Η «νέα ατζέντα» του υπουργείου Οικονομίας

Η «νέα ατζέντα» του υπουργείου Οικονομίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημιουργία ΚΕΕΠ (Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων), η συνέχιση της έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις και η ενίσχυση του ανταγωνισμού περιλαμβάνονται στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομίας. Η ατζέντα περιλαμβάνει, κατά πληροφορίες, και την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που για τα μεν στεγαστικά η όποια ρύθμιση δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο, για τα δε επιχειρηματικά θα επιδιωχθεί «λίφτινγκ» στον υφιστάμενο νόμο 4307/2014.

Τα ΚΕΕΠ θα έχουν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στις κρατικές υπηρεσίες για όλες τις τρέχουσες συναλλαγές τους, ενώ στον σχεδιασμό προβλέπεται ότι στη συνέχεια θα ενσωματώσουν υπηρεσίες ενημέρωσης για όλα τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων και όλες τις δυνητικές μορφές άντλησης πιστώσεων και εγγυήσεων. Θα προσφέρεται, επίσης, απευθείας διασύνδεση με τους θεσμούς προώθησης των εξαγωγών. Φιλοδοξία του υπουργείου είναι σε βάθος χρόνου να δημιουργηθούν ΚΕΕΠ σε όλους τους δήμους της χώρας.

Στην κατεύθυνση της μείωσης της διαφθοράς και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού περιλαμβάνεται η θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, κύριος στόχος του οποίου θα είναι η καταπολέμηση της νόθευσης των διαγωνισμών. Το υπουργείο Οικονομίας με τροπολογία ανέβαλε την εφαρμογή του νόμου 4281/2014 για τις δημόσιες συμβάσεις έως τις 31/12/2015 με στόχο να ετοιμάσει το νέο πλαίσιο. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τον οποίο πρόσφατα η κυβέρνηση συνήψε συμφωνία για τη λήψη τεχνογνωσίας, έχει αναπτύξει λίστα κατευθυντήριων γραμμών-οδηγιών που βοηθούν τις αρμόδιες αρχές να καταλάβουν πότε υπάρχει ενδεχόμενο νόθευσης των διαγωνισμών με βάση τις προσφορές, τη συχνότητα αυτών και τη συμπεριφορά των προμηθευτών, για παράδειγμα εάν επιλέγουν πάντα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Ασαφές παραμένει το τι τελικά θα πράξει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των αγορών. Αν και η λογική της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ έχει απορριφθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας έγινε λόγος για «επανεξέταση» αυτής. Η διαφοροποίηση αυτή κατά πολλούς δεν είναι τυχαία και εντοπίζεται σε δύο τουλάχιστον σημεία: πρώτον, στο ότι θα διατηρηθεί μερικώς η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κάποιες Κυριακές του έτους με το βάρος της απόφασης να πέφτει κυρίως στους εμπορικούς συλλόγους και τους δήμους. Δεύτερον, το σενάριο της απελευθέρωσης της διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) που περιλαμβανόταν στην περίφημη «εργαλειοθήκη» δεν έχει καταλήξει στον «κάλαθο των αχρήστων», καθώς εκτιμάται ότι σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση της τιμολόγησής τους και τη διεύρυνση της λίστας αυτών θα προκύψει εξοικονόμηση πολύτιμων υγειονομικών πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή