Μετά την τραγωδία, στο φως ένας άλλος Αντρέας Λούμπιτζ

Μετά την τραγωδία, στο φως ένας άλλος Αντρέας Λούμπιτζ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 27 ετών, λάτρευε να πετάει και δεν είχε δώσει σημάδια ψυχικών διαταραχών. Ο Αντρέας Λούμπιτζ, από τη μικρή κωμόπολη Μονταμπαόυρ της Ρηνανίας, ήταν ένας χαρούμενος νέος και ένας επιμελής χειριστής, όπως λέει μέλος της λέσχης ανεμοπτέρων, όπου έμαθε να πετά ο φερόμενος ως αυτόχειρας συγκυβερνήτης της πτήσης 9525 της Germanwings. Αυτή τουλάχιστον ήταν η εικόνα που είχαν σχηματίσει γι’ αυτόν γνωστοί και φίλοι. Ωστόσο, μετά την τραγωδία άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις για την προσωπικότητά του. Μετά τις έρευνες στο σπίτι του, εντοπίστηκε ιατρική γνωμάτευση για άδεια τη συγκεκριμένη μέρα του δυστυχήματος, την οποία ο ίδιος ο Λούμπιτζ απέκρυψε από τους εργοδότες του. Δεν ήταν όμως το μοναδικό ιατρικό ντοκουμέντο, που έχει θορυβήσει τις γερμανικές αρχές: στο διαμέρισμα βρέθηκαν πολλά αντίστοιχα έγγραφα, που συγκλίνουν στην άποψη ότι ο νεαρός ήταν άρρωστος και υποβαλλόταν σε κάποια θεραπεία. Τα περισσότερα ήταν σκισμένα, που αποδεικνύουν ότι ο συγκυβερνήτης ήθελε να κρύψει την ασθένειά του από την εταιρεία και τους οικείους του.

Το περιοδικό Der Spiegel έκανε λόγο για κάποια ψυχική διαταραχή, ενώ η Bild διατύπωσε την εικασία ότι ο νεαρός που είχε πάθος με το επάγγελμά του φοβόταν μήπως απολυθεί. Στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λούμπιτζ εμφανίζεται ως ρέκτης των αγώνων δρόμου και μέλος της αθλητικής λέσχης της Lufthansa στη Φρανκφούρτη. Στη σύντομη ζωή του, ο Λούμπιτζ είχε ολοκληρώσει σημαντικό αριθμό ημι-μαραθωνίων και άλλων αγώνων αντοχής. Στη σελίδα του στο Facebook, ο Λούμπιτζ εμφανίζεται σε φωτογραφία στη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ του Σαν Φρανσίσκο, με πλατύ χαμόγελο.

Η εκπαίδευση

Η πτητική του σταδιοδρομία εγκαινιάσθηκε στη λέσχη ανεμοπτέρων έξω από τη γενέτειρά του, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Λούμπιτζ ζούσε με τους γονείς του. Η μητέρα του έπαιζε εκκλησιαστικό όργανο στον τοπικό προτεσταντικό ναό, κοντά στο κέντρο του Μονταμπάουρ.

Στελέχη της Lufthansa εξηγούσαν ότι ο Λούμπιτζ έγινε δεκτός στο πρόγραμμα εκπαίδευσης χειριστών το 2008 και πραγματοποίησε την εκπαίδευσή του στη Βρέμη, καθώς και στις ΗΠΑ. «Κάθε πιλότος της εταιρείας μας ολοκληρώνει πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Φοίνιξ της Αριζόνα, καθώς οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή αυτή των ΗΠΑ είναι ιδανικές για πτήση» λέει ο Μάρτιν Ρίκεν, εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού αερομεταφορέα.

Ο Λούμπιτζ, όμως, διέκοψε την εκπαίδευσή του για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ. Αν τα αίτια της διακοπής αυτής ήταν ιατρικά, τότε η εταιρεία δεν θα γνώριζε λεπτομέρειες, καθώς η γερμανική νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων δεν το επιτρέπει. Τα στοιχεία αυτά θα είναι, όμως, στη διάθεση της εισαγγελίας. Επί ενάμιση χρόνο φαίνεται πως τελούσε υπό ιατρική παρακολούθηση για ένα βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο, ενώ πολλές φορές είχε οπισθοχωρήσει στην εκπαίδευσή του εξαιτίας αντίστοιχων ψυχιατρικών προβλημάτων. Είχε λοιπόν πράγματι ιαθεί ο Λούμπιτζ; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται στα χείλη όλων μετά την τραγωδία. Στην εκπομπή Tagesspiegel της κρατικής τηλεόρασης, ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης αποκάλυψε ότι ο νεαρός είχε μεταβεί επανειλημμένα στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Ντίσελντορφ για να υποβληθεί σε θεραπεία κατά της κατάθλιψης. Το ίδρυμα επιβεβαίωσε ακολούθως την είδηση, αρνήθηκε όμως ότι υποβαλλόταν σε θεραπεία για κατάθλιψη.

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να ανοίξει θέση χειριστή, ο Λούμπιτζ εργάσθηκε ως φροντιστής, για να ενταχθεί τελικά στο δυναμικό της Germanwings το 2013 ως χειριστής.

Στο Ντίσελντορφ, ο Λούμπιτζ ζούσε σε ευρύχωρο διαμέρισμα στον τρίτο όροφο κατοικίας σε εύπορη συνοικία της πόλης, ενώ οι πρώτες αστυνομικές έρευνες δεν προσέφεραν στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές.

Στη γενέτειρά του, τα μέλη της λέσχης ανεμοπτέρων δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο Λούμπιτζ ευθύνεται για την τραγωδία. «Ο Αντρέας έγινε μέλος της λέσχης μας στην παιδική του ηλικία, στα 14 του χρόνια, για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, που ήταν η πτήση. Την τελευταία φορά που τον είδαμε, εξέφραζε την ευτυχία του για τη δουλειά του και μας έλεγε πόσο καλά περνούσε στην εταιρεία και φαινόταν να είναι πολύ καλά» λέει μέλος της αερολέσχης του Μονταμπάουρ.

Η περίπτωση του Λούμπιτζ και η διαρκής αναφορά στην κατάθλιψη ως αιτία της αποτρόπαιας πράξης του έχει προκαλέσει συναγερμό στην ψυχιατρική κοινότητα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εναντίον του στιγματισμού των καταθλιπτικών. «Η κατάθλιψη είναι από τις συνηθέστερες ψυχικές νόσους και πλήττει σχεδόν το 20% των ενηλίκων. Πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Τσαρλς Ντίκενς και ο Ανρί Ματίς, έπασχαν από την ασθένεια» έγραψε η εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας με έμφαση ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως άνθρωποι με κατάθλιψη είναι δυνάμει επικίνδυνοι για τους συνανθρώπους τους. «Κινδυνεύουμε να δαιμονοποιήσουμε περαιτέρω ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα» επισήμανε η εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή