από μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Εχει παρατηρηθεί εμπειρικά ότι ο δείκτης Nikkei κινείται αντιστρόφως ανάλογα με την κατεύθυνση των αμερικανικών επιτοκίων. Ετσι η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ώθηση τον ιαπωνικό μετοχικό δείκτη, ο οποίος και βρίσκεται σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι. Οσον αφορά τον δείκτη Dow Jones, συνεχίζει να βρίσκεται σε ανοδικό momentum παρόλο ότι αυτό συμβαίνει περισσότερο από πέντε χρόνια. Η κίνηση αυτή ήταν απότοκος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και του συνεπακόλουθου πληθωρισμού που κυριαρχεί στην αμερικανική οικονομία.

Για εναλλακτικές κατηγορίες επενδύσεων, όπως ο χρυσός, θα λέγαμε ότι δεν ευνοείται από τα θεμελιώδη στοιχεία (αύξηση επιτοκίων, χαμηλός πληθωρισμός) εκτός από περιπτώσεις κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων. Εκτιμούμε ότι το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε ένα σχετικά στενό εύρος, ενώ θα πρέπει πάντοτε να βλέπουμε τον χρυσό και ως νόμισμα και ως εμπόρευμα για να μπορούμε να αναλύουμε πιο αξιόπιστα την πορεία του. Και ως εμπόρευμα εκτιμούμε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση σε κοσμήματα, η οποία μετά την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, οπότε υπάρχει έξαρση της ζήτησης κυρίως από Κίνα και Ιαπωνία, αναμένεται να έχει μια σταθεροποιημένη πορεία.

* Ο κ. Μάνος Γαλούνης είναι διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης Trading Vectors.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή