Τζον Κίτμερ: Συνεργασία κατά της φοροδιαφυγής

Τζον Κίτμερ: Συνεργασία κατά της φοροδιαφυγής

8' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας σπουδάσει τον κλασικό αλλά και τον σύγχρονο Ελληνισμό, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζον Κίτμερ, είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Παρακολουθεί με προβληματισμό την πορεία της χώρας και της «εύθραυστης» ελληνικής οικονομίας και υποστηρίζει ότι η λιτότητα μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα στο πλαίσιο μιας συνολικής μακροοικονομικής πολιτικής. Τονίζει ότι το Λονδίνο είναι πρόθυμο να συνεργασθεί με την Αθήνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αν και επικαλούμενος ζητήματα προσωπικών δεδομένων αποφεύγει να δεσμευθεί ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει όλα τα στοιχεία που ενδεχομένως να ζητήσει η ελληνική για περιουσίες Ελλήνων στη Βρετανία. Μιλάει επίσης για τη συνεργασία κατά της εγχώριας αλλά και της διεθνούς τρομοκρατίας, τον ρόλο της Ελλάδας στην Ουκρανία, το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως και για το όνομα των Σκοπίων.

– Πώς βλέπει η Μεγάλη Βρετανία την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;

– Τα πράγματα είναι εύθραυστα. Αν και δεν είμαστε μέλος της Ευρωζώνης, οι οικονομίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Το 50% των εμπορικών μας συναλλαγών είναι με την Ευρωζώνη και γι’ αυτό μας ενδιαφέρει η επιτυχία και η ευημερία της. Την τελευταία διετία έχουμε βοηθήσει την Ευρωζώνη καθώς προσπαθεί να βελτιώσει την αρχιτεκτονική της στον απόηχο της κρίσης, που αφορούσε τράπεζες αλλά και κράτη. Θεωρούσαμε ότι η τραπεζική ένωση ήταν χρήσιμη, και ότι η όποια λύση δεν πρέπει να επηρεάζει την ενιαία αγορά. Για μας η συμμετοχή στην Ε.Ε. αφορά την ενιαία αγορά.

– Τι λέτε στα μέλη της Ευρωζώνης;

– Είμαστε προσεκτικοί στις αναφορές μας στην Ευρωζώνη. Τα κράτη-μέλη της δεν έχουν ανάγκη συμβουλών από χώρες που δεν ανήκουν σε αυτήν. Πάντως, έχουμε προσπαθήσει να είμαστε υποβοηθητικοί. Οταν διαπιστώνουμε ότι ασύμμετρες αναταράξεις συνεχίζουν να πλήττουν το σύστημα, όπως αυτές που απορρέουν από την κρίση του ελληνικού χρέους, ανησυχούμε διότι έχουν ευρύτερες επιπτώσεις, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο.

– Πιστεύετε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία;

– Είμαστε προσεκτικοί. Δεν εκφέρουμε άποψη επ’ αυτού, διότι δεν θα ήταν χρήσιμο. Δεν σκεπτόμαστε με αυτούς τους όρους και σίγουρα δεν μιλάμε με αυτούς τους όρους. Οπως όλοι, προσπαθούμε να κατανοήσουμε ποιο είναι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και τι θέλουν να πετύχουν.

– Η έμφαση στη φοροδιαφυγή;

– Οταν η Βρετανία είχε την προεδρία του G7 εργασθήκαμε σθεναρά για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται καλύτερα με διεθνή συνεργασία. Οι άνθρωποι δεν φοροδιαφεύγουν εντός των χωρών τους. Στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό.

– Δίνετε στην Ελλάδα στοιχεία, π.χ. για όσους έχουν αγοράσει ακίνητα στο Λονδίνο;

– Η κυβέρνηση Κάμερον δεν έχει λάβει συγκεκριμένο αίτημα για να κάνουμε οτιδήποτε. Σε συναντήσεις των πρωθυπουργών και των υπουργών Οικονομικών μας, εμείς έχουμε υπογραμμίσει το ενδιαφέρον μας για διεθνή συνεργασία αλλά και την ετοιμότητά μας να παράσχουμε τεχνογνωσία και περιμένουμε.

– Εχει υπάρξει συγκεκριμένο αίτημα για ακίνητα;

– Δεν είμαι ειδικός στα φορολογικά. Θα εξαρτηθεί από το φορολογικό πλαίσιο και τον τρόπο που θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε ανοικτοί σε συνεργασία και τα όποια αιτήματα θα εξεταστούν. Δεν μπορώ να σας πω εάν θα γίνονται πάντα δεκτά. Στα φορολογικά υπάρχει μια περίπλοκη διάσταση εξισορρόπησης ανάμεσα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και την προσπάθεια των φορολογικών αρχών για αποτελεσματικότερη συνεργασία και πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία και εμείς επιθυμούμε.

– Ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι Βρετανία και Ελλάδα ήταν στην «ίδια βάρκα», αλλά η πρώτη προχώρησε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις και ότι αυτό πρέπει να κάνει και η δεύτερη.

– Η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει την άποψη ότι η λιτότητα αυτή καθαυτήν είναι κάτι κακό. Για πέντε χρόνια η Βρετανία ακολουθεί τον δρόμο της λιτότητας. Διαχειρισθήκαμε το χρέος μας με καλύτερο τρόπο. Είναι αλήθεια ότι ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλότερο επίπεδο χρέους, δεν αντιμετωπίσαμε τις ίδιες απαιτήσεις από δανειστές όπως η Ελλάδα και δεν χρειάσθηκε να μας διασώσουν. Είχαμε την ελευθερία να υιοθετήσουμε τη μακροοικονομική πολιτική που μας ταιριάζει, που είναι η λιτότητα. Μέχρι το 2018-19 η Βρετανία θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένης της αποπληρωμής τόκων και τοκοχρεολυσίων.

– Τι είδους μέτρα υιοθετήσατε;

– Περιορίσαμε το κόστος των κρατικών μας υπηρεσιών στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταρρυθμίσαμε το σύστημα συνταξιοδότησης ώστε να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Τα σχήματα συνταξιοδότησης του δημόσιου τομέα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυτών του ιδιωτικού τομέα. Δύσκολες αποφάσεις ελήφθησαν επίσης στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αλλού.

– Αρα πιστεύετε ότι η λιτότητα αποδίδει.

– Εάν εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου μακροοικονομικού σχεδίου, ναι, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ως κράτος πρέπει να έχεις την εμπιστοσύνη των δανειστών.

Δεν μας αρέσει να βλέπουμε μέλη της Ε.Ε. να κάνουν δικές τους κινήσεις

– Πώς βλέπετε τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ;

– Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες-μέλη της Συμμαχίας που ξοδεύει τόσο υψηλά ποσοστά του ΑΕΠ στην άμυνα και αυτό αναγνωρίζεται. Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα ενεργό και αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ. Η νέα ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει τη γεωγραφική θέση της χώρας ως μια όαση σε αυτό που αποκαλεί τρίγωνο αστάθειας.

– Δεν ισχύει;

– Για να έχει αυτή η γεωγραφική πραγματικότητα γεωστρατηγική σημασία, η Ελλάδα πρέπει να υιοθετεί τις σωστές γεωστρατηγικές κινήσεις ακολουθώντας την εξωτερική και αμυντική πολιτική, όπως και την οικονομική διπλωματία, που απαιτείται.

– Η στάση της Αθήνας στην κρίση της Ουκρανίας;

– Είμαστε ξεκάθαροι ότι η κύρια ευθύνη για την επίλυση του ουκρανικού προβλήματος βρίσκεται στα χέρια του ανθρώπου που το προκάλεσε, και αυτός είναι ο πρόεδρος Πούτιν. Η Ρωσία οφείλει να αποσύρει τις δυνάμεις και τον βαρύ οπλισμό της από την Ουκρανία, να συμπεριφερθεί με σεβασμό έναντι αυτής της ανεξάρτητης χώρας και να σταματήσει να εμπλέκεται στα εσωτερικά της.

– Υπάρχει ένας ιδιαίτερος ρόλος για την Ελλάδα;

– Η θέση της Ελλάδας επηρεάζεται από τη μεγάλη μειονότητα που έχει στη Μαριούπολη. Αυτό είναι σημαντικό. Της δίνει τη δυνατότητα να έχει άμεση και επιτόπια εικόνα, κάτι που είναι χρήσιμο στην Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων εντός της Ε.Ε. και θέλουμε να βλέπει τον εαυτό της ως τέτοιο. Δεν μας αρέσει να βλέπουμε μέλη της Ε.Ε. να προβαίνουν σε δικές τους κινήσεις. Η Ε.Ε. πρέπει να μείνει ενωμένη και να προωθεί ενιαία πολιτική. Το επιτυγχάνουμε στο θέμα των κυρώσεων, αλλά είναι φυσικό να προκύπτουν και εντάσεις, όταν μάλιστα υπάρχει και η οικονομική διάσταση. Ολοι έχουμε οικονομικά συμφέροντα και είναι δύσκολο να υιοθετούμε κυρώσεις, αλλά είναι σαφές ότι ο Πούτιν δεν θα ερχόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Μινσκ αν δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις.

Η αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας και οι τζιχαντιστές

– Πώς συνεργάζεται η Βρετανία με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας;

– Είχαμε μια πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων κατά της τρομοκρατίας. Από την εγχώρια, όπου υπάρχει αυξημένη ευαισθησία από την πλευρά μας λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον Βρετανών κατά το παρελθόν, μέχρι το άλλο μέτωπο που αφορά την τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Την παρουσία ξένων μαχητών που περνούν από την Ελλάδα ή παραμένουν στην Ελλάδα. Στους κόλπους της Ε.Ε. συζητούμε και συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές καθώς πρόκειται τρόπον τινά για την πρώτη γραμμή του μετώπου. Η προηγούμενη κυβέρνηση προσέγγιζε με μεγάλη σοβαρότητα τις αρμοδιότητες και ευθύνες της στο πολιτικό, στρατηγικό, αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο.

Επίσης, οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα δεν διακινούν μόνο μετανάστες, αλλά και άτομα που μπορεί να εξελιχθούν σε τρομοκράτες. Ολα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά με καλή συνεργασία στο επίπεδο της Ε.Ε., αλλά και το κάθε κράτος-μέλος να διαδραματίσει τον ρόλο που του αναλογεί.

– Με τη νέα κυβέρνηση;

– Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση είμαστε ακόμη στην αρχή. Μιλούμε, ανταλλάσσουμε απόψεις. Τους εξηγούμε πώς βλέπουμε εμείς τα προβλήματα αυτά, ενώ οι πολιτικοί προϊστάμενοι ενημερώνονται από τις δικές τους υπηρεσίες. Εχω συναντήσει τους κ. Βούτση και Πανούση, όπως και την κ. Χριστοδουλοπούλου. Εχω την αίσθηση ότι επιθυμούν να συνεργασθούν με την Ε.Ε. και τα άλλα κράτη-μέλη που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και τεχνογνωσία. Είμαι αισιόδοξος ότι οι καλές σχέσεις που είχαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας θα συνεχισθούν. Σε ό,τι αφορά την εγχώρια τρομοκρατία, κοιτάμε να δούμε τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση. Διαπιστώνω σε επίπεδο θεωρητικού προβληματισμού ένα ενδιαφέρον για την αριστερή αναρχική τρομοκρατία και θέλουμε να δούμε πού θα τους πάει αυτός ο προβληματισμός. Προσβλέπουμε σε έναν διάλογο σε αυτό το θέμα, διότι κατά το παρελθόν ήμασταν στόχος.

– Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων περί τζιχαντιστών που θα κατακλύσουν την Ε.Ε.;

– Ενημερώθηκα για τις σχετικές δηλώσεις αφότου είχα ήδη συναντηθεί και με τους τρεις υπουργούς που είναι υπεύθυνοι για τα θέματα αυτά. Ολοι ήταν καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της απειλής των τζιχαντιστών. Αναγνωρίζουν τον κίνδυνο, θέλουν να πάρουν τα σωστά μέτρα και να συνεργασθούν με τους εταίρους. Εγώ δίνω προσοχή σε αυτές τις διαβεβαιώσεις.

– Πώς βλέπετε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

– Είδαμε με πολύ ενδιαφέρον το πόσο προσεκτικά, και τελικά αποτελεσματικά, χειρίσθηκε η ελληνική κυβέρνηση το πρόσφατο θέμα της τουρκικής ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο. Υιοθέτησε χαμηλούς τόνους, προέβη σε διαβήματα στα κύρια διεθνή φόρα, επέδειξε επαγγελματισμό.

– Θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό;

– Χάσαμε χρόνο. Η τουρκική Navtex λήγει στις 6 Απριλίου. Θα έχουμε εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και μετά όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ένα νέο «παράθυρο ευκαιρίας» το οποίο αφήνω στον ικανότατο απεσταλμένο του ΟΗΕ, τον κ. Αϊντα, να αξιοποιήσει. Παρά τις αρνητικές εξελίξεις της περασμένης χρονιάς, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει καλή θέληση για λύση.

– Πού είμαστε στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ;

– Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή. Ομως, εξακολουθεί να έχει διμερή προβλήματα με τη γειτονική της χώρα. Το ερώτημα για την Ελλάδα είναι τι ακριβώς θέλει να κάνει με αυτά τα διμερή ζητήματα που εξακολουθούν να υφίστανται και των οποίων η επίλυση θα βοηθούσε την Ελλάδα να προβάλει ως όαση σταθερότητας. Ακούμε με πολύ ενδιαφέρον ότι η νέα κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τόσο με την ΠΓΔΜ όσο και με την Τουρκία. Ο κ. Κοτζιάς συζήτησε με τον κ. Πόποσκι το ενδεχόμενο υιοθέτησης ΜΟΕ και αυτό είναι πολύ θετικό, αρκεί να μην οδηγήσει αυτό σε αναβολή της συζήτησης για την ουσία, που είναι το όνομα.

Η συνάντηση

Συναντηθήκαμε στον «Μύλο» του Χίλτον. Η εισαγωγική αναφορά του πρέσβη στην αναγκαιότητα μιας προσεκτικής και ελαφράς διατροφής, επέδρασε καταλυτικά. Παραγείλαμε σαλάτα, σαρδέλες και λαβράκι. Μαζί με τα ποτά ο λογαριασμός ήλθε 63 ευρώ.

Oι σταθμοί του

1967

Γεννιέται στο Κάφιλντ του Σάσεξ.

1989

Κλασικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Κέμπριτζ και Οξφόρδης.

1997

Επικεφαλής Κοινωνικής Πολιτικής στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Παιδείας & Εργασίας.

2003

Επικεφαλής Τμήματος Ειρηνευτικών Αποστολών και Διεθνούς Αστυνόμευσης του υπουργείου Εξωτερικών.

2007

Μεταπτυχιακό στις Σύγχρονες Ελληνικές Σπουδές στο King’s College του Λονδίνου.

2008

Διευθυντής Γραφείου Υπουργού στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Πολιτικής.

2011

Υποδιευθυντής Εσωτερικών Πλωτών Οδών και Ευρωπαϊκής Στρατηγικής στο ίδιο υπουργείο.

2013

Αναλαμβάνει πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή