Δημόσια διοίκηση : Το νέο μισθολόγιο και οι αλλαγές στο Δημόσιο

Δημόσια διοίκηση : Το νέο μισθολόγιο και οι αλλαγές στο Δημόσιο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάρτιση νέου μισθολογίου είναι επί της ουσίας το μέτρο που η κυβέρνηση έχει μεταθέσει για το τέλος του έτους, όσον αφορά τον τομέα του Δημοσίου, καθώς οι λοιπές μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από τους θεσμούς δρομολογούνται, στην πλειονότητά τους, από το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προσεχώς θα κατατεθεί στη Βουλή.

Βάσει της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και της δέσμης μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών, για τον τομέα του Δημοσίου προβλέπεται η μείωση του αριθμού των υπουργείων από 16 σε 10 (έχει ήδη συμβεί), του αριθμού των συμβούλων της γενικής κυβέρνησης, καθώς και η μείωση των προνομίων που απολαμβάνουν οι υπουργοί. Ηδη στο προωθούμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη για τον πλειστηριασμό των υπουργικών αυτοκινήτων ενώ ρυθμίζονται και τα θέματα που αφορούν τον μηχανισμό των προσλήψεων (επί του παρόντος, για ανάκληση των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων που έγιναν βάσει Μνημονίου). Με το ίδιο νομοθέτημα εισάγεται επίσης η νέα διαδικασία της κινητικότητας η οποία σταδιακά θα εφαρμοστεί σε όλο το φάσμα του Δημοσίου.

Στα ζητούμενα από τους θεσμούς είναι η επαναφορά και η ενίσχυση της «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», καθώς και το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να ρυθμιστούν με επόμενο νομοσχέδιο που εκτιμάται ότι θα έχει καταρτιστεί μέχρι τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του αν. υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το μοναδικό από τα συμφωνηθέντα που θα παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι το τέλος του έτους αφορά τη δημιουργία νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, για το οποίο συναρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών. Βάσει των όσων αναφέρονται στην «επιστολή Βαρουφάκη», η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναμορφώσει το δίκτυο των μισθών στον δημόσιο τομέα με σκοπό να αποσυμπιεστεί η κατανομή αμοιβών μέσω αύξησης της παραγωγικότητας και κατάλληλης πολιτικής προσλήψεων χωρίς να μειωθούν οι ελάχιστοι μισθοί και χωρίς να υπάρξει ανατροπή στο δημοσιονομικό κόστος. Παράλληλα, θα εξορθολογισθούν και τα μη μισθολογικά οφέλη για να μειωθεί η συνολική δαπάνη, χωρίς όμως, όπως επισημαίνεται, να τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργικότητα του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή