Περισσότερες οι απολύσεις έναντι των προσλήψεων στις εισηγμένες

Περισσότερες οι απολύσεις έναντι των προσλήψεων στις εισηγμένες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μειώσεις εργαζομένων το 2014 ήταν περισσότερες έναντι των προσλήψεων, σε 24 εισηγμένες της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δημοσίευσαν τις οικονομικές τους εκθέσεις. Αν και το ποσοστό του δείγματος είναι μικρό –στο 10,34% επί του συνόλου των 232 εισηγμένων–, είναι όμως αρκετά αντιπροσωπευτικό, αφού περιλαμβάνει μεγάλες βιομηχανίες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά και επιχειρήσεις που ηγούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου, των υπηρεσιών και των πετρελαϊκών εταιρειών.

Ειδικότερα, μολονότι 17 εισηγμένες εμφάνισαν αύξηση του προσωπικού τους κατά 595 άτομα πέρυσι, οι υπόλοιπες επτά το μείωσαν κατά 1.187 άτομα κι έτσι το ισοζύγιο ήταν αρνητικό, καθώς στο τέλος της ημέρας χάθηκαν 588 θέσεις εργασίας το 2014 σε σύγκριση με το 2013. Συνολικά οι 24 επιχειρήσεις του δείγματος, όπως προκύπτει και από τον σχετικό πίνακα, απασχολούσαν πέρυσι 65.395 άτομα έναντι 65.983 το 2013.

Ετσι αποδείχθηκε ότι και το 2014, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, οι επιχειρήσεις στην πραγματική οικονομία (εξαιρείται ο χρηματοπιστωτικός κλάδος των τραπεζών, ασφαλειών) εξακολούθησαν να είναι επιφυλακτικές.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν υπήρξαν και εξαιρέσεις. Στον πίνακα που δημοσιεύεται σήμερα τη διαφορά στις μειώσεις φαίνεται ότι κάνει ο ΟΤΕ (743 αποχωρήσεις), που έχουν να κάνουν προφανώς με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του οργανισμού που ήταν σε πλήρη εξέλιξη το 2013. Θα πρέπει γενικότερα να διευκρινίσουμε πως οι μειώσεις προσωπικού δεν αντιστοιχούν απαραίτητα σε απολύσεις ή εξαφάνιση θέσεων εργασίας από την ελληνική αγορά, καθώς μπορεί σε ορισμένες εταιρείες να περιλαμβάνει μεταβολές στο προσωπικό λόγω απόσχισης δραστηριοτήτων, μη αντικατάσταση κενών που δημιουργήθηκαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις, αλλά και προγράμματα εθελουσίας εξόδου.Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση των απασχολουμένων, όπου αυτή παρατηρείται.

Οι περισσότερες αποχωρήσεις μετά τον ΟΤΕ σημειώθηκαν στη Frigoglass, που προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις των μονάδων παραγωγής με πιο πρόσφατη τη μεταφορά παραγωγής από την Τουρκία στη Ρουμανία.

Στα Ελληνικά Πετρέλαια είχαμε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ μειώσεις προσωπικού κατεγράφησαν στη «Σαράντης» (είχαμε και τη μεταφορά γραμμής παραγωγής το α΄ εξάμηνο 2014 από Βουκουρέστι σε Οινόφυτα), στη Χαλκόρ, αλλά και στην Ηλεκτρονική Αθηνών, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να επανακάμψει περιορίζοντας σημαντικά το κόστος λειτουργίας της. Επίσης μείωση προσωπικού κατεγράφη και στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, που πιθανότατα αφορά τη συνταξιοδότηση εργαζομένων.

Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων παρατηρήθηκε στην Jumbo, όπου προφανώς οι ανάγκες της επιχείρησης για πωλητές αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων. Αξιοσημείωτη αύξηση κατέγραψε επίσης η Motor Oil, όπως και άλλες βιομηχανικές εταιρείες όπως ο «Μυτιληναίος», όπου λόγω της αλλαγής στρατηγικής και της επιστροφής στην Ελλάδα για να διεκδικήσει έργα μέσω της ΜΕΤΚΑ προχωρεί σε προσλήψεις. Επίσης, τα

Πλαστικά Θράκης ενίσχυσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους, καθώς επεκτείνονται σε διάφορες δραστηριότητες. Προσλήψεις είχαμε και στο λιανεμπόριο, όπως για παράδειγμα στο Πλαίσιο Computer, όπου το άνοιγμα νέων καταστημάτων προϋποθέτει την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και στη Fourlis, μετά την επέκταση των καταστημάτων Ιntersport και Ιkea στα Bαλκάνια.

Συμπερασματικά, ο υγιής ιδιωτικός τομέας που εκπροσωπούν οι επιχειρήσεις δειλά δειλά, μετά μια τετραετία συμπίεσης του κόστους, που περιελάμβανε και απολύσεις, επανέρχεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή