6,7 τρισ. θα δανειστούν φέτος τα 129 κράτη που αξιολογεί η S&P

6,7 τρισ. θα δανειστούν φέτος τα 129 κράτη που αξιολογεί η S&P

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα 129 κράτη που αξιολογεί ο οίκος Standard & Poor’s θα δανειστούν 6,7 τρισ. δολάρια το 2015, ποσό που είναι κατά 5,7% μειωμένο σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης. Για μία ακόμη χρονιά οι δύο μεγαλύτεροι δανειολήπτες θα είναι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, αφού αθροιστικά οι δύο χώρες θα δανειστούν το 56% του ποσού που θα δανειστεί ολόκληρος ο κόσμος. Παρά τη μείωση στον δανεισμό, το 2015 το παγκόσμιο χρέος θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, για την ακρίβεια κατά 689 δισ. δολάρια και αναμένεται να ανέλθει στο αστρονομικό ποσό των 44 τρισ. δολαρίων στο τέλος του έτους.

Ποσό 4,5 τρισ. δολ., ή περίπου τα δύο τρίτα του ακαθάριστου δανεισμού για το 2015, αφορά την επαναχρηματοδότηση μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων που ωριμάζουν εντός του έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της S&P. Συνεπώς ο καθαρός νέος δανεισμός θα ανέλθει στα 2,2 τρισ. δολάρια ή το 2,9% του ΑΕΠ των κρατών που αξιολογεί η S&P. Η αξία νέων μακροπρόθεσμων ομολόγων που θα εκδοθούν το 2015 προβλέπεται ότι θα είναι μικρότερη κατά 404 δισ. δολάρια, αντανακλώντας σημαντική μείωση στην έκδοση ομολόγων από μεγάλους δανειολήπτες. Οι ΗΠA θα περιορίσουν τον δανεισμό τους κατά 96 δισ. δολάρια ή κατά 4% σε σχέση με το 2014, και η Ιαπωνία θα τον περιορίσει κατά 79 δισ. δολάρια ή κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η αξία των μακροπρόθεσμων ομολόγων που θα εκδώσουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα μειωθεί το 2015 κατά 224 δισ. δολάρια ή κατά 20% σε σχέση με το 2014. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της μείωσης της αξίας οφείλεται στη σημαντική εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου (η S&P την υπολογίζει στο 16% το 2015). Μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών τη μεγαλύτερη μείωση στην έκδοση νέους χρέους θα έχει η Τουρκία, η οποία προβλέπεται ότι θα δανειστεί 27 δισ. δολάρια λιγότερα (μείωση 39% σε σχέση με το 2014), κυρίως εξαιτίας της σημαντικής εξασθένησης της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου. Στον αντίποδα βρίσκονται μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες. Η Βραζιλία προβλέπεται να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 53 δισ. δολάρια (ετήσια αύξηση κατά 38%) όσο και η Κίνα (ετήσια αύξηση κατά 20%). Ρωσία, Νότιος Κορέα και Ινδονησία αναμένεται να δανειστεί εκάστη τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια περισσότερα απ’ ό,τι το 2014.

Μόλις το 12% του νέου χρέους που θα εκδοθεί το 2015 θα ανήκει στην ανώτατη πιστοληπτική βαθμίδα ΑΑΑ. Το μεγαλύτερο μερίδιο του νέου χρέους, δηλαδή το 66%, θα  ανήκει  στην  πιστοληπτική  βαθμίδα ΑΑ,  απλούστατα διότι σε αυτή τη βαθμίδα ανήκουν πλέον οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή