Η διαφθορά οδηγεί το Κίεβο στη χρεοκοπία

Η διαφθορά οδηγεί το Κίεβο στη χρεοκοπία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφθορά στην Ουκρανία και όχι τα εγγενή προβλήματα της οικονομίας της φαίνεται να αποτελούν εμπόδιο στην αρωγή που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι στο Κίεβο για να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία και να ανορθώσει την παραπαίουσα οικονομία της χώρας. Δύο ημέρες μετά την απόφασή του Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει δάνειο ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το Κίεβο, αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters φέρει αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καθυστερούν την εκταμίευσή του, εκφράζοντας φόβους για την τύχη των χρημάτων «σε μια από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου» όπως χαρακτηρίζει την Ουκρανία το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η καχυποψία των Ευρωπαίων φάνηκε, άλλωστε, στα λόγια του Λιθουανού Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναφέρθηκε σε πληροφορίες ότι «η εκστρατεία κατά της διαφθοράς προχωρά πολύ αργά και οι ολιγάρχες έχουν όση δύναμη είχαν υπό τον πρώην πρόεδρο, Γιανουκόβιτς». Επικαλούμενο πηγές της Ε.Ε. τις οποίες δεν κατονομάζει, το Reuters υποστηρίζει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών χωρών σκοπεύουν να συναντηθούν στο Κίεβο πολύ αργότερα από την προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου συνάντηση των διεθνών πιστωτών της χώρας.

Αναφέρουν, μάλιστα, ότι έτσι θα δώσουν στο Κίεβο περισσότερο χρόνο για να εκπονήσει λεπτομερές πρόγραμμα σχετικό με τις δαπάνες, καθώς δεν είναι σαφές πόσα οδικά δίκτυα, μονάδες παραγωγής ενέργειας, σχολεία και νοσοκομεία χρειάζεται η Ουκρανία για την ανοικοδόμησή της από τον καταστρεπτικό εμφύλιο αλλά και πόσες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού της συστήματος θα απαιτηθούν ώστε να μην σφετερισθούν τα χρήματα διεφθαρμένοι γραφειοκράτες.

Αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ενήμεροι για τις προθέσεις κύκλων της Ε.Ε. «να αναβάλουν μέχρι τα τέλη του έτους τη συνάντηση για το ευρωπαϊκό δάνειο», το Κίεβο εξακολουθεί να προετοιμάζεται για τη συνάντηση της 28ης Απριλίου που πρόκειται έτσι κι αλλιώς να πραγματοποιηθεί καθώς αφορά το δάνειο ύψους 17,5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Δεδομένου, άλλωστε, ότι το δάνειο αυτό συνοδεύεται από όρους για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, έχει ήδη προειδοποιήσει σχετικά την κοινή γνώμη. Οι επιφυλάξεις των Ευρωπαίων δείχνουν, πάντως, να δικαιώνουν τα εχθρικά διακείμενα προς το Κίεβο ρωσικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία δεν κατορθώνει να ορθοποδήσει οικονομικά γιατί σφετερίζονται τα δάνεια διεφθαρμένοι ολιγάρχες με τη στήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή